Lectura d’una tesi doctoral rellevant: Carme Sibina Vidal i les sancions en les sensibles regions del lliure pensament.

Altavoces De Meg√°fono En Poste De Madera

Foto: Jens Mankhe

UN TREBALL M√ČS D‚ÄôUNA POTENT FACTORIA ACAD√ąMICA

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† El 3 de juny fou llegida a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona la tesi doctoral presentada per M¬™ Carme Sibina Vidal, amb el t√≠tol ‚ÄúEl Dret Administratiu sancionador i les garanties exigibles per punir conductes properes als drets de participaci√≥ pol√≠tica‚ÄĚ. El director i tutor ha estat Francisco Jos√© Rodr√≠guez Pont√≥n.

         El Tribunal va estar presidit pel Dr. Aguado i Cudolà i vaig tenir el gust de formar part d’ell, acompanyant també al professor Bueno Armijo en aquesta delicada tasca de valoració.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† El president del Tribunal va tenir l‚Äôencert de situar aquesta tesi en una llarga tradici√≥ d‚Äôan√†lisi de la potestat sancionadora per part dels administrativistes de la Universitat de Barcelona. En efecte, estem davant ‚Äúuna tesi de la central‚ÄĚ (encara la menciono aix√≠, com es feia abans). No vaig trobar el professor Tom√°s Font, que sempre ens ha fet de mestre de cerim√≤nies. S√≠ vaig poder saludar la Dra. Elisenda Malaret (ens hav√≠em vist a l‚Äôaeroport de Pisa o Flor√®ncia, pocs mesos abans de que aquelles ¬†terres es convertissin en el centre de la cat√†strofe que se‚Äôns va venir a sobre).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Sobretot, va ser per mi un honor seure en un tribunal que va actuar a la mateixa sala on estava present ¬†el Dr. Joan Mauri, un dels millors professors que vaig tenir a la llicenciatura en Dret i ja un mestre definitiu quan vaig acabar aquella etapa. Tamb√© em va fer molta il¬∑lusi√≥ saludar la Dra. Maria Jes√ļs Montoro, que ens ha situat el Dret en el marc fabul√≥s de la cultura liter√†ria i musical, de la cultura tout court.

         Encara que no hi eren en aquell moment, vaig mencionar també altres dos membres de la central, a qui admiro i amb qui he pogut compartir darrerament algunes activitats i preocupacions. Em refereixo al Dr.Juli Ponce, el gran introductor a casa nostra de la noció d’urbanisme social i amb qui vam estar parlant fa poc sobre secretaris d’ajuntament i lluita contra la corrupció. També  vull mencionar al professor Esteve Pardo, mestre de la disciplina definitiva, guia de la història.

UNA TESI DOCTORAL QUE BUSCA EL SEU ESPAI

         El professor Rodríguez Pontón és un home precís i meticulós. Només cal consultar el seu recent treball sobre control judicial a l’àmibt de la regulació econòmica dins del volum sobre autoritats administratives, decisions qualificades i deferència judicial, dirigit per la Dra. Elisenda Malaret. . Dit això, s’intueix en cada frase un debat, un diàleg permanent, una clau de judo a la recerca de la precisió. Estem davant un toreig adornat i preciosista però, per això mateix, de vegades massa abstracte o complex.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Els primers compassos de la valoraci√≥ es dedicaren al llenguatge. Coincideixo amb el professor Bueno en la necessitat de polir algunes errades (que podran subsanar-se en la fase tranquil¬∑la de l‚Äôedici√≥). M√©s incisiva va ser la cr√≠tica a l‚Äô√ļs desproporcionat i artificial (i, de vegades, imprec√≠s) de la noci√≥ d‚Äô ‚ÄúEstat espanyol‚ÄĚ. A la majoria de casos, el simple mot ‚ÄúEspanya‚ÄĚ ja hauria fet rutllar normalment la frase (amb independ√®ncia de les opcions pol√≠tiques o organitzatives que es tinguin el cap: Joan Maragall no hi va dubtar).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† El t√≠tol de la investigaci√≥ em va generar alguns equ√≠vocs. De fet, juga amb un certa ambig√ľitat, ja que es refereix a les ‚Äúconductes properes als drets de participaci√≥ pol√≠tica‚ÄĚ. M√©s aviat, sembla centrada constantment en els tres grans drets de la llibertat d‚Äôexpressi√≥, la llibertat d‚Äôinformaci√≥ i el dret de reuni√≥ i manifestaci√≥.

