Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, 3 de maig

dia mundial llibertat premsa 2014 unesco

Pàgina web de la Unesco dedicada al World Press Freedom Day 2014 [en castellà]. Conté notícies de les activitats organitzades amb motiu del Dia, així com recursos relacionats. Aquest any, els temes en els quals es posa èmfasi són:

  • la importància dels mitjans de comunicació en el desenvolupament
  • la seguretat dels periodistes i l’Estat de Dret
  • la sostenibilitat i la integritat del periodisme

El premi UNESCO-Guillermo Cano de Llibertat de Premsa 2014 ha estat concedit al periodista turc Ahmet Şık, per la seva defensa dels drets humans i la denúncia de la corrupció i les violacions de la llibertat d’expressió.

Per commemorar el 3 de maig, WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers) ha impulsat la iniciativa “30 Days for Freedom”: des del 4 d’abril, publica cada dia el perfil d’un o més periodistes i bloguers d’arreu del món que han estat empresonats per l’exercici de la seva professió, per tal que els seus casos siguin coneguts i es faci més pressió per demanar-ne l’alliberament. Hi podeu participar amb el hashtag #FreethePress.

Reporters sense Fronteres ha publicat la llista “100 information heroes”, que conté els perfils de cent periodistes i activistes que a través de la seva feina o de les seves accions contribueixen a defensar la llibertat d’informació. La podeu descarregar en anglès o francès.

Aquesta associació també manté actualitzada la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2014. Consulteu la seva web per conèixer l’estat de la llibertat de premsa a cada país i la situació dels seus periodistes.

La secció espanyola de RsF ha organitzat el 3 de maig un acte a Madrid, en suport dels periodistes empresonats. Actualitzat: podeu veure el vídeo amb la gravació de l’acte aquí.

El CPJ (Committee to Protect Journalists) ha publicat l’Índex d’Impunitat 2014, que es fa ressò d’aquells països en els quals els periodistes són assassinats i els seus responsables eludeixen la justícia.

Freedom House ha posat a la seva pàgina web l’informe Freedom of the Press 2014, amb un mapa interactiu.

La FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España) fa públic el seu manifest sota el lema “Sin periodistas, no hay periodismo y sin periodismo, no hay democracia” i impulsa la campanya #LibertadDePrensa, que demana a entitats i periodistes que deixin el seu perfil en blanc a les xarxes socials -com una pàgina de diari sense periodistes- fins el 4 de maig.

————————————————————–

A més,

Aquesta setmana s’ha presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya l’Anuari Mèdia.cat: els silencis mediàtics de 2013.

També s’ha presentat la col·lecció de llibres “Pensar i discutir”, sobre periodisme en zones de conflicte.

————————————————————–

En voleu saber més?

Obres sobre la llibertat de premsa a les biblioteques UAB

Una de les nostres primeres exposicions virtuals, ara ja fa deu anys (!!!) va estar dedicada a la llibertat de premsa. Conté múltiples recursos que us poden ser útils si teniu interès en aquest tema

————————————————————–

Font de la imatge: Unesco

One Response to “ Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, 3 de maig”

  1. Comunicació » » Blog Archive » Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, 3 de maig - Blog de la Biblioteca de Comunicació UAB Says:

    […] El Dia Mundial al nostre blog: 2012 | 2013 | 2014 […]

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.