Lectura de la tesi doctoral de Xavier Forcadell

…1.-S’ha llegit avui al Departament de Dret Públic de la nostra universitat la tesi doctoral presentada pel company i vell amic Xavier Forcadell amb el títol “L’organització territorial i el règim jurídic dels governs locals catalans: alguns elements per a un ple desenvolupament institucional en clau local«. La direcció del treball ha correspost a la Dra. Judith Gifreu i el Tribunal ha estat format pels Drs. Josep-Ramón Fuentes,  Manuel Ballbé i Enric Argullol, que han atorgat a l’estudi la màxima qualificació.

*

2.-Estem davant una tesi on el pes de la història és determinant. En cert manera, el doctorand ha procurat esbrinar què ha passat (el debat sobre el tema) i què podria passar (perspectives). L’opció és clara: el tema local es pot afrontar –en contra de perspectives que afirmen, amb molt fonament, que l’organització territorial és un problema insoluble- i, a més, s’ha d’afrontar legalment, sigui quina sigui la situació jurídico-política de Catalunya. De fet, un missatge reiterat al llarg de l’exposició ha estat indicar l’aspecte positiu dels diferents models històrics o de les seves propostes (des de la Mancomunitat a l’informe Roca, per posar dos exemples ontològicament diferents).

…       A més, l’autor considera que la Llei hauria d’elaborar-se si es vol articular un sistema institucional alternatiu a la LRSAL, molt criticada doctrinalment (per un ampli sector) però ja operativa i en marxa, almenys pel que fa a alguns dels seus objectius.

**

3.-Tractant-se del company Forcadell –ja secretari d’Ajuntament, professor i coordinador de la Diputació- l’acte no podia limitar-se a un simple tràmit acadèmic. En certa manera, va ser una petita celebració per a moltes persones vinculades a l’Administració Local. Així, des de l’àmbit de les autoritats polítiques –amb  la presència de Salvador Esteve, Miquel Buch i Joan Maria Sardà- fins a amics de sempre amb qui he compartit fraternalment tasques en el món de l’Administració Local. No vull deixar-me ningú, però em va fer molta il·lusió compartir l’acte amb Juan Ignacio Soto, L’Elorduy, en Jaume Renyer, Josep Maria Sabaté, el Josep-Ramon Barberà, la Lucía Casado, l’Endrius Cocciolo, la Mercè Conesa, etc.

 …      En gran mesura, a la tesi –com va comentar el ja doctor- s’ensumava “l’esperit de Poblet”, una experiència que vaig tenir la sort de compartir amb alguns d’aquests companys i que, afortunadament, va anar molt més lluny que la redacció i discussió  d’un vell projecte de Llei de Governs Locals de Catalunya.

***

El Tribunal de la tesi, el doctor Forcadell i la directora del treball:

CIMG1120

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

 

 

 

 

 

 

 

Acerca de Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Esta entrada ha sido publicada en Organització territorial, Règim local y etiquetada como , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *