Ahir vam celebrar la 3a tertúlia europea en anglès al Centre de Documentació Europea, amb un convidat especial, el Director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, el Sr. Ferran Tarradellas.

Podem considerar que va ser tot un èxit, tant pel nombre d’assistents, com per l’interès que van despertar les qüestions tractades en el debat.

Malgrat que el tema proposat va ser els 30 anys d’Espanya a la UE i que, de fet, es va començar parlant sobre el paper d’Espanya en el conjunt de la UE després de l’ampliació cap a l’Est d’Europa. El cert, és que de mica en mica la conversa va orientar-se cap als temes de la crisi (que són generals a la UE) i també cap a qüestions sobre legitimitat democràtica de les institucions (el paper del Consell de la UE i del Parlament Europeu en la presa de decisions i la vinculació amb els interessos dels ciutadans). També va haver-hi aportacions sobre si estaríem millor fora que dins de la UE (es va posar com a exemple Andorra).

Detectem que el debat sobre la legitimitat democràtica interessa molt i el tindrem en compte per a futures tertúlies. També prenem nota del suggeriment que vam rebre de fer-ne una sobre la crisi dels refugiats. Esperem que aquests siguin alguns dels temes que  tractarem molt aviat.

Agraïm molt l’assistència del Sr. Tarradellas, que va participar molt activament en el debat i que va fer molt interessants aportacions. De fet, molts dels tertulians adreçaven a ell directament les seves intervencions.

També, per suposat, agraïm la seva assistència i participació a la resta de professors, estudiants de grau, de postgrau, membres del PAS i personal extern de la UAB que ens va acompanyar. En total érem 25 persones, dels quals aproximadament la meitat van participar-ne molt activament.

A continuació, un quants vam baixar a visitar i inaugurar l’exposició presencial que acompanya l’exposició virtual “30 anys d’Espanya a la Unió Europea” i que hem organitzat conjuntament entre la Biblioteca de Ciències Socials i el Centre de Documentació Europea. Felicitem al Josep Vicens Planagumà pel muntatge artístic que ha preparat i li agraïm molt sincerament l’entusiasme que ha posat en aquest projecte, així com les seves amables explicacions. I, per suposat, agraïm als nostres companys, Luisa Gerrero i Oriol Castells, el seu magnífic treball amb el disseny gràfic i del web de l’exposició.

Trobareu fotografies de la tertúlia i de la inauguració de l’exposició al nostre perfil de facebook.