         La tesi té tres parts, que van pujant en un crescendo cada cop més crític i agut:

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† –Descripci√≥ de la potestat sancionadora, de la seva evoluci√≥ i del judici doctrinal que se li fa.

         -Un projecte de reforma, on Sibina presenta un programa de regeneració i reformulació.

         -Un crit, una reivindicació davant les perilloses mossegades que una potestat sancionadora insensible i tosca produeix en el delicat teixit de les llibertats d’expressió, informació i reunió.

QUINA POTESTAT SANCIONADORA TENIM AL DAVANT?

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† El primer aspecte ‚Äďla descripci√≥- √©s una molt bona s√≠ntesi hist√≤rica i doctrinal de les sancions administratives, per√≤ el dictamen final √©s implacable: estem davant una espasa rovellada, una falcata ib√®rica que, com totes les restes d‚Äôaquella civilitzaci√≥, est√† inevitablement en mal estat.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Els¬† defectes sovintegen: l‚Äô√≤rgan sancionador no √©s independent ni imparcial, no est√† ben resolt el tema de la presumpci√≥ de certesa de les actuacions administratives (aqu√≠ el comentari del professor Aguado va ser determinant), s‚Äôusen impr√≤piament els criteris de proporcionalitat per a encabir l‚Äôeximent d‚Äôexercici d‚Äôun dret constitucional, no hi ha celeritat, s‚Äôabusa del pagament anticipat amb reconeixement de la infracci√≥, no li √©s possible a l‚ÄôAdministraci√≥ plantejar q√ľesti√≥ d‚Äôinconstitucionalitat…

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† En algun sector s‚Äôha suggerit com a bona soluci√≥ la codificaci√≥ de la potestat administrativa sancionadora. Interessant√≠ssim, per√≤, l‚Äôapunt ir√≤nic del mestre Nieto que apareix a la tesi: no, no, les Corts no tenen prou nivell t√®cnic per a ¬†cosir una trama tan subtil. √Čs un av√≠s que hem de situar als anys noranta del segle passat i que segurament seria m√©s aspre en els dies que vivim. El legislador que ha produ√Įt una llei com la de canvi clim√†tic i transici√≥ energ√®tica est√† ja molt allunyat de la idea de codi, d‚Äôaquella precisi√≥ del Codi civil franc√®s que havia arribat a seduir a Stendhal.

REFORMES CONCRETES.       

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Hem dit que la doctoranda porta al paper el seu √†nim regeneracionista, que es resumeix principalment en la magn√≠fica ‚Äúconclusi√≥ tretzena‚ÄĚ, que tamb√© va ser molt comentada pel Dr. Bueno. A tall d‚Äôexemple, anotarem aqu√≠ algunes de les seves pautes:

                  -El Dret administratiu sancionador hauria de concentrar-se en il·lícits de baixa intensitat, però que generen danys cumulatius o danys per repetició.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† -El mateix √©s predicable de les ‚Äúinfraccions purament formals, t√®cniques o d‚Äôaplicaci√≥ autom√†tica o quasi mec√†nica; aix√≤ √©s, de mera comprovaci√≥ del compliment de certes regles i d‚Äôaplicaci√≥ de la conseg√ľent sanci√≥ en cas d‚Äôincompliment‚ÄĚ. Pel contrari, ‚Äúla sanci√≥ de les conductes que signifiquen un exc√©s en l‚Äôexercici dels drets i llibertats fonamentals de participaci√≥ pol√≠tica, comporten el desenvolupament de dues activitats que contenen un gran marge d‚Äôapreciaci√≥‚ÄĚ. En conclusi√≥, ‚Äúcom m√©s gran √©s el marge de discrecionalitat en una decisi√≥ restrictiva de drets, m√©s oport√ļ resulta que aquest judici quedi en mans dels tribunals o d‚Äôuna potestat sancionadora dotada de majors garanties‚ÄĚ.¬†

