Factor d’impacte 2012 de les revistes de comunicació

Political communication JCR

Evolucíó del factor d’impacte de Political communication

Fa una setmana Thomson Reuters va publicar l’edició 2013 dels Journal Citation Reports, que calculen el factor o índex d’impacte 2012 de les revistes científiques més prestigioses del món.

Els Journal Citation Reports (JCR) es fan públics cada any a mitjans de juny, i els seus resultats són molt esperats tant per la comunitat científica com pel món editorial. El fet que una revista estigui inclosa dins dels llistats, i el fet que pugi o baixi dins del rànquing de la seva categoria, pot significar milers de dòlars o d’euros en subscripcions i publicitat per als seus editors. Per als investigadors que han publicat en revistes incloses al JCR la posició de la revista pot comportar un augment o una disminució de les seves possibilitats d’obrir-se pas o consolidar-se en el món de la recerca: rebre subvencions per a un projecte, una avaluació positiva dels seus trams de recerca, invitacions per escriure articles o participar en grups de recerca o en congressos, etc.

JCR és un dels productes més populars de Thomson Reuters i està integrat dins de la gran plataforma Web of Knowledge, que podeu consultar des de qualsevol ordinador de la Xarxa UAB o a través del servei de Xarxes Privades Virtuals.

L’edició 2013 calcula el factor d’impacte 2012 en funció de les citacions que han rebut els articles publicats durant 2010 i 2011. També es calculen altres analítiques, com l’índex d’immediatesa i l’eigenfactor.

En aquesta edició, els JCR inclouen 10.853 títols, repartits en dues seccions: Ciències i Ciències Socials. Les 10.853 revistes, de 83 països, es classifiquen en 232 disciplines. Un total de 349 revistes s’inclouen per primera vegada, i per tant reben el seu primer factor d’impacte (vegeu-ne aquí el llistat [PDF]). En canvi, 33 títols s’han donat de baixa, perquè tenien baixa activitat en les citacions, i 37 revistes han estat eliminades, degut a pràctiques qüestionables.

Revistes de comunicació

A la BCHG hem actualitzat el llistat amb el factor d’impacte de les 72 revistes de la categoria Comunicació, indicant-ne quina és la seva disponibilitat a les biblioteques UAB i si es poden consultar en accés obert gratuït. Complementàriament, també hem actualitzat els llistats de les revistes de comunicació dels recursos espanyols IN-RECS i DICE. Ho trobareu tot a Indicadors de les revistes de comunicació.

Algunes curiositats:

  • La revista que l’any passat encapçalava el rànquing, Cyberpsychology & behavior, ha desaparegut! L’explicació és que ha passat a estar classificada dins d’una altra categoria de JCR, Psicologia social. Per cert, ha modificat el seu títol: ara s’anomena Cyberpsychology, behavior and social networking. Aquesta nova orientació de la revista pot haver motivat el canvi de categoria.
  • El nombre de revistes de comunicació es manté: 72 títols. La pèrdua de Cyberpsychology & behavior és compensada per l’arribada d’un títol que s’incorpora per primera vegada a JCR: Communication and critical/cultural studies (posició 61).
  • Tenim dos títols que comparteixen la posició 53 (i per tant no existeix la posició 54): estan “empatades” amb el mateix factor d’impacte. Es tracta de Chinese journal of communication i Journalism & mass communication quarterly.
  • De les 72 revistes, només 6 són revistes d’accés obert gratuït
  • Les úniques 3 revistes espanyoles de comunicació es mantenen dins del llistat, tot i que perden posicions:
Títol Posició 2011 Posició 2012
Comunicar 51 56
Comunicación y sociedad 65 69
Estudios sobre el mensaje periodístico 69 72

————————————————————————————————————————-

Us pot ser útil…

Guia Factor d’impacte d’una revista al JCR, elaborada pel Servei de Biblioteques UAB.

Nova eina de la FECYT per visualitzar i exportar les dades de JCR en format Excel.

————————————————————————————————————————-

En voleu saber més?

ACTUALITZAT: Blog for Papers dedica aquesta entrada a l’impacte de les revistes de comunicació de l’any 2012

El blog sobre ciència Francis (th)E mule Science’s News es fa ressò de la publicació del JCR 2012 en aquesta entrada.

El blog de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) ha publicat un llistat de les 48 revistes del JCR d’entitats científiques i/o editores de Catalunya, el País Valencià i les Balears.

La controvèrsia que envolta el factor d’impacte de Thomson Reuters ha generat i genera molta literatura i donaria per a unes quantes entrades al blog, però avui ens limitem a proposar-vos un article recent sobre la “impactolatria”.

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.