Factors protectors i factors de risc

La nostra salut emocional pot veure’s afectada per molts factors, alguns dels quals la reforcen (anomenats factors protectors) i d’altres l’afecten de forma negativa (anomenats factors de risc). D’alguna manera, podríem dir que aquests factors ens farien més forts o més dèbils, respectivament, davant dels problemes o dificultats.

En termes generals, podem parlar de:

  • Factors de la persona: com les característiques psicològiques, l’estil de vida o també la predisposició genètica de la persona.
  • Factors relatius a les xarxes socials properes: com la família, els amics o la pròpia comunitat (en la seva capacitat d’oferir suport o fomentar la inclusió i la participació).
  • Factors de la pròpia societat: com la cultura o les polítiques públiques de treball, sanitat, etc.

Alguns factors protectors són, per exemple, el fet de tenir una xarxa social que doni suport o el fet de mantenir uns hàbits de vida saludables. Per altra banda, fer un consum irresponsable de drogues o viure en una societat amb una cultura que estigmatitza les persones amb problemes de salut mental són alguns exemples de factors de risc. És important tenir en compte que les persones tenen diferents sensibilitats davant dels factors de risc i protecció, i que aquests poden afectar més unes persones que altres.

Avui sabem que molts d’aquests factors es poden modificar aconseguint canvis positius i estables en el benestar psicològic de les persones.

Si bé alguns dels factors són externs a l’individu i requereixen accions conjuntes des de les comunitats o institucions, s’ha vist que cada persona també pot realitzar canvis per millorar el seu benestar, reduint l’exposició a alguns dels factors de risc i  incrementant el contacte amb els protectors. De fet, cada vegada tenim més evidència que els hàbits, comportaments i estils de vida de les persones poden tenir un efecte beneficiós en la salut emocional.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gestió de les emocions, Saludable i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.