Dissabtes exclusius. Progenitores invisibilitzades.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 1.-El Decret-Llei 26/2021, de 30 de novembre, de modificaci√≥ del llibre segon del Codi Civil de Catalunya en relaci√≥ amb la viol√®ncia vic√†ria, √©s un dels monuments legals m√©s ca√≤tics dels √ļltims anys. El seu contingut √©s ‚Äďo hauria de ser- senzill: ¬†refor√ßar algunes mesures de reacci√≥ civil quan un dels dos c√≤njuges ha realitzat actes violents contra un fill amb la finalitat de provocar un dany psicol√≤gic a l‚Äôaltre.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Hi ha un problema de fons en el qual no entrarem, per√≤ que genera despr√©s dubtes interpretatius. Al llarg de tota l‚Äôexposici√≥ de motius, s‚Äôinsisteix en que nom√©s el pare pot ser violent, d‚Äôacord amb una idea ¬†restringida de viol√®ncia vic√†ria. Sols en el par√†graf final, quan es fa refer√®ncia al Conveni del Consell d‚ÄôEuropa sobre prevenci√≥ i lluita contra la viol√®ncia envers les dones i la viol√®ncia dom√®stica (Istanbul, 2011), es parla de la prohibici√≥ d‚Äôestades i comunicacions ‚Äúentre els fills i filles i el pare o la mare que maltracta en els casos de viol√®ncia familiar‚ÄĚ. Ara b√©, en la resta de casos, la perspectiva √©s unidimensional. A tall d‚Äôexemple, podem citar:

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† -‚Äú[…]viol√®ncia masclista exercida contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicol√≤gic a la mare‚ÄĚ (primer par√†graf de l‚Äôapartat I).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† -‚Äú[…] les diverses formes de viol√®ncia masclista s√≥n tamb√© viol√®ncia contra la dona quan s‚Äôexerceixen amb l‚Äôamena√ßa o la causaci√≥ de viol√®ncia f√≠sica o psicol√≤gica contra el seu entorn afectiu, especialment contra els fills i filles o altres familiars, amb la voluntat d‚Äôafligir la dona‚ÄĚ(segon par√†graf de l‚Äôapartat I).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† -I altres sup√≤sits insistents i reiteratius: ‚Äúprogenitor violent…el pare…la seva conducta violenta, psicol√≤gicament i f√≠sicament, envers la mare‚ÄĚ; ‚Äúprotecci√≥ de les dones i altres persones del seu entorn que pateixen viol√®ncia…‚ÄĚ;etc.

*

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 2.-Dit aix√≤, la manera de redactar segueix el par√†metre de la llengua b√≠fida, de la duplicaci√≥ ad nauseam. Per tot arreu, campen ‚Äúfills i filles‚ÄĚ, ‚Äúels fills i les filles‚ÄĚ i, tamb√©, de quan en quan les m√©s avan√ßades ‚Äúles filles i els fills‚ÄĚ o ‚Äúla filla i el fill‚ÄĚ. No podien faltar tampoc ‚Äúels germans i les germanes‚ÄĚ. Nom√©s en algun cas a√Įllat s‚Äôal¬∑ludeix a ‚Äúl‚Äôinfant‚ÄĚ (que √©s un mascul√≠ gen√®ric com una catedral) o a la rid√≠cula ‚Äúpersona menor‚ÄĚ (dient ‚Äúel menor‚ÄĚ ho entenem igual).Tamb√© s‚Äôhan colat ‚Äúels adolescents‚ÄĚ i sembla, per tant, que les adolescents no han tingut tanta sort com les filles.

**

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 3.-Els enigmes comencen quan un se‚Äôn adona que ‚Äúel progenitor‚ÄĚ no s‚Äôha duplicat. En efecte, mai es diu ‚Äúel progenitor o la progenitora‚ÄĚ. √Čs una regla curiosa, que deixa el reproductor en mans del mascul√≠ gen√®ric (o no marcat) i el reprodu√Įt ‚Äďfilles i fills- en el camp de l‚Äôobligat√≤ria duplicaci√≥.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Per√≤ no anem tan r√†pid. Hi ha bones raons, tenint en compte l‚Äôexposici√≥ de motius i la noci√≥ que s‚Äôutilitza de ‚Äúviol√®ncia vic√†ria‚ÄĚ, per a considerar que el mot ‚Äúprogenitor‚ÄĚ nom√©s cobreix el pare, el c√≤njuge mascul√≠. En efecte, es parla de ‚Äúprogenitor violent‚ÄĚ, ‚Äúpare violent‚ÄĚ, ‚Äúel pare en casos de viol√®ncia vic√†ria masclista‚ÄĚ, etc. √Čs cert que, per culpa del Conveni d‚ÄôIstanbul, cal al¬∑ludir a viol√®ncia de la mare per√≤, en aquest cas, l‚Äôexposici√≥ de motius ho indica expressament: ‚Äúel pare o la mare que maltracta en els casos de viol√®ncia familiar‚ÄĚ.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Ara b√©, si el progenitor ha de ser nom√©s el pare, es vulnerar√†¬† evidentment la igualtat davant la Llei (i el¬† Conveni d‚ÄôIstanbul). I, s‚Äôinclou la mare, no s‚Äôent√©n per qu√® no s‚Äôha duplicat (¬ęprogenitor o progenitora¬Ľ). De fet, potser alguna cosa de m√©s fa la progenitora per a que la canalla vingui al m√≥n.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Tamb√© podria al¬∑legar-se que el ‚Äúprogenitor‚ÄĚ √©s el pare en cas de culpabilitat per viol√®ncia vic√†ria masclista (progenitor incommodum), per√≤ inclou la mare quan es refereix a la viol√®ncia dom√®stica o familiar (la categoria vergonyant imposada per Istanbul) i als pares i quan es parla dels seus drets (progenitor commodum). De fet, aquesta podria ser una raonable sortida intu√Įtiva que encaixa bastant b√©. Ens esperen dies de gl√≤ria per a la seguretat jur√≠dica.

¬† ¬† ¬† ¬† ¬† El Decret-Llei √©s una mina i no podem capir totes les seves vetes. Per exemple, la¬† menci√≥ dels ‚Äútutors legals‚ÄĚ a l‚Äôexposici√≥ de motius (no s√© on queden les ‚Äútutores‚ÄĚ, que haurien de venir a cor qu√® vols). L√≠nia rera l√≠nia, la pedanteria que transforma ¬ęels meus pares¬Ľ en ¬ęel meu progenitor i la meva progenitora¬Ľ, el bur√≤crata petulant que ha vist una ¬ępersona menor d’edat¬Ľ en el germ√† petit.¬† En definitiva, una norma amb una redacci√≥ lletja i carregosa que agradar√† als advocats amb habilitat per a treure suc de les regles¬† obscures.

***

Articles relacionats:

Vegeu ¬ęDissabtes exclusius¬Ľ i ¬ęS√°bados exclusivos¬ę.

Font: aquí.

*

 

 

Esta entrada ha sido publicada en Sin categoría y etiquetada como , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.