Millores a la base de dades Scopus

ScopusScopus, la gran base de dades de literatura científica de l’editorial Elsevier, ens informa de dues millores en el seu funcionament:

1. D’una banda, el nombre de registres de la base de dades que es poden exportar s’ha incrementat de 2.000 a 20.000. Això significa que els usuaris ara poden descarregar fins a un màxim de 20.000 registres a la vegada. Atenció! La informació que es descarrega són els registres de la base de dades, no els textos complets dels articles.

Scopus export

Un cop l’usuari hagi seleccionat els registres que li interessin, la base de dades li enviarà un correu electrònic amb un enllaç per descarregar el conjunt de dades, en format CSV, amb els següents camps:

  • Autor
  • Títol del document
  • Any
  • Títol de la publicació
  • Volum, número, pàgines
  • Nombre de citacions rebudes
  • Tipus de document (article, article in press, conference paper…)  i font

Nota: Ja ho hem provat, i funciona perfectament. Primer es rep un correu electrònic confirmant la descàrrega, i després un altre correu amb l’enllaç, que és vàlid durant una setmana.

2. D’altra banda, els autors disposen d’una nova eina que els facilita importar els seus treballs de recerca a ORCID: un enllaç directe (opció “Add to ORCID”) a la pàgina que conté el perfil detallat de l’autor.

Add to ORCID

ORCID és una iniciativa per identificar unívocament i inequívocament els autors de literatura científica: a cada investigador se li assigna un codi numèric compost per 16 dígits, que quedarà perpètuament vinculat a la seva identitat. El codi es lliga a tota la producció científica i les activitats investigadores de l’autor, i així s’eviten errors i confusions (ja que pot ser que hi hagi autors amb noms iguals, o que un autor signi les seves obres de maneres diferents).

L’èxit d’ORCID depèn de la seva consolidació no només entre la comunitat científica, sinó també entre els grans editors. De moment, ja compta amb el suport de proveïdors d’informació tan importants com Elsevier (propietària d’Scopus), Thomson Reuters, Springer, Wiley i l’editorial de la revista Nature.

————————————————————————————————————

Scopus és consultable des de qualsevol ordinador de la xarxa UAB i des del servei de Xarxa Privada Virtual.

————————————————————————————————————

En voleu saber més?

Vídeo sobre Scopus elaborat per la FECYT

Si us interessa ORCID i/o us hi voleu registrar…

El Servei de Biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya ha elaborat una web on s’explica el projecte ORCID de forma molt clara i entenedora: Open Researcher and Contributor ID (ORCID)

Deixa un comentari