Després de les devastadores explosions a Beirut el 4 d’agost, amb moltes víctimes i ferits, la Unió Europea ha expressat la seva plena solidaritat i ha ofert el seu suport .

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, es va reunir al dia següent amb Hassan Diab, primer ministre del Líban, i van debatre les ajudes que la UE ja proporciona, incloent: el desplegament de més de 100 bombers altament qualificats per a la cerca i el salvament, amb vehicles, gossos i equipament mèdic d’emergència , en particular a través de la Creu Roja Libanesa; la provisió d’equips addicionals, especialment per a la detecció química, biològica, radiològica i nuclear; un vaixell militar amb capacitat d’evacuació mèdica en helicòpter i equipament mèdic i de protecció; l’activació del sistema de mapatge per satèl·lit de Copèrnic per ajudar a valorar l’abast dels danys. A més, actualment la Comissió està mobilitzant més de 33 milions d’euros per a necessitats d’emergència, suport i equipament mèdic i la protecció de les infraestructures crítiques, en particular com a part de les mesures d’ajuda adoptades el juny. La Comissió estudiarà un suport addicional en funció de l’avaluació continuada de les necessitats humanitàries.

També van discutir el suport a llarg termini que la UE pot donar al procés de reconstrucció del país. La Comissió està disposada a explorar maneres d’enfortir les relacions comercials en aquest període difícil, en particular en forma d’instal·lacions comercials i duanes preferents.

Segons va anunciar el comissari Lenarčič, a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE, la Comissió ja ha facilitat el desplegament d’uns 250 socorristes sobre el terreny, inclosos experts químics i mèdics, procedents de Grècia, França, República Txeca i Polònia , Alemanya, Itàlia i Països Baixos. Itàlia, Dinamarca, Suècia, França i Noruega van proporcionar 600 vestits de protecció química, 5 tones d’equips mèdics i 80 kits quirúrgics mitjançant el Mecanisme. Xipre també ha proporcionat assistència bilateral.

Els 33 milions anunciats inclouen els recursos disponibles en el fons de confiança regional de la UE en resposta a la crisi de Síria. També s’ha signat un contracte de 8 milions d’euros per donar suport als serveis mèdics d’emergència de la Creu Roja libanesa en els seus esforços per millorar l’accés a serveis d’atenció d’urgències prehospitalàries i transfusió de sang. . El Fons també augmenta en 10 milions d’euros els imports dels contractes actuals amb l’Organització Mundial de la Salut per reforçar el subministrament de medicaments als centres de salut i en 6 milions d’euros amb UNICEF, per garantir accés a vacunes, fàrmacs i equips de protecció. Aquests fons formen part del paquet de mesures d’ajuda adoptades al juny en resposta a la pandèmia de coronavirus.

Fonts UE

Altres fonts