Destino digital

Destino, numero de 1968La Biblioteca de Catalunya ha digitalitzat sencera la revista Destino, que es va publicar a Barcelona entre 1937 i 1980 (amb una nova etapa l’any 1985). Aquesta és, sens dubte, una molt bona notícia, perquè Destino va ser una de les publicacions més influents en la societat catalana de després de la Guerra civil, i encara avui és objecte de nombroses consultes per part d’investigadors. La nostra Biblioteca conserva la col·lecció sencera en paper (1939-1980 i 1985) i en microfilm (1937-1940), però la versió digital us facilitarà l’accés i us permetrà realitzar cerques als continguts.

Destino va ser un setmanari en castellà nascut a Burgos l’any 1937, durant la guerra, impulsat per un grup d’intel·lectuals catalans que simpatitzaven amb el bàndol nacional. De fet, durant els primers anys va ser òrgan d’expressió de la Falange Española de las JONS (el subtítol era el lema d’origen falangista “política de unidad”). Acabada la guerra, la redacció es va traslladar a Barcelona, es va desvincular de la Falange i va començar la segona etapa de la revista: es va convertir en un referent de la vida cultural catalana i la seva ideologia va evolucionar cap a posicions més liberals i democràtiques, i fins i tot catalanistes. La seva qualitat es deu, principalment, a l’alt nivell dels col·laboradors que va tenir; entre ells, Josep Pla, Nèstor Luján, Baltasar Porcel, Jaume Vicens Vives, Xavier Montsalvatge, Miguel Delibes, Josep Maria de Sagarra i Juan Goytisolo. Els mateixos editors de la revista van fundar, a la dècada dels quaranta, una editorial amb el mateix nom, avui encara en actiu.

La publicació va sobreviure a la censura franquista i al segrest d’alguns dels seus números -per exemple, per publicar cartes a favor de l’ensenyament del català. L’any 1974 va ser adquirida per un grup d’inversors, encapçalat per Jordi Pujol, amb la idea de “fer catalanisme en castellà”. El 1980 es va deixar de publicar i el 1985 va haver-hi un intent de rellançar-la, que només va durar vuit números.

Podeu consultar les obres sobre la història de la revista que tenim disponibles a les Biblioteques de la UAB.

Els números digitalitzats de Destino s’han integrat a ARCA, Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, que al seu torn forma part de la Memòria Digital de Catalunya.

One Response to “ Destino digital”

  1. Comunicació » » arxiu de blog » La línia del temps d’ARCA - Blog de la Biblioteca de Comunicació UAB Says:

    […] nostre blog, en el seu moment vam destacar la incorporació a ARCA de Destino (febrer 2010) i La Veu de Catalunya (febrer […]

Deixa un comentari