                  -Quan el Dret administratiu sancionador afecta conductes properes a l’exercici dels drets fonamentals, ha de dotar-se de majors garanties o, alternativament, cal optar pel Dret Penal.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† -Entre les indicades ‚Äúmajors garanties‚ÄĚ, cal citar una tipificaci√≥ directa i individualitzada (no residual o gen√®rica), la publicitat de les resolucions (aqu√≠ pot ser √ļtil el llarg debat ja produ√Įt a l‚Äô√†mbit tributari), regulaci√≥ de l‚Äôeximent complet i incomplet d‚Äôexercici leg√≠tim de drets fonamentals, imposici√≥ de sancions per autoritats independents o r√®gim de recursos administratius potestatius resolts per √≤rgans col¬∑legiats amb autonomia funcional, etc.

LES INFRACCIONS I SANCIONS ADMINISTRATIVES COM A FORCES OBSTACULITZADORES.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Per√≤ la tesi no √©s nom√©s un status quaestionis ni¬† una proclamaci√≥ reformista (cosa que ja seria molt), sin√≥ que √©s tamb√© una den√ļncia, un clam contra els danys produ√Įts per la mera exist√®ncia de la infracci√≥ administrativa en el normal exercici dels drets i llibertats. S√≥n ja els cap√≠tols finals del treball, on el protagonista √©s l‚Äô‚ÄĚefecte des√†nim‚ÄĚ, segons elaboraci√≥ deguda principalment al Tribunal Europeu de Drets Humans. √Čs aqu√≠ on les regles d‚Äôor de la taxativitat i la proporcionalitat s√≥n apurades al m√†xim.¬† Per cert, el professor Aguado va plantejar la possibilitat de traduir per ‚Äúefecte dissuasori‚ÄĚ i aquest √©s, ¬†certament, un tema que l‚Äôautora haur√† de reflexionar amb molta cura en el moment de la publicaci√≥.

MANTENIR L’ÀGORA SOTA CONTROL ADMINISTRATIU?

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Una darrera meditaci√≥ per a concloure. Com hem dit abans, est√† molt ben ¬†articulada la part hist√≤rica. La seva lectura em va permetre formular una hip√≤tesi sobre el que m‚Äôagradaria anomenar com ‚Äúles dues fases evolutives de la potestat sancionadora en el camp ideol√≤gic‚ÄĚ.

         Podem començar amb el règim del general Franco, cosa que ens permet veure  una evolució ja tancada. A un primer moment, la potestat sancionadora està s’inscriu en gran part en el camp de la jurisdicció militar. No obstant, en un segon  compàs es produeix una apertura dins les limitades possibilitats de la dictadura. Això s’observa, principalment, a  la renovació del Dret Administratiu des de mitjans dels cinquanta i amb la liberalització econòmica.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Ara b√©, aquesta t√≠mida relaxaci√≥ origina la l√≤gica preocupaci√≥ en els estaments governants. S‚Äôha entrat en terra incognita. Per a evitar problemes i ensurts, s‚Äôaprova la Llei d‚Äôordre p√ļblic (i el Tribunal d‚ÄôOrdre p√ļblic) i la llei de premsa, tal com es recull a la tesi. √Čs aqu√≠ on s‚Äôutilitzen cl√†usules obertes i s‚Äôoblida la taxativitat. D‚Äôaquesta manera, es t√© sempre a m√† una eina per a evitar una expansi√≥ descontrolada de conductes no volgudes.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† En certa manera, estem assistint a un proc√©s t√®cnicament similar (amb ¬†un marc constitucional i social radicalment diferent, √©s clar). La fase rocosa o tranquil¬∑la inicial vindria de la m√† d‚Äôun panorama estable de mitjans de comunicaci√≥: televisi√≥ p√ļblica i concessions administratives concretes, concessions radiof√≤niques tamb√© limitades i relativament estabilitzades, conjunt m√©s o menys fix de diaris amb directors conscients de la seva responsabilitat legal, etc.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Aquest mapa explota de iure o de facto als darrers anys. A la gran casa d‚Äôinternet apareixen canals propis de programaci√≥ totalment al marge de les previsions estatals, neixen i moren infinitat de diaris i butlletins, els consumidors de televisi√≥ compren grans paquets de pel¬∑l√≠cules i obliden les graelles habituals…Sorprenentment, la reacci√≥ legal atorga una nova i frondosa primavera per a les cl√†usules obertes i no taxatives. L‚Äôautora recull especialment els tipus relatius a obligacions o mandats que ‚Äúno s√≥n concrets, clars i intel¬∑ligibles, i es troben estretament vinculats amb l‚Äôexercici d‚Äôun dret o una llibertat fonamental‚ÄĚ.

