Millores a la Web of Science (1): Emerging Sources Citation Index

La plataforma de literatura científica Web of Science, de Thomson Reuters, subscrita per la UAB, ha incorporat recentment una sèrie de millores que us explicarem en dues entrades consecutives. En aquesta primera, ens centrarem en el nou índex Emerging Sources Citation Index.

Emerging Sources Citation Index

La Col·lecció principal de Web of Science (Core Collection) compta amb un nou índex de citacions, Emerging Sources Citation Index (ESCI). Aquest nou producte va començar a funcionar el novembre de 2015 i en el seu llançament indexava 1.500 revistes, amb noves incorporacions cada setmana [segons dades facilitades per la pròpia Thomson Reuters el desembre de 2015]. S’espera que arribi a les 5.000 revistes en els pròxims dos anys.

Emerging Sources Citation Index (ESCI) buida des de 2015 una sèrie de revistes de qualitat, i fa el recompte de les citacions que han rebut els seus articles.

Per entrar a ESCI, aquestes revistes han de complir uns criteris de selecció bàsics:

  • Tenen avaluació d’experts (peer review)
  • Tenen continguts de gran interès per a la comunitat científica
  • Compleixen pràctiques de publicació ètiques
  • Tenen metadades en anglès
  • Estan disponibles en format PDF o XML

Les revistes d’ESCI, de moment, no formen part dels índexs més famosos/prestigiosos/valorats de Web of Science (Science Citation Index, Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index), ni estan integrades al Journal Citation Reports, per això no se’ls calcularà el factor d’impacte. Però són revistes candidates a entrar en aquests altres índexs.

Amb aquest nou producte, Web of Science amplia considerablement el nombre de títols que buida, donant cabuda a revistes “emergents” i de països o d’àrees temàtiques que fins ara estaven poc representats, sense renunciar a ser una base de dades molt selectiva. Les revistes també hi surten guanyant, perquè veuen reforçat el seu reconeixement en entrar dins de l’òrbita de Web of Science.

Com consultar-lo?

1. Entreu dins de Web of Science i seleccioneu la Colección principal de Web of Science:
Coleccion principal de Web of Science

2. Assegureu-vos que teniu marcada la col·lecció Emerging Sources Citation Index:
Seleccio Emerging Sources Citation Index

Si només voleu fer la cerca en aquest índex, desmarqueu la resta d’índexs i deixeu marcat aquest.

3. Feu la cerca. Els resultats inclouran articles publicats a les revistes que formen part d’Emerging Sources Citation Index.

A més: de cada article es mostrarà el nombre de citacions rebudes. Podeu desglossar-les i veure el nombre de citacions provinents de revistes incloses a Emerging Sources Citation Index.


D’interès!

No us perdeu aquest vídeo de Thomson Reuters [en castellà], que explica en 7 minuts en què consisteix el nou índex ESCI. També podeu llegir aquest fullet informatiu [PDF, en anglès]

Rafel Repiso va publicar aquest article l’octubre de 2015, en el qual valorava el llançament d’ESCI. També va buidar les revistes espanyoles [PDF] incloses a ESCI (tingueu en compte que des d’aleshores els títols poden haver augmentat)

I ara la bona notícia: a ESCI hi ha revistes publicades per la UAB; una d’elles, Anàlisi! Segons el llistat [XLS] elaborat per R. Repiso, es tracta d’aquests títols:

Podeu consultar la llista sencera de títols inclosos a ESCI aquí. Podeu seleccionar els títols per matèria, per exemple, la comunicació.

Analisi a ESCI

Voilà! Des del número 52, Anàlisi forma part del Web of Science


ACTUALITZAT 02/02/16

Article “Características e implicaciones del índice de citas Emerging Source Citation Index (Thomson Reuters): las revistas en estado transitorio” de Rafael Repiso i Daniel Torres-Salinas, publicat a la llista Iwetel l’1 de febrer de 2016

 

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.