La UAB ha reduït el consum energètic un 17%

taulaenergiaLa UAB consumeix un 17% menys d’energia ara que fa cinc anys. Des de l’any 2010 fins al 2015 ha reduït el consum energètic en 70,3 milions de kWh (28,7 en electricitat i 41,6 en gas).

Per aconseguir aquest estalvi, s’han fet actuacions centrades principalment en la millora de l’eficiència energètica. En concret, en la millora de l’eficiència  de les instal·lacions tèrmiques, i la instal·lació de tecnologies més eficients a l’enllumenat.

Entre aquestes accions cal destacar la millora dels sistemes de climatització (calefacció i refrigeració) i la reforma d’algunes sales de calderes la reforma d’espais introduint mesures d’estalvi energètic pel que fa a la calefacció i a l’electricitat, la introducció progressiva de llums LED en l’enllumenat exterior del Campus i també en les plantes baixes de la major part dels edificis, així com diferents mesures de sensibilització dutes a terme pels 14 Grups de Millora Energètica de la UAB (formats per treballadors, existents a cada facultat i centre).

També s’han fet accions per a la millora de les condicions de contractació. Les polítiques de contractació de la UAB han permès contenir la despesa econòmica (malgrat l’increment del preu de l’energia dels darrers anys). El subministrament energètic dels edificis de la UAB és amb electricitat (60% del total l’any 2015) i gas natural (un 40% del total l’any 2015). La compra d’electricitat i de gas es fa mitjançant subhastes electròniques –a través del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)-, en què participen diverses universitats i centres de recerca, entre els quals hi ha la UAB. Aquest sistema ha permès mantenir un preu estable de l’electricitat durant el darrer any i aconseguir un preu millor per al subministrament de gas malgrat els increments dels peatges (impostos fixes).

Una part d’aquests diners estalviats s’han reinvertit en actuacions que suposen millores per a la reducció del consum energètic, que suposaran més estalvi energètic a la llarga.

Un augment el darrer any
Tot i la reducció progressiva i constant dels darrers cinc anys, aquest últim any ha augmentat el consum energètic degut a l’increment dels espais climatitzats i a les condicions meteorològiques adverses. Amb l’augment de consum energètic de l’any 2015, la despesa econòmica ha augmentat un 5,4% respecte a l’any 2014 i el consum energètic un 13,5%. L’hivern va ser més fred  (uns 2 ºC de mitjana) i l’estiu més calorós  que l’any anterior (2-3 ºC). I d’altra banda, degut a que durant el 2015 s’han climatitzat nous espais i equipaments a la universitat.

Una universitat líder en la gestió de residus i energia
L’any 2010 va suposar un punt d’inflexió quant al consumi energètic  i va iniciar un Pla per tal de reduir-lo, degut a l’alta despesa que ocasionava el funcionament diari de les seves instal·lacions: il·luminació d’aules, funcionament del laboratori, climatització d’espais, etc.

La UAB ha superat els objectius marcats per l’administració en aquest ámbit. El Pla d’Acció per a la Sostenibilitat Ambiental fixat per la UAB, d’acord amb les exigències de la Generalitat de Catalunya pels edificis públics, va estipular un estalvi anual del 3% acumulatiu a origen..

La UAB ocupa el 20è lloc del GreenMetric Ranking of World, sobre criteris ambientals que elabora anualment la Universitat d’Indonèsia. És la primera de l’estat espanyol. Aquest rànquing analitza els esforços de fins a 407 universitats d’arreu del món pel que fa a la sostenibilitat i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi ambient. Es valoren, entre d’altres, aspectes com ara les infraestructures, l’ús de l’aigua i els transports.

La UAB, que en només dos anys ha passat de la posició 127 a la 20, ha estat la millor en els apartats de gestió de residus i energia i canvi climàtic. Algunes de les mesures que més s’han valorat han estat, per exemple, la reducció de la despesa energètica del campus en els darrers anys o la construcció d’un edifici que, gràcies a l’ús d’energia geotèrmica, sistemes passius de climatització i a l’aprofitament de la llum natural, consumeix un 60% del que consumiria si fos un edifici convencional.
Per aconseguir aquest estalvi, s’han fet actuacions centrades principalment en la millora de l’eficiència energètica. En concret, en la millora de l’eficiència  de les instal·lacions tèrmiques, i la instal·lació de tecnologies més eficients a l’enllumenat.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.