BATALLES PEL PENSAMENT I L‚ÄôEXPRESSI√ď.¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Els exemples recollits a la tesi giren especialment entorn els missatges de discriminaci√≥ ‚Äúper ra√≥ de g√®nere‚ÄĚ o¬† per a la protecci√≥ col¬∑lectiva de persones homosexuals o transsexuals. √Čs aqu√≠ on abunden les ¬†redaccions vaporoses i imprecises. El mateix passa, com veurem despr√©s, a l‚Äôavantprojecte de la Llei de Mem√≤ria Democr√†tica. √Čs a dir, les anomenades ‚Äúguerres culturals‚ÄĚ s√≥n un¬† terreny adobat per a la promulgaci√≥ de normes sancionadores contr√†ries a l‚Äô‚ÄĚefecte des√†nim‚ÄĚ desenvolupat jurisprudencialment i amb les quals les administracions passen a controlar el que hauria de ser un debat obert sense l‚Äôespasa de Damocles del delegat governatiu.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Tenim un exemple interessant a la confer√®ncia de Philippe Ari√Īo pronunciada el 12 de febrer del 2017 a l‚Äôesgl√©sia de Santa Anna de Barcelona. Segons sembla, es tracta d‚Äôun intel¬∑lectual que defensa la castedat i que t√© algunes idees no compartides per algunes associacions d‚Äôhomosexuals. La Direcci√≥ General d‚ÄôIgualtat de la Generalitat de Catalunya va obrir el pertinent expedient (!), va enviar els seus t√®cnics i aquests van gravar el contingut de la xerrada. Segons s‚Äôobserva ( tot i que amb molt soroll) a una entrada de You tube, els organitzadors de l‚Äôacte, per a evitar ser sancionats van gravar tamb√© el discurs i van enviar una c√≤pia al notari (deixant de banda la imprecisi√≥ processal, potser amb l‚Äôesperan√ßa de no afrontar responsabilitats administratives i discutir sobre una base documental certa).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Tot i que l‚Äôexpedient fou finalment arxivat (al mes de maig!), al meu entendre aquestes actuacions administratives dif√≠cilment passarien el filtre de l‚Äô‚ÄĚefecte des√†nim‚ÄĚ constru√Įt per la jurisprud√®ncia del TEDH. De fet, com indica la tesi, el Tribunal Constitucional, a la STC 37/198, de 17 de febrer, va atorgar l‚Äôemparament a un sindicat basc per les filmacions i fotografies realitzades per l‚ÄôErtzainza, que es van considerar en aquella circumst√†ncia concreta clarament desproporcionades i amb ‚Äúespecial incidencia disuasoria y, en consecuencia, limitadora del derecho de huelga‚ÄĚ (Fonament Jur√≠dic, 8, in fine).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† √Čs tamb√© preocupant la redacci√≥ de diversos preceptes de l‚Äôavantprojecte de la Llei de Mem√≤ria democr√†tica, tal com ha expressat ja l‚Äôinforme negatiu del Consell General del Poder Judicial. Per exemple, l‚Äôart. 62.1.e) qualifica com a infracci√≥ ‚Äúlas convocatorias de actos, campa√Īas de divulgaci√≥n o publicidad que por cualquier medio de comunicaci√≥n p√ļblica, en forma escrita o verbal, en sus elementos sonoros o en sus im√°genes sean contrarios a la normativa sobre memoria democr√†tica,[…]‚ÄĚ. Estem davant un exemple de manual de cl√†usula sancionadora no taxativa.

L’ESTAT DEMOCRÀTIC, LA PLAÇA PÚBLICA I LLIURE.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Curiosament, els canals privats als quals m‚Äôhe referit tenen un ¬†quadre for√ßa elaborat d‚Äôinfraccions i sancions en fase prebeccariana. El mateix ex-president dels Estats Units va ser ¬†castigat i els usuaris de la xarxa avisen sovint els seus seguidors de l‚Äôimminent tancament o de la sanci√≥ econ√≤mica -‚Äúdesmonetitzaci√≥‚ÄĚ- i de les alternatives en altres xarxes en cas de censura. Algun liberal deia que aix√≤ podria generar, a la llarga i en un marc de lliure mercat, un agosarat canal que recoll√≠s tots els cancelled de la Terra. Res a dir sobre tot aix√≤ ‚Äďen principi, per√≤ tamb√© amb algun dubte- , tenint en compte que s√≥n organitzacions de particulars.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Per√≤, precisament, la grandesa¬† de les institucions democr√†tiques rau en ¬†l‚Äôedificaci√≥ d‚Äôun √†mbit de lliure expressi√≥ i discussi√≥ amb els l√≠mits m√≠nims imposats pels drets dels altres i els que marqui la millor tradici√≥ de l‚ÄôEstat de Dret. Una gal√†xia, a m√©s, on la potestat administrativa hauria de jugar un paper redu√Įt (inexistent, de fet, en la majoria de situacions). En aquesta construcci√≥, la tesi de M¬™ Carme Sibina Vidal i el seu treball com a investigadora han de ser un referent ineludible.

Foto Aérea De Personas En Plaza

(Foto: Dominika Roseclay).

***

 

 

 

 

 

 

Publicado en Potestad sancionadora, Procedimiento sancionador | Etiquetado , , | Deja un comentario

El azar de los golpes y los golpes del azar. Una lectura del libro de Enric Fossas sobre el juicio por los hechos del 6 de octubre de 1934

 

El azar de los golpes y los golpes del azar

 

 

Retorno de Companys a Barcelona el 1 de marzo de 1936, después de la excarcelación acordada por el Tribunal de Garantías Constitucionales. Foto: brublog. Véase también La humanitat.

 

 

Publicado en General, Historia del Derecho | Etiquetado , | Deja un comentario

La solución definitiva para una ley políticamente correcta y sexualmente neutra

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 1.-S√© que llevo alg√ļn tiempo pesadito con esto del lenguaje duplicativo. Quiz√° por aquello de que¬† lo √ļnico que pueden defender los pobres es la palabra (bueno, ahora me he dejado inspirar en exceso por los aires del primero de mayo). Hablando m√°s en serio: el desdoblamiento por sexos se basa en una noci√≥n falsa y en una hip√≥tesis discutible. La idea radicalmente err√≥nea es que la f√≥rmula tradicional del masculino gen√©rico no incluye a las mujeres o a los elementos femeninos.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Por otro lado, la hip√≥tesis discutible radica en el concepto de visibilidad, propio de ciertas doctrinas con muchos puntos d√©biles. De hecho, nadie puede asegurar que la liquidaci√≥n de la manera normal de hablar haya mejorado las condiciones sociales de ning√ļn ciudadano. Es m√°s, voces sensatas del movimiento feminista consideran que esta perspectiva ‚Äďpodr√≠amos decir ‚Äúfoucaultiana‚ÄĚ- es una aut√©ntica p√©rdida de tiempo de cara a enfocar las aut√©nticas discriminaciones.

