Textos boirosos, textos clars.

 

Escriure clar

 

“L’índex de boira de Gunning pretén objectivar la claredat o la dificultat —la boira— d’un text. De fet, des de 1935 Gunning va començar a preocupar-se per la claredat dels textos…  Robert Gunning va idear el seu índex de boira per resoldre els problemes de claredat… La fórmula de l’índex de boira resulta senzilla d’entendre i senzilla d’aplicar. No és l’única. Un centenar de fórmules que pretenen el mateix s’acumulen als annals de la investigació sobre la claredat i la llegibilitat de textos.

La fórmula de Gunning es fonamenta en dues qüestions nuclears per millorar la claredat d’un text: la longitud de les paraules i la longitud de les frases. A major longitud de paraules i frases, més boira. A més boira, menys claredat. Gunning proposa en la seva fórmula tres passos molt senzills. En primer lloc, esbrinar la mitjana de paraules per frase, dividint el nombre de paraules pel nombre de frases. En segon lloc, detectar les paraules de tres síl·labes o més. Aquest segon supòsit parteix de la base que les paraules més llargues són més complicades d’entendre. I Gunning exclou del grup de polisíl·labs els noms propis i les declinacions verbals —participis regulars inclosos. El tercer i últim pas consisteix a sumar els dos resultats anteriors i multiplicar-los per 0,4. El número que surt d’aquesta última operació és l’índex de boira d’un text. Si el número que apareix de l’anàlisi d’un text és major que el que apareix en un altre és que el seu índex de boira és major.”

Adaptat de “L’eternitat en el present. L’estil periodístic de Llorenç Gomis” per Lluís Pastor, Treballs de Comunicació [Societat Catalana de Comunicació], núm. 21 (desembre 2006), p. 29-43

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Textos boirosos, textos clars.

  1. Jordi diu:

    Calculeu l’index dels vostres textos!
    http://gunning-fog-index.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.