Tossuderia dels fets i declaraci贸 d’alarma.

聽聽聽聽聽聽聽聽 1.-Ha guanyat darrerament adeptes la posici贸 que afirma que les restriccions efectives de drets adoptades durant la vig猫ncia de l鈥檈stat d鈥檃larma precisaven la declaraci贸 de l鈥檈stat d鈥檈xcepci贸. No obstant, al meu entendre, aquesta postura topa amb un argument insalvable: la situaci贸 de pand猫mia no es pot encabir dins dels sup貌sits 聽que l鈥檋abiliten. En concret(les negretes s贸n meves): 鈥溌el libre ejercicio de los derechos y libertades de los ciudadanos, el normal funcionamiento de las instituciones democr谩ticas, el de los servicios p煤blicos esenciales para la comunidad, o cualquier otro aspecto del orden p煤blico, [resultan]聽 聽tan gravemente alterados que el ejercicio de las potestades ordinarias [ser铆a] insuficiente para restablecerlo y mantenerlo[1].

*

聽聽聽聽聽聽聽聽 2.-En canvi, tot flueix normalment quan pensem que l鈥檈stat d鈥檃larma t茅 com a possible sup貌sit de fet 鈥alguna de las siguientes alteraciones graves de la normalidad鈥 i cita entre elles les 鈥crisis sanitarias, tales como epidemias y situaciones de contaminaci贸n graves[2].

聽聽聽聽聽聽聽聽 El que hem dit 茅s el nucli de l鈥檃rticle de Ricard Brotat i Jubert, 鈥Estat d鈥檃larma i confinament鈥, que transcrivim al final. En efecte, el panorama es veu clar un cop es pren aquest punt de partida. Llavors, per exemple, ja 茅s m茅s f脿cil d鈥檈ncaixar una actuaci贸 de les Forces i Cossos de Seguretat b脿sicament pedag貌gica i de consell, que deixaria per a la proposta de sanci贸 sols la desobedi猫ncia manifesta tipificada a la Llei Org脿nica de Protecci贸 de la Seguretat Ciutadana (tesi correctament desenvolupada per Jaume Saura Estap脿 tamb茅 al blog de la Revista Catalana de Dret P煤blic).

**

聽聽聽聽聽聽聽聽 3.-M茅s inquietud planteja la f贸rmula adequada per a encarar les pr貌ximes setmanes o fins i tot mesos. Afortunadament, s鈥檋a iniciat una prudent i dubitativa suavitzaci贸 de les limitacions imposades. No obstant, ens movem en un escenari amb aquestes caracter铆stiques:

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 -No 茅s nom茅s 鈥済eneral鈥, sin贸 mundial (amb les l貌giques sinuositats derivades de la geografia, del caprici贸s comportament del virus o de l鈥檃plicaci贸 d鈥檈strat猫gies d鈥櫭▁it relatiu).

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 -脡s permanent. 脡s veritat que sobre aix貌 hi ha discussi贸 en els cient铆fics. Un sector optimista apunta al natural esgotament del mal o al protector estiu, mentre que altres temen la persist猫ncia (potser amb incid猫ncia redu茂da) i els rebrots.

聽聽聽聽聽聽聽聽 En aquestes condicions, sembla dif铆cil pensar en la substituci贸 de la declaraci贸 d鈥檃larma. Fora bonic creure que les mesures de la legislaci贸 sanit脿ria la podrien reempla莽ar. Per貌, encara que ho hauria d鈥檃profundir, observo que estan pensades per a perills concentrats en un lloc concret (l鈥檋otel de Tenerife o la primera desgr脿cia d鈥橧gualada, per exemple) o b茅 m茅s extensos per貌 no duradors en els temps. Fins i tot, el seu esquema est脿 ideat per a que actu茂n les autoritats sanit脿ries de les diferents Administracions P煤bliques. Com es podria prendre d鈥檃cord amb ella, per exemple, una resoluci贸 que limit茅s l鈥檃cc茅s a les platges de la conca mediterr脿nia? D鈥檃ltra banda, en fi, el Parlament ja no controlaria l鈥檃utoritzaci贸 i ja sabem que els impediments aprovats estan afectant el conjunt de la vida social i econ貌mica del pa铆s.

聽聽聽聽聽聽聽聽 脡s veritat que la perspectiva canvia cada dia i que potser dintre d鈥檜n temps haurem d鈥檈xplorar els camins de les diferents legislacions sectorials. Per貌 nom茅s la desaparici贸 o l鈥檈smorte茂ment palpable de la plaga permetrien situar-nos fora del sup貌sit de fet de l鈥檈stat d鈥檃larma. 脡s a dir, la crisi sanit脿ria manifestada en una epid猫mia greu.

芦Estat d’alarma i confinament禄 (Ricard Brotat i Jubert).

Playa vac铆a cerca del mar Foto gratis

**

[1] Art. 13 de la Llei Org脿nica 4/1981, d鈥檜 de juny, dels estats d鈥檃larma, excepci贸 i setge.

[2] Art. 4 de la Llei Org脿nica 4/1981, , d鈥檜 de juny, dels estats d鈥檃larma, excepci贸 i setge

 

Esta entrada ha sido publicada en Declaraci贸n de alarma, Diarios para un confinamiento y etiquetada como . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada.