llegim plegats?

lloc de trobada d'amants de mots

ag. 12 2010

Ah, l’empatia, ant√≤nim de la utopia!

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

Ja col¬∑labores en el tr√†nsit evolutiu cap a la humanitat-biosfera emp√†tica. Diu que ens salvarem per l’empatia. T’ho creus o et sembla una utopia?


216 Comments

gen. 20 2010

com aprendrem? com ensenyarem?

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

La rectora Tubella (en l’entrevista del 324 d’avui) exposa sense embuts que la xarxa ja ha liquidat el sistema eductaiu tradicional. Que la figura del docent s’ha reconvertit majorit√†riament en mentors o prescriptors i en uns pocs professors estrelles (els grans cracs de cada disciplina que tenen auditoris de desenes de milers d’alumnes). Que l’alumne decideix com, quan i qu√® vol aprendre. Que les m√©s prestigioses universitats americanes han apostat per Academic Earth (classes enregistrades obertes) per continuar mantenint el prestigi de les seves acreditacions… Ens ho deia fa poc tamb√© la Dolors Reig, la transformaci√≥ de les discogr√†fiques ser√† una an√®cdota en comparaci√≥ al que els tocar√† a les institucions educatives. El debat √©s obert. Llegim-lo amb atenci√≥.


56 Comments

set. 01 2009

our summer bookcrossing

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

Qu√® heu llegit darrerament (text, quadre, film, post, audici√≥, clip…) que us hagi deixat petja o p√≤sit? I, per qu√® en recomaneu la lectura conjunta? En retornar a la quotidianitat del setembre no volem deixar escapar aquelles viv√®ncies estiuenques, el passallibres particular de llegim plegats, per tal de programar futures trobades. Volem convertir els comentaris d’aqu√≠ sota en un intercanvi de fotos de vacances. Som-hi!


54 Comments

jul. 28 2009

“history thieves”, de Zinovy Zinik (2a trobada)

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

D’Eurozine, rebem avui (28-7) aquest assaig autobiogr√†fic de l’escriptor jueu d’origen rus establert a Londres, Zinovy Zinik, en qu√® fa mem√≤ria dels seus avis a la recerca d’identitat… Es tracta d’un text “based on a speech delivered at the 21st European Meeting of Cultural Journals, Vilnius 8-11 May 2009″.

Nom√©s un tast per animar-vos a llegir-lo. Diu Zinik, cap a la fi de l’assaig: “We are obsessed with checking the veracity of facts and the identity of the objects we deal with. But I exist ‚Äď with my dreams and my guts ‚Äď regardless of what others think of me, regardless of what identity card is put into my breast pocket. My experience teaches me that we can achieve truth not only by way of discarding false facts and exposing fake identities. The act of recognition is a quicker and more reliable guide to the truth: we momentarily recognise a familiar face in a crowded room and find our way home by recognising familiar corners. Something clicked in my mind when I saw a house on the banks of the river Spree…”
Suggerent, oi?
Qu√® us sembla si aprofitem les vacances (eufemisme de di√†spora?) per llegir-ho amb calma, rumiar-hi, esperar algun clic… i trobar-nos (2a trobada)? Val tot, ja ho sabeu amants de mots: un comentari, un q√ľestionari, una refer√®ncia, un text suggerit, unes notes relacionades, un dibuix inspirat..¬† (orals, escrits, pl√†stics, audiovisuals…). V√©s a saber si no n’acabem fent un altre recull d’autobiografies!


71 Comments

jul. 27 2009

identitat per composició o per successió?

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

Acaba de fer-se p√ļblic (i nosaltres el republiquem aqu√≠ sota) el resultat del projecte “Mil cares d’una ciutat”. L’objectiu √©s definir una metr√≤polis a trav√©s d’una successi√≥ de mil cares que l’habiten: mil rostres componen el paisatge hum√†. Tot veient el v√≠deo, una de les associacions conscients ens ha dut al recent rostre de la UAB, elaborat a trav√©s d’una fusi√≥ de cent cares que tamb√© l’habiten: la identitat composta. I ja no ens hem pogut escapar del dilema, √©s clar.
Com ho veieu, amants de mots: què defineix millor una (qualsevol) identitat: una successió o bé una composició? Fernando António Nogueira Pessoa qui és: Pessoa o la successió dels seus heterònims (de Chevalier de Pas a Ricardo Reis)?


48 Comments

jul. 22 2009

el present, beta permanent (tendència2)

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

Diu Google beta:
There’s no final version. Nothing is static, everything is changing. With every new iteration, small changes make you realize the creature is alive. You’re never bored: sometimes they’re doing small tests and you get the chance to see things before they’re launched, in other cases the evolution takes you by surprise. As with most beta software, there’s no guarantee that things will go well, but this new perpetual beta removes most of the risks because the changes are much smaller.

When a product is still in beta, you never know what’s going to happen next. It may change its direction, it might morph into something else. It’s an unfinished product, like we all are, always open to new horizons.

It’s like writing a book, publishing it and then realizing that you should have written something else. But you can’t change too much until the second edition. In the web apps world, the second edition can be launched much faster and it doesn’t require buying a new copy.

With all its mistakes, the beta application is honest and admits is not yet perfect. It’s still testing, exploring, challenging the possibilities.

El LIFT09 de Ginebra del mar√ß passat es va preguntar Where did the future go? i va respondre que “Empathy, in particular, is not only the foundation for meaningful social innovation projects (pro-bono or for-profit), it is also the very prerequisite for every act of human cooperation. Sympathy creates compassion, empathy breeds solidarity”, i que “Privacy is dead”, i que “Design is a way of walking over the landscape of possible worlds”, i que…
Bill Thompson, un dels speakers (la intervenci√≥ del qual podeu seguir tamb√© doblada en franc√®s femen√≠) defensor entusiasta de la mort de la privacitat, diu que no ens hem d’entristir per aquesta p√®rdua perqu√® la nova transpar√®ncia radical duu a una nova llibertat.
Com ho veieu, amants de mots? D’acord o en desacord? Quina llibertat preferiu: la de l’anonimat de la prexarxa o la de la vostra beta exist√®ncia publicada?

Ah, i no us perdeu la nova edició del LIFT09, al setembre, a Jeju (Corea del Sud), sota el suggerent eslògan Serious fun!


103 Comments

jul. 22 2009

Porcel ressuscita Verdaguer… alg√ļ de vosaltres ressuscita Porcel, o…?

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

Una entrevista impossible √©s un c√ļmul de preguntes (al passat) amb respostes volgudes (des del futur). La mostra evident que la interrogaci√≥ sempre √©s ret√≤rica. Que quan apareix aquest s√≠mbol gr√†cil (?) desapareix el dubte, la incertesa, l’evanesc√®ncia del pensament i s’inicia la concreci√≥, l’explicitud.

Qu√® haur√≠eu preguntat a Verdaguer cent anys despr√©s de la seva mort? Segur que un q√ľestionari diferent del que elabor√† Porcel.
La proposta d’avui √©s qu√® li preguntar√≠eu a Baltasar Porcel sobre la seva vida, pocs dies despr√©s de la seva mort. I no val l’excusa que el coneixeu poc, o gens. Sempre recordarem la Nat√†lia, la primera alumna que va fer una entrevista impossible en un curs de nivell de sufici√®ncia. Va ressuscitar Frederica Montseny… i mai no n’havia sentit a parlar abans d’entrevistar-la. Curiosament, el seu q√ľestionari s’assembla molt al d’en Jordi Mata, historiador i escriptor que ha popularitzat aquest g√®nere d’entrevista des de la revista S√†piens, que fa poc tamb√© ha necessitat conversar amb la primera ministra espanyola.
No cal dir que podeu fer reviure Porcel o qui vulgueu, perquè el de debò importa és què (?) volem immortalitzar de nosaltres mateixos tot preguntant els altres.


142 Comments

jul. 17 2009

l’aula esdev√© carpa? (tend√®ncia1)

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

Podr√† l’efervesc√®ncia dels canals de comunicaci√≥ del vint-i-un transformar actituds? √Čs la gran esperan√ßa i la gran inquietud de la revoluci√≥ tecnologicocomunicativa. Del quiosc del mes, concretament de Science blog, ens arriba una not√≠cia impactant des d’Anglaterra: estrat√®gies de divulgaci√≥ cient√≠fica en festivals musicals amb la finalitat de difondre ci√®ncia d’amagat. Els fonaments, dues assercions: que “hedonism and intellectual pursuit make a natural couple” i que “the way education should be: voluntary, open, comprehensible and inspiring”.