*

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 2.-Si el expediente de multiplicar por dos (o por tres) cada sujeto rompe el principio de econom√≠a de la lengua, los emplastes socorridos para acompa√Īarlo son grotescos. Aparecen as√≠ en el lenguaje escrito (yo no s√© c√≥mo lo pronuncian) barras, arrobas y guiones que se ponen por donde Dios quiere: ‚Äúabogados/as‚ÄĚ, ‚Äúabogados-as‚ÄĚ, etc. En el lenguaje oral meten, por ejemplo, ‚Äúlos y las estudiantes‚ÄĚ y otras trapisondas de cuya rareza no quiero acordarme

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† La f√≥rmula para m√≠ m√°s cansina es el recurso a fr√≠as abstracciones. Comp√°rese la alegr√≠a de ‚Äúlos alumnos‚ÄĚ con el pesado ‚Äúalumnado‚ÄĚ. Y no he escrito ‚Äúestudiantado‚ÄĚ, porque su uso suele ser equivocado. Le√≠a hace unos d√≠as una nota de los rectores espa√Īoles aludi√©ndolo para ¬†huir del lenguaje duplicativo. Vamos a ver, supongo que no llamaban a la revoluci√≥n, porque el sentido de esa palabra ‚Äďcomo ‚Äúproletariado‚ÄĚ o ‚Äúcampesinado‚ÄĚ-¬† se refiere a su situaci√≥n como clase social o grupo con problemas econ√≥micos similares. Bastaba¬† indicar¬†simplemente¬† los estudiantes y todo el mundo lo habr√≠a entendido.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Afortunadamente, los hablantes son m√°s listos y escapan constantemente a esa memez. As√≠, nos referimos a los bomberos (y eso incluye a las bomberas, evidentmente), a los contagiados y fallecidos por covid (¬Ņalguien piensa seriamente que se quer√≠a ‚Äúinvisibilizar‚ÄĚ a las mujeres afectadas?) o a los terroristas (y supongo que ello cubrir√°, lamentablemente, a las f√©minas violentas). En realidad, los cruzados del lenguaje duplicativo olvidan a cada momento sus propias reglas, porque esto no hay quien lo sostenga (no suelen pasar de la salutaci√≥n y de las frases de calentamiento). Por supuesto, ya aclaro que yo utilizo sin empacho el viejo ‚Äúse√Īoras y se√Īores‚ÄĚ al iniciar un discurso, aunque ya s√© que uno tiene los a√Īos que tiene que y esto ya queda camp (pongan vintage los m√°s j√≥venes).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Sin embargo, una cosa es el uso ling√ľ√≠stico general y otra las man√≠as del legislador. Si el BOE fue siempre algo arcaico, ahora cualquier due√Īo de un diario normativo¬† se siente en la obligaci√≥n de estar al d√≠a con esta tonter√≠a. Hay ejemplos ya famosos, como el de aquel reglamento universitario que dec√≠a que ‚Äúel coordinador o la coordinadora d‚Äôunitat √©s el representant o la representant i el coordinador o la coordinadora de l‚Äôactivitat de la unitat‚ÄĚ (no hace falta que lo traduzca y, adem√°s, ser√≠a agotador).

**

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 3.-Ten√≠an que ser los Diarios de Arcadi Espada, donde se narran las grandes gestas de la humanidad, los que me pusieran sobre la pista de un descubrimiento capital. Se trata de la disposici√≥n adicional √ļnica del Real Decreto 298/2021, de 27 de abril, por el que se modifican diversas normas reglamentarias en materia de seguridad industrial. Es una norma ¬†de una cierta complejidad (y un gran impacto econ√≥mico, por cierto).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Alg√ļn aguafiestas dir√° que estamos ante una inaceptable manifestaci√≥n de pereza normativa o que se trata a los lectores casi como analfabetos (parece afirmar, en efecto, que donde dije digo, digo tambi√©n diega). ¬†Pero esto ser√≠a desconocer la regla de oro que acaba de instaurar: red√°ctese toda la ley con normalidad y an√≥tese en una disposici√≥n adicional √ļnica cualquier ocurrencia que a uno le venga en gana (hasta podr√≠an entrar por aqu√≠ los famosos ‚Äúhijes‚ÄĚ).

