Article sobre l’empobriment del català als mitjans

Narcís Garolera. “El català que ara es parla. La degradació de la llengua als mitjans de comunicació”, Els Marges, núm. 103 (primavera 2014), p. 175-182

El catedràtic de la UPF Narcís Garolera ha tingut la gentilesa d’autoritzar-nos a compartir aquest article, que acaba de publicar a la revista Els Marges.

catala

L’article aborda el progressiu empobriment que està experimentant el català als mitjans i la publicitat, tant pel que fa al lèxic com a la sintaxi i la pronunciació. Algunes de les causes, segons l’autor, són la substitució de paraules i expressions catalanes per les castellanes equivalents, la ignorància dels nivells lingüístics (que comporta un ús inapropiat o innecessari de cultismes i de col·loquialismes) i les confusions semàntiques i els canvis de significat. Garolera il·lustra la seva denúncia amb nombrosos exemples reals, i proposa dues solucions per redreçar la creixent degradació.

Llegiu l’article sencer aquí [PDF]

——————————————————————–

En voleu saber més?

Narcís Garolera és catedràtic emèrit de filologia catalana de la UPF i crític literari. Ha publicat nombrosos llibres, entre ells, edicions crítiques de textos de Jacint Verdaguer -de l’obra del qual és especialista-, Josep Pla i Josep M. de Sagarra.

Obres de Narcís Garolera a les biblioteques UAB

Obres sobre el català als mitjans de comunicació a les biblioteques UAB

——————————————————————–

Font de la imatge

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.