Factors protectors i factors de risc

La nostra salut emocional pot veure’s afectada per molts factors, alguns dels quals la reforcen (anomenats factors protectors) i d’altres l’afecten de forma negativa (anomenats factors de risc). D’alguna manera, podr铆em dir que aquests factors ens farien m茅s forts o m茅s d猫bils, respectivament, davant dels problemes o dificultats.

En termes generals, podem parlar de:

  • Factors de la persona: com les caracter铆stiques psicol貌giques, l’estil de vida o tamb茅 la predisposici贸 gen猫tica de la persona.
  • Factors relatius a les xarxes socials properes: com la fam铆lia, els amics o la pr貌pia comunitat (en la seva capacitat d’oferir suport o fomentar la inclusi贸 i la participaci贸).
  • Factors de la pr貌pia societat: com la cultura o les pol铆tiques p煤bliques de treball, sanitat, etc.

Alguns factors protectors s贸n, per exemple, el fet de tenir una xarxa social que doni suport o el fet de mantenir uns h脿bits de vida saludables. Per altra banda, fer un consum irresponsable de drogues o viure en una societat amb una cultura que estigmatitza les persones amb problemes de salut mental s贸n alguns exemples de factors de risc. 脡s important tenir en compte que les persones tenen diferents sensibilitats davant dels factors de risc i protecci贸, i que aquests poden afectar m茅s unes persones que altres.

Avui sabem que molts d鈥檃quests factors es poden modificar aconseguint canvis positius i estables en el benestar psicol貌gic de les persones.

Si b茅 alguns dels factors s贸n externs a l’individu i requereixen accions conjuntes des de les comunitats o institucions, s’ha vist que cada persona tamb茅 pot realitzar canvis per millorar el seu benestar, reduint l’exposici贸 a alguns dels factors de risc i聽 incrementant el contacte amb els protectors. De fet, cada vegada tenim m茅s evid猫ncia que els h脿bits, comportaments i estils de vida de les persones poden tenir un efecte benefici贸s en la salut emocional.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gesti贸 de les emocions, Saludable i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'inter猫s l'enlla莽 permanent.

Deixa un comentari

L'adre莽a electr貌nica no es publicar脿.