Previsió dels nivells de pol·len per a la primavera

pol·len

A Catalunya, un milió i mig de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica, provocada pels pòl·lens en un 40% dels casos.

Al nostre país, els pòl·lens estan considerats com la primera causa de rinitis i la segona causa d’asma. Per tant, la quantificació dels grans de pol·len és important per prevenir els pacients d’exposicions elevades als al·lèrgens.

Segons dades conjuntes de la XAC i de la SCAIC els tipus de pol·len més abundants a l’atmosfera de Catalunya i que més afecten els pacients al·lèrgics, són les cupressàcies (23%), el plàtan d’ombra (10%), la parietària (6%), l’olivera (5%), les gramínies (4) i les quenopodiàcies o blets (3%).

Si bé els símptomes de les malalties al·lèrgiques poden presentar-se tot l’any, en arribar la primavera és quan més persones es veuen afectades. El coneixement dels nivells de pòl·lens atmosfèrics, la seva estacionalitat, els seus pics de concentració i la durada de l’estació pol·línica, són eines molt útils en sanitat ambiental per a la prevenció i el tractament de les al·lèrgies per pol·len.

A Catalunya, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), a la UAB, estudia la diversitat i els nivells dels pòl·lens i les espores de fongs a l’aire de 9 localitats catalanes. Segons la XAC, les pol·linitzacions primaverals han començat amb un cert retard (perquè l’hivern ha estat fresquet), però venen molt fortes (gràcies a les pluges de la tardor). Quan coincideixen amb pluges perden importància, perquè les gotes d’aigua arrosseguen el pol·len cap al terra. Ha passat de manera molt clara amb el pol·len de xiprer, pollancre, pi i plàtan, que les darreres setmanes han deixat reguerols de polsim groc al terra. La pluja i les temperatures primaverals també han ajudat a que de seguida es formin fulles i, possiblement, aquestes pol·linitzacions quedaran escurçades en el temps. Però la mateixa pluja que neteja l’aire de pol·len d’arbres i arbusts (i la neu acumulada a muntanya quan es desgeli) serveix de reg per a les plantes herbàcies i els arbres de primavera i estiu i ens podem trobar que així que la temperatura s’estabilitzi a primaveral tinguem pol·linitzacions importants de parietària, gramínies, plantatge i blets, i d’olivera, entre d’altres.

Tot podria canviar si la primavera fos molt plujosa i si les temperatures primaverals passessin a ser elevades, perquè podrien fer que les floracions i pol·linitzacions passessin més ràpidament i per tant afectant durant menys temps.

Informe de la XAC i l’SCAIC:
https://www.uab.cat/uabdivulga/img/SCAIC-XAC_Primavera 2015_informe.pdf

Pàgina web del Punt d’Informació Aerobiològica de la XAC:
https://lap.uab.cat/aerobiologia/

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.