         En fin, juzguen ustedes mismos y no me digan que no es una maravilla:

         Real Decreto 298/2021, de 27 de abril, por el que se modifican diversas normas reglamentarias en materia de seguridad industrial (BOE  de 28 de abril):

         […]

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ‚ÄúDisposici√≥n adicional √ļnica.¬†Uso de lenguaje no sexista.

La referencias que en el texto de este real decreto se hacen a instalador, reparador, conservador, los trabajadores, los operarios cualificados, un t√©cnico titulado universitario, el responsable t√©cnico, los socios, operador de gr√ļa, el m√©dico, un profesional habilitado, el fabricante, el titular de la empresa o al representante legal, as√≠ como al interesado, deben entenderse hechas respectivamente a instalador o instaladora, reparador o reparadora, conservador o conservadora, las personas trabajadoras, las personas operarias cualificadas, un t√©cnico o una t√©cnica con titulaci√≥n universitaria, el personal responsable t√©cnico, las personas socias, operador u operadora de gr√ļa, el m√©dico o la m√©dica, un o una profesional habilitada, la o el fabricante, la persona titular de la empresa, la o el representante legal de la empresa, as√≠ como la interesada o el interesado.‚ÄĚ

Personas Diversas Positivas Haciendo Muecas A La C√°mara

Fuente de foto: pexels.com/Matheus Bertelli.

***

 

 

 

 

Publicado en lenguaje duplicativo, Lenguaje jurídico, Llenguatge jurídic | Etiquetado | Deja un comentario

Protegido: Bit√°cora del curso: las obligaciones de servicio p√ļblico.

Este contenido est√° protegido por contrase√Īa. Para verlo, por favor, introduce tu contrase√Īa a continuaci√≥n:

Publicado en Servicio p√ļblico | Etiquetado | Escribe tu contrase√Īa para ver los comentarios.

Protegido: Bit√°cora del curso: ¬ęAportaci√≥n a la noci√≥n de gesti√≥n indirecta a trav√©s de sociedad de econom√≠a mixta¬Ľ.

Este contenido est√° protegido por contrase√Īa. Para verlo, por favor, introduce tu contrase√Īa a continuaci√≥n:

Publicado en Concesi√≥n administrativa, Contrataci√≥n administrativa., Contratatos del sector p√ļblico, Contratos administrativos | Etiquetado | Escribe tu contrase√Īa para ver los comentarios.

Funcionarias, no; esclavas, sí.

Londres Nueva York Tokio Y Mosc√ļ Relojes

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 1.-El Colegio de Abogados de Barcelona (ahora llamado, de forma¬† imprecisa, ‚ÄúColegio de la Abogac√≠a‚ÄĚ), emiti√≥ un comunicado de prensa hace unos d√≠as (el 6 de abril) mostrando su preocupaci√≥n ante el ataque de una reciente sentencia a los per√≠odos inh√°biles para la presentaci√≥n de escritos. Se trataba, en concreto, de la sentencia dictada por la Secci√≥n 4¬™ de la Audiencia Provincial de Zaragoza (287/2020, de 20 de noviembre), que dispon√≠a que ‚Äúsi la parte lo puede presentar telem√°ticamente [el escrito en cuesti√≥n] aunque sea en tiempo procesalmente inh√°bil, debe as√≠ presentarlo si quiere respetar el plazo sustantivo‚ÄĚ. Es decir, el plazo sustantivo ya no va a verse alargado por el comod√≠n de los d√≠as inh√°biles procesalmente, ya que ‚Äúno hay ahora dificultad material en la presentaci√≥n de escritos en cualquier hora y d√≠a‚ÄĚ.

*

         2.-Habrá que ver, no obstante, cómo se va articulando jurisprudencialmente esa primera decisión. Sin embargo, me llamó  la atención en el comunicado el  juego freudiano y sorprendente con  el lenguaje duplicativo.

