L’Artificier, que sent ja llarg el seu ofici de viure, que congria alhora ja prou desconeixement i prou paradoxal coneixement, prou esbalaïment envers el món,  recull, ara, en la tradició del calendari (una notable vella fórmula d’acompanyament, per cert), en la prodigiosa mobilitat del planeta que habita, en l’avanç còsmic cap a la màxima llum del cicle, un pas més, un pas més encara…

“La Candelera” és ací. Sagrada o profana, transcendent o simplement fórmula d’acompanyament de la nostra infantesa forçada en el ritual catòlic. A dos de febrer, puntual, dins el misteri de la creació. Ella, esdevinguda espelma acolorida, remou i remourà de nou l’ànima humana en aquest racó, no pas centre (gràcies! Plató, Galileu, Kierkegaard, Darwin, Freud, … per situar-nos) del món.

I arran d’aquesta llum primigènia, l’aparició en edició facsímil de cinquanta títols de la prestigiosa col•lecció “Bernat Metge” en homenatge a aquest humanista català, iniciada l’any 1923, un immens treball d’estudi i traducció dels texts clàssics llatins i grecs, en paral•lel a la famosa Loeb Classical Library fundada uns anys abans, el 1911, o en paral•lel a la Collection des Universités de France de 1917, la qual també agafa el nom d’un prestigiós humanista francès, Guillaume Budé.

La iniciativa de mecenatge, real i ampli, de Francesc Cambó bé mereix el nostre reconeixement, al marge de consideracions polítiques, al marge del seu nefast recolzament al franquisme. Un mecenatge que va permetre un viatge en veler pel mític mar i per les mítiques terres que van veure florir les obres de l’antiguitat clàssica, la grega i la romana, a un grup nombrós de traductors i erudits. Un mecenatge esplèndid, com moltes de les realitzacions culturals, cíviques i ciutadanes d’aquest home únic en el paradigma europeu del seu temps.

Un orgull ben noble per una obra ben feta. Un nou patrimoni per a la humanitat.

L’Artificier