Àmbit laboral per a discapacitats: creen un sistema per a l’avaluació cognitiva de treballadors amb discapacitat

PrologGInvestigadors del Grup Transmèdia han creat PROLOG, una eina i protocol informàtics per a l’avaluació cognitiva de persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental en l’àmbit laboral.

 

El projecte s’emmarca en la Càtedra Indra-Fundación Adecco d’Investigació en Tecnologies Accessibles de la UAB.

La plataforma PROLOG és la primera del seu àmbit que ha adaptat tests estandarditzats de capacitats cognitives al format de videojocs i que ha incorporat una tecnologia que permet fer les proves només amb el moviment corporal. Això facilita l’avaluació en un entorn quotidià -el lloc de treball o la llar- de manera natural i lúdica, així com vincular els resultats a una mesura objectiva validada, que serveixi per complementar el diagnòstic i la valoració de l’especialista al llarg de la vida laboral.

La primera versió implementada de PROLOG es compon de tres proves que mesuren la capacitat d’atenció en format de videojoc i una aplicació per a la gestió de les mateixes i dels resultats obtinguts.

Els tests es presenten com un joc de taula amb figures amb les quals els usuaris realitzen diferents tasques que permeten estudiar variables com el temps de reacció, el manteniment de l’atenció i problemes de lateralitat.
L’aplicació permet realitzar configuracions específiques de les proves, adaptant el nivell de dificultat desitjat per a cada usuari, i alhora facilita la gestió de tota la informació referent a cada usuari, creant de manera automàtica un historial sobre l’evolució de les seves capacitats i habilitats.

Els investigadors han validat l’eficàcia de PROLOG al Centre Especial de Treball Prodis de Terrassa amb treballadors amb discapacitat mental que realitzen treballs d’assemblatge de peces, i destaquen que pot tenir un important impacte social, millorant el control dels riscos de salut i seguretat als centres especials d’ocupació.
“El nostre objectiu és que en un futur els resultats obtinguts amb PROLOG s’incorporin al protocol actual per mesurar el grau de discapacitat en les administracions públiques, com a complement a les valoracions dels especialistes en la matèria”, explica Pilar Orero, investigadora de la UAB i coordinadora del projecte. “A més a més, la possibilitat de tenir un registre de cada treballador permetria evidenciar millor els casos de deteriorament cognitiu davant aquestes administracions, quelcom difícil de fer en l’actualitat, i que es podria utilitzar com a justificació per sol•licitar la incapacitació laboral o la jubilació i per valorar els nivells de risc laboral”, conclou.

En l’actualitat el protocol per mesurar el grau de discapacitat i d’inserció laboral és realitzat per personal especialitzat i és necessària la presència física de la persona, tant en l’aprenentatge com en l’avaluació d’aquestes capacitats.

El sistema serveix també perquè els usuaris entrenin autònomament per mantenir les seves habilitats i de suport a l’avaluació i la teràpia d’algunes capacitats per part de personal especialitzat dels centres de treball, com terapeutes o monitors.

El projecte encara ja la seva última fase de desenvolupament, ampliant el nombre de proves per avaluar altres habilitats cognitives -memòria o execució- i nous exercicis de manteniment o millora, així com la validació del sistema en un àmbit més ampli, que consolidi els resultats obtinguts fins al moment. També treballen ja en l’aplicació del sistema en dispositius mòbils.

Per al desenvolupament dels videojocs de PROLOG s’ha comptat amb la participació de l’empresa Kaneda Games.

Col·laboració en tecnologies accessibles
El projecte PROLOG és la primera iniciativa duta a terme en el marc de la Càtedra Indra-Fundación Adecco d’Investigació en Tecnologies Accessibles de la UAB, iniciada el 2013 i renovada el passat 3 de juny.

En total són ja 11 les Càtedres d’Investigació en Tecnologies Accessibles que Indra, com a part de la seva responsabilitat corporativa, ha posat en marxa en col·laboració amb la Fundación Adecco i diferents universitats, a les quals es sumen altres tres Càtedres a Llatinoamèrica. El seu objectiu és investigar i desenvolupar noves solucions i serveis que facilitin l’accés a la tecnologia i la integració social i laboral de les persones amb discapacitat.

La Càtedra de la UAB és a més fruit del conveni marc de col·laboració signat per Indra i la UAB al setembre de 2012. L’objectiu d’aquest acord és impulsar la signatura de convenis específics entre Indra i diferents grups de recerca de la UAB, així com el desenvolupament de projectes conjunts de R+D+i en diferents línies d’activitat. Igualment, està previst promoure les relacions acadèmiques per a la realització de seminaris i sessions de formació, l’intercanvi d’experiències i la mobilitat de professors i alumnes de postgrau de la UAB per a la formació en temes de recerca en Indra.

Els jocs de PROLOG (vídeo)

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.