¬† ¬†El texto empieza de forma vibrante y pol√≠ticamente correcta, ya que ‚Äúse considera que los abogados y abogadas tienen derecho a la desconexi√≥n digital‚ÄĚ. La cosa sigue m√°s o menos en el mismo nivel, con ¬†el pesado y habitual ‚Äúlos profesionales de la abogac√≠a‚ÄĚ y la horrenda ‚Äďpor abstracta e imprecisa- ‚Äúciudadan√≠a‚ÄĚ. Hasta aqu√≠, pocas sorpresas, dentro del car√°cter farragoso e innecesario ¬†de estas maneras de expresarse.

         **

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 3.-La cosa se calienta un poco m√°s adelante. El ¬†texto, como hemos avanzado, reivindica los derechos de ‚Äúlos profesionales de la abogac√≠a‚ÄĚ y de ‚Äúla ciudadan√≠a‚ÄĚ y considera que tambi√©n deben respetarse los de ‚Äúlos funcionarios p√ļblicos‚ÄĚ. Es curioso. Parece que, para el texto, s√≥lo los hombres tienen derecho a ser funcionarios (lo cual es contrafactual, teniendo en cuenta que la Administraci√≥n de Justicia es ya un √°mbito mayoritariamente femenino). En la cargante f√≥rmula con la que se inici√≥ el comunicado, lo l√≥gico hubiera sido decir ‚Äúfuncionarios y funcionarias‚ÄĚ (no creo que se hubieran atrevido con el aqu√≠ incorrecto y siempre soso ‚Äúfuncionariado‚ÄĚ).

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† En efecto, suele ocurrir que el lenguaje duplicativo pierde fuelle en los escritos a medida que avanzan las palabras (del mismo modo que se va desinflando en el lenguaje oral, m√°s all√° de la inicial presentaci√≥n). Lo mismo le ocurre a √©ste cuando llega al final y se lanza a los cuatro vientos la ¬†negativa a ‚Äúque las actuales tecnolog√≠as nos hagan esclavos de plazos y notificaciones los 365 d√≠as del a√Īo, las 24 horas del d√≠a‚ÄĚ. Sin duda, ha de escribirse ‚Äúnos hagan esclavos y esclavas‚ÄĚ (incluso tendr√≠a un efecto est√©tico si se siguiera¬† hablando ‚Äúde plazos y de notificaciones‚ÄĚ). En caso contrario, pudiera ocurrir que el lector ‚Äďhonestamente- leyera que el Colegio de Abogados no quiere esclavos, pero nada ha dicho sobre las esclavas. Qu√© tonter√≠a, ¬Ņverdad?. Evidentemente. Est√° claro que con ‚Äúesclavos‚ÄĚ tambi√©n incluyo ‚Äúesclavas‚ÄĚ (y con abogados, pues las abogadas; y con ciudadanos, las ciudadanas; y con los estudiantes, las estudiantes‚Ķ).

***

(foto: pixabay).

Publicado en Feminismo, Lenguaje jurídico | Deja un comentario

Protegido: Bit√°cora del curso.23 de marzo 2021.Concepto y tipolog√≠a de los servicios p√ļblicos.

Este contenido est√° protegido por contrase√Īa. Para verlo, por favor, introduce tu contrase√Īa a continuaci√≥n:

Publicado en Bartleby, Servicio p√ļblico | Escribe tu contrase√Īa para ver los comentarios.

Protegido: Bit√°cora del curso.18 de marzo del 2021. Las fuentes.

Este contenido est√° protegido por contrase√Īa. Para verlo, por favor, introduce tu contrase√Īa a continuaci√≥n:

Publicado en General | Escribe tu contrase√Īa para ver los comentarios.

Protegido: Bitácora del curso.Jueves,11 de marzo. Hacia la autogestión.

Este contenido est√° protegido por contrase√Īa. Para verlo, por favor, introduce tu contrase√Īa a continuaci√≥n:

Publicado en Docencia universitaria, Docencia. | Escribe tu contrase√Īa para ver los comentarios.

Protegido: Maestría en Derecho Animal y sociedad. Derecho Administrativo. Primeras reflexiones (I)

Este contenido est√° protegido por contrase√Īa. Para verlo, por favor, introduce tu contrase√Īa a continuaci√≥n:

Publicado en Derecho animal. | Escribe tu contrase√Īa para ver los comentarios.