Notícies

75 països inicien converses sobre comerç electrònic en el marc de l’OMC (RAPID)

La UE contribuirà a impulsar les exportacions de medicaments genèrics (Consell)

Brussel·les porta el conflicte de l’oliva negra a l’OMC (Agrodigital.com)

Segons l’advocat general Bot, el mecanisme de solució de diferències entre inversors i Estats previst per l’Acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà és compatible amb el Dret de la Unió L’Acord no vulnera l’autonomia del Dret de la Unió i no afecta el principi de competència exclusiva del Tribunal de Justícia per a la interpretació definitiva del Dret de la Unió (TJUE)
+inf: Aquí Europa

Negociacions comercials amb els Estats Units: la Comissió Europea publica un informe sobre l’aplicació de la Declaració Conjunta de 25 de juliol de 2018 del president Juncker i el president Trump. D’acord amb el compromís de la Comissió amb la transparència, l’informe ofereix una visió general de les converses fins a la data. El document ha estat enviat al Parlament Europeu i als Estats membres (RAPID)
+inf: RAPID ; El Confidecial ; Aquí Europa ; El Mundo

La UE cada cop importa més soja dels Estats Units (Agrodigital.com)
+inf: Aquí Europa

Els Estats membres han donat suport els aranzels definitius imposats a l’acer i alumini que la UE importa. L’objectiu és protegir la indústria de la UE de la d’altres països, principalment dels Estats Units, tot i que de pas també frenar part dels materials que arriben de la Xina, que estan inundant els mercats globals i amenaçant als productors de tot el món (Aquí Europa)
+inf: El Correo ; Aquí Europa

La UE imposa mesures de salvaguarda respecte a l’arròs procedent de Cambodja i Myanmar/Birmània. Una investigació ha confirmat un augment significatiu de les importacions en la Unió Europea d’arròs del tipus «índica» que ha causat danys econòmics als productors europeus. Per això, la Comissió ha decidit reintroduir uns drets d’importació que s’aniran reduint de manera constant durant tres anys (RAPID)
+inf: Agrodigital.com

Salvaguardes en els acords de lliure comerç: el Consell adopta un Reglament horitzontal sobre mesures bilaterals (Consell)

La UE davant de les amenaces de Cambodja: no hi haura avantatges comercials sense Drets Humans Sen ha avisat que acabarà amb els opositors si la Comissió Europea no acaba amb el procés de suspensió de l’acord Tot menys Armes, un tractat creat per la Unió Europea que permet l’accés lliure d’aranzels i quotes al mercat únic de la UE per a tots els productes, excepte armes i armament.(Aquí Europa)

Aranzels preferencials per impulsar el desenvolupament del Sàhara Occidental (PE)
+in: Aquí Europa ; La Vanguardia ; euroefe

L’acord UE-Singapur eliminarà gairebé tots els aranzels en cinc anys (PE)

Els 28 deixen sense efecte els tribunals d’arbitratge per a conflictes bilaterals a la UE La decisió dels països complica les reclamacions contra Espanya per les retallades en renovables (El País)

L’1 de febrer entra en vigor l’acord UE-Japó (Agrodigital.com)

Lectures

Cambios de la Unión Europea en su política de comercio por Daniel Nagel (Ciencias Económicas, Vol. 1, Nº. 15, 2018)

El sector exterior en la recuperación (Papeles de Economía Española, nº 158, diciembre 2018)

Legislació

Acord entre la Unió Europea i el Japó relatiu a una associació econòmica
(OJ L 330, 27.12.2018)

Conclusions del Consell sobre el Pla d’acció duaner de la UE destinat a lluitar contra la vulneració dels drets de propietat intel·lectual i industrial, per als anys 2018 a 2022 DO C 24 de 2019.01.21

Conclusions del Consell sobre el segon informe de situació sobre l’aplicació de l’estratègia i el pla d’acció de la UE per a la gestió dels riscos duaners DO C 24 de 2019.01.21

Estadístiques

Comerç internacional de serveis: excedent de la UE de més de € 190 bn el 2017 Els EUA continuen sent el principal soci, tant per a exportacions com per a importacions (Eurostat)