Lectura fàcil i textos administratius

 

“Moltes vegades el marge de maniobra per fer més entenedor un text administratiu és limitat, perquè hi ha terminologia, fraseologia i locucions específiques del dret i de l’administració que no es poden simplificar.

També representa una dificultat aplicar els criteris de lectura fàcil al format del
document: línies curtes (10 cm), frases de no més de dues o tres línies, cos de lletra gran (12-14), amplària de línia (preferentment, de no més de 10 cm), interlineat (3 o 4 punts), etc.

Això no obstant, les principals recomanacions per a l’adaptació de textos a lectura fàcil són útils també per fer els textos administratius més entenedors:
– És preferible emprar les formes actives abans que les formes passives del verb.
– Escriure frases curtes més que no pas oracions subordinades.
– Ésser lògics. L’acció ha de seguir un sol fil amb continuïtat lògica.
– Ésser concisos. Evitar introduir diverses accions en una sola frase.
Evitar paraules difícils, però utilitzar un llenguatge adult i digne. Les paraules poc corrents s’han d’explicar a través de claus del propi context.
– El llenguatge ha de ser concret, evitar les paraules llargues i poc habituals.

Després d’aplicar aquests criteris, també s’han fet adaptacions pròpies del llenguatge administratiu: el text s’ha d’estructurar d’acord amb el tipus de document, els continguts s’han d’ordenar de manera lògica i coherent i s’han d’organitzat en paràgrafs breus i separats; finalment, s’hi han aplicat les convencions sobre puntuació, tipus de lletra, majúscules i minúscules, abreviatures, ús de tractaments protocol•laris i sexisme en el llenguatge”.

Aina Victòria Nadal Gil, Lectura Fàcil: aplicabilitat a textos literaris i no literaris. Anàlisi comparativa, Treball Final de Carrera. UOC. Filologia Catalana, 2006, pàg. 33

Amb exemples de documents administratius revisats: sol·licitud, certificat, carta, ofici i notificació, convocatòria, invitació, acta de reunió i resolució (pàg. 25-31).

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.