Textos boirosos, textos clars.

 

Escriure clar

 

“L’índex de boira de Gunning pretĂ©n objectivar la claredat o la dificultat —la boira— d’un text. De fet, des de 1935 Gunning va començar a preocupar-se per la claredat dels textos…  Robert Gunning va idear el seu Ă­ndex de boira per resoldre els problemes de claredat… La fĂłrmula de l’índex de boira resulta senzilla d’entendre i senzilla d’aplicar. No Ă©s l’única. Un centenar de fĂłrmules que pretenen el mateix s’acumulen als annals de la investigaciĂł sobre la claredat i la llegibilitat de textos.

La fĂłrmula de Gunning es fonamenta en dues qĂĽestions nuclears per millorar la claredat d’un text: la longitud de les paraules i la longitud de les frases. A major longitud de paraules i frases, mĂ©s boira. A mĂ©s boira, menys claredat. Gunning proposa en la seva fĂłrmula tres passos molt senzills. En primer lloc, esbrinar la mitjana de paraules per frase, dividint el nombre de paraules pel nombre de frases. En segon lloc, detectar les paraules de tres sĂ­l·labes o mĂ©s. Aquest segon supòsit parteix de la base que les paraules mĂ©s llargues sĂłn mĂ©s complicades d’entendre. I Gunning exclou del grup de polisĂ­l·labs els noms propis i les declinacions verbals —participis regulars inclosos. El tercer i Ăşltim pas consisteix a sumar els dos resultats anteriors i multiplicar-los per 0,4. El nĂşmero que surt d’aquesta Ăşltima operaciĂł Ă©s l’índex de boira d’un text. Si el nĂşmero que apareix de l’anĂ lisi d’un text Ă©s major que el que apareix en un altre Ă©s que el seu Ă­ndex de boira Ă©s major.”

Adaptat de “L’eternitat en el present. L’estil periodĂ­stic de Llorenç Gomis” per LluĂ­s Pastor, Treballs de ComunicaciĂł [Societat Catalana de ComunicaciĂł], nĂşm. 21 (desembre 2006), p. 29-43

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Textos boirosos, textos clars.

  1. Jordi diu:

    Calculeu l’index dels vostres textos!
    http://gunning-fog-index.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.