La línia del temps d’ARCA

Una de les notícies d’aquestes últimes setmanes que més ens han agradat ha estat la incorporació d’una línia del temps al portal de revistes i diaris antics digitalitzats ARCA, que fa possible la consulta cronològica de les publicacions dins de la Memòria Digital de Catalunya.

Consulta cronologica ARCA 1914

Any 1914, segons ARCA i la Viquipèdia

Ens ho explica aquesta entrada del Blog del CSUC:

“[…] Aquesta nova funcionalitat permet conèixer quines revistes s’han publicat en un any concret. Només cal clicar sobre l’any que volem i automàticament es produeix el filtre. Tanmateix si us situeu sobre l’any (sense fer clic) es pot obtenir informació dels esdeveniments més rellevants, tant als països catalans com a la resta del món. Aquesta opció ha estat possible gràcies a la recol·lecció de dades de la Viquipèdia a través de l’ús de diferents tecnologies, com ara les Linked Open Data.

Per exemple, si us situeu en l’any 1914, quan es va inaugurar la Biblioteca de Catalunya, veureu que es comença a publicar el Butlletí de la Biblioteca de Catalunya i que en els esdeveniments rellevants d’aquell any consta també aquesta informació. És curiós també veure com durant els anys que va durar la guerra civil espanyola s’atura la publicació de gairebé totes les revistes.”

Consulta cronologica ARCA 1936

Any 1936: l’erm de la guerra civil


En voleu saber més?

ARCA, Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, és un dipòsit cooperatiu d’accés obert que acull les digitalitzacions de capçaleres que han estat representatives dins de la cultura i la societat catalanes. Forma part de la Memòria Digital de Catalunya i està impulsat per la Biblioteca de Catalunya, amb el suport de la Comissió de Biblioteques Universitàries de Catalunya. A més de recuperar i preservar el patrimoni hemerogràfic català, és una eina molt pràctica per accedir a col·leccions senceres de revistes i diaris.

Al nostre blog, en el seu moment vam destacar la incorporació a ARCA de Destino (febrer 2010) i La Veu de Catalunya (febrer 2012).

Deixa un comentari