La controv√®risa entre divulgaci√≥ cient√≠fica i ci√®ncia aterra en escenaris nous. Potser, fins i tot, reapareix el dilema amateurisme versus professionalitat. I qui sap si no visitarem l’arcaica distinci√≥ entre artesania i art. Avui, amb aquesta entrada que estrena la secci√≥ de tend√®ncies, volem pol√®mica, volem contraarguments, volem disputa, volem confrontaci√≥… volem mots vostres, amb gram√†tica o sense, des de la carpa o des de l’aula magna.

A prop de Cambridge, del 23 al 26 de juliol, se celebra la cinquena edici√≥ del The Secret Garden Party (SGP). El web de la programaci√≥ d’enguany, encap√ßalat per una estimulant citaci√≥ de Calvin: “That’s the difference between me and the rest of de world.. Happiness isn’t good enough for me. I demand euphoria!” √©s, com a m√≠nim, atractiu. No ens ho haur√≠em de perdre. Alg√ļ hi pot anar? Si ho voleu seguir des d’aqu√≠, tenim el twitter oficial del Festival i un enlla√ß a l’√†udio en directe.


211 Comments

jul. 17 2009

redactar un abstract és tuitejar?

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

El clip com a impacte comunicatiu conc√≠s emergeix cada vegada amb m√©s for√ßa i efic√†cia i s’est√† apoderant del discurs en tots els √†mbits. Els nous canals audiovisuals han generat fen√≤mens com el de youtube, per√≤ cada vegada √©s m√©s rar navegar per blocs i webs sense audioclips o videoclips. Per contacte (recordo alg√ļ que deia que la literatura del vint narrava condicionada pel cinema), els canals escrits (en explosi√≥ de possibilitats, tamb√©) condueixen a formes enclipades o textosclips. El fenomen twiter, n’√©s un bon exemple. L’art de la concisi√≥, doncs, esdev√© una disciplina comunicativa cada vegada m√©s necess√†ria.

I hem pensat en els estimats abstracts, com a vehicles promocionals dels aven√ßos cient√≠fics. Que potser no s√≥n, des de finals del dinou, l’expressi√≥ enclipada del coneixement? Quants abstracts llegeix un investigador a la seva vida? I quants papers? Com es redacta un abstract: pensant que ha de persuadir la lectura de l’article que resumeix o b√© intentant comunicar-ne els trets primordials?

Us proposem un exercici de millora d’un abstract prou efica√ß, que no cau en el parany de ser un √≠ndex i que passa amb bona nota la necessitat de ser un destil¬∑lat del paper que precedeix, sense recolzar-s’hi ni presentar-lo. Nom√©s llegint-lo ja sabem el m√©s important que ens dir√† l’article. Qu√® canviar√≠eu, doncs, d’aquest abstract per a fer-lo m√©s efica√ß? I el m√©s important… per qu√®?

Un altre dia parlarem dels estimad√≠ssims keywords. Alg√ļ s’anima a proposar-ne una activitat a l’apartat d’opini√≥?


Comentaris tancats a redactar un abstract és tuitejar?

jul. 10 2009

“can√ß√≥ a Mahalta”, per comen√ßar a trobar-nos (1a trobada)

Posted in General by Andreu Ayats Bancells |

A Lleida fa quatre anys que celebren el festival po√®tic Mahalta en mem√≤ria d’un dels poetes catalans recents m√©s oblidats. M√†rius Torres va escriure aquest poema el mar√ß del 1937, nom√©s fa o ja fa setanta-dos anys… S√≥n pocs versos, per√≤ s√≥n n√≠tids, contundents i tendres alhora. Per evitar perdre’ns en la traducci√≥, la primera proposta √©s que cadasc√ļ versioni en la seva llengua (o en la llengua que li plagui) aquest cant a Mahalta com a lloc de trobada, aqu√≠ sota, als comentaris. Si voleu inspirar-vos en la versi√≥ de Llach, que ha popularitzat el poema, vosaltres mateixos… A final de mes, ens podr√≠em trobar per dir-nos-els tots aquests mots.


4 Comments

Next »