Sobre Companys i Carl Schmitt, amb l’aparici贸 imprevista del coronel Jim茅nez Arenas (I).

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1.-Despr茅s de la soluci贸 dels problemes inform脿tics, recupero algunes notes d鈥檃quests temps d鈥檕bligat silenci. Entre elles, els apunts 聽previs a la petita intervenci贸 que vaig fer a la presentaci贸 del llibre d鈥橢nric Fossas sobre el judici a Companys pels fets del 6 d鈥檕ctubre del 1934 (vaig tenir ocasi贸 de comentar el text aqu铆***). Evidentment, recomano la lectura d鈥檃quest llibre per a qualsevol persona interessada en la hist貌ria per貌, sobretot, pels interessats en la conviv猫ncia i relacions entre la veritat processal i la veritat hist貌rica.

*

聽聽聽聽聽聽聽聽 2.-El que m茅s m鈥檋a cridat l鈥檃tenci贸, a causa potser de la meva ignor脿ncia, 茅s l鈥檃parici贸 d鈥檜na fase de transici贸 dins de la visi贸 global dels fets. Estem parlant d鈥檜na etapa 脿mplia que va des del sufocament de la rebel路li贸 fins al judici i posterior amnistia. Dins d鈥檃questa llarga escena, em crida l鈥檃tenci贸 una dada que el professor Fossas aporta en un estudi derivat del seu llibre i que va publicar despr茅s a la Revista Espa帽ola de Derecho Constitucional (鈥淟a respuesta de la Rep煤blica ante la rebeli贸n del 6 de octubre de 1934 en Catalu帽a鈥, any 2020).

聽 聽 聽 聽 Segons sembla, el 7 d鈥檕ctubre 鈥揺ra diumenge, per tant, ja que la proclamaci贸 es fa fer el dissabte 6-聽 el general Batet encarrega al coronel d鈥檌ntend猫ncia Francisco Jim茅nez Arenas l鈥檃ssumpci贸 de les funcions de President de la Generalitat.

**

聽聽聽聽聽聽聽聽 3.-Ara b茅, el mateix Fossas anota que el general havia proposat que el c脿rrec l鈥檃ssum铆s el diputat de la Lliga i vicepresident del Parlament Antonio Mart铆nez Domingo, d鈥檃cord amb les previsions de l鈥檃rt. 44 de l鈥橢statut interior de Catalunya. No obstant, l鈥檃utor apunta que 鈥el propio Companys prohibi贸 al diputado aceptar esta f贸rmula鈥 (p. 178 de l鈥檈studi citat). Sembla ser, per tant, que en aquest cas Companys no sostingu茅 la seva 聽airejada tesi de que ell nom茅s volia canalitzar o encarrilar el sosteniment de la Rep煤blica. No obstant, l鈥檃cceptaci贸 de Mart铆nez Domingo hauria canviat la narraci贸 del paper de Companys i la seva exaltaci贸, potser m茅s aviat generada pel seu trist final.

聽聽聽聽聽聽聽聽 D鈥檃questa manera casual, per tant, aquell militar granad铆 llargament condecorat venia a convertir-se en president accidental de la Generalitat de Catalunya. Certament, durant el seu mandat es van desmantellar algunes institucions rellevants de l鈥檃parell de la Generalitat, per貌 l鈥檃utonomia sols fou suspesa formalment amb la Llei de 2 de gener del 1935. D鈥檃cord amb aquesta Llei, les funcions del President de la Generalitat ja foren assumides per Portela Valladares, sota el t铆tol de Governador General.

聽聽聽聽聽聽聽聽 En aquests gaireb茅 tres mesos es dicten, evidentment, algunes resolucions que desactiven o debiliten el poder regional, per貌 en altres casos continua l鈥檃dministraci贸 ordin脿ria i la veritat 茅s que, d鈥檃cord amb la legalitat republicana, aquest militar fou president de la Generalitat (la seva vida agaf脿 despr茅s un aire tr脿gic i fins i tot 猫pic que ara no ve al cas).

***

Esta entrada ha sido publicada en Historia del Derecho y etiquetada como , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada.