Materials docents per a la sessió en el mestratge de “Prevenció i Gestió de Riscos en la Comunitat”

…   1.-Objectiu de la xerrada (prevista per a demà divendres): facilitar la lectura i interpretació  dels documents escrits i  gràfics de les normes urbanístiques, especialment pel que fa a la prevenció de riscos comunitaris.

*

……2.-Com és sabut, la legislació ha començat a preocupar-se aquests darrers anys per les qüestions relatives a l’impacte social de la normativa urbanística i d’habitatge. GIFREU ha resumit aquesta tendència amb la referència a les següents institucions:

.-La reserva de terrenys per a habitatges públics i la legislació d’habitatge social.

.-La memòria social del planejament urbanístic.

.-Els instruments previstos a la Llei 2/2004, de 4 de juliol, de millora de barris, zones urbanes i viles que requereixen una atenció especial.

.-Les mesures estipulades a la Llei de l’habitatge, que inclouen el foment de la diversitat social i de tipus d’habitatge (arts. 16.d), 86, 100.3 i 105.5.a)).

A més, un grup reduït però persistent d’especialistes ha començat a treballar aquests temes, terreny on cal destacar l’obra de PONCE SOLÉ.

**

3.-No és fàcil enfocar els riscos socials des de l’urbanisme. En primer lloc, cal determinar quins són exactament els riscos. Així, per exemple, algu podria dir que les ciutats disperses fomenten la segregació  però, d’altra banda, seria difícil trobar un exemple de major diversitat que la que es produeix a una gran superfície comercial de l’extrarradi. D’altra banda, es critiquen sovint les gated communities –urbanitzacions tancades- , però s’ha començat a observar que alguns dels seus objectius –en concret, la seguretat- ha estat aconseguit i que, curiosament, també han beneficiat les zones properes. De fet, existeixen noves àrees perifèriques amb major variació social que certes zones de la ciutat tradicional, ja completament “gentrificades”.

Dit això, utilitzarem els següents elements:

…         1 .-Fragment de BRUEGMANN, R.. Sprawl. A compact history (2005).”Las cuestiones sociales y el problema de la igualdad.” Trad. J.Amenós.

         2 .-AMENÓS, J. Fragment de El mito legal de la ciudad compacta (obra en preparació).

 …        3 .-Pla d’ordenació urbanística de Terrassa. Normativa.

        4.-La vigent zonificació de Terrassa.

  …       5.-Memòria i normes urbanístiques de la modificació puntual

 del POUM per a la implantació de centres de culte (Terrassa).

***

 

.-

 

 

Acerca de Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Esta entrada fue publicada en Derecho urbanístico, Segregación social y urbanística y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.