El Gran Dinar, un acte per conscienciar sobre el malbaratament alimentari

grandinarEl Gran Dinar és un àpat que es farà reaprofitant aliments, gratuït i obert a tot el públic -que tindrà lloc el dissabte, 22 de novembre, a la Plaça dels Àngels de Barcelona- per sensibilitzar a la ciutadania sobre el malbaratament alimentari, àmbit en el que la UAB ha estat pionera a abordar-ho.

El Gran Dinar és un gran esdeveniment obert al públic, que donarà a conèixer, en un entorn festiu, les diverses iniciatives que existeixen en la societat civil, empreses i l’administració per aturar el malbaratament d’aliments. És un àpat gratuït fet amb aliments aprofitats per sensibilitzar a la ciutadania. El dia previ al Gran Dinar la UAB acollirà una Disco-Soup, a la Deixalleria, una activitat consistent en preparar, per part dels voluntaris, alguns dels aliments que es cuinaran l’endemà, tot amenitzat amb música i bon ambient.

El Gran Dinar es fa perquè cada any centenars de milers de tones d’aliments es malbaraten, des dels camps fins a les llars, a totes les fases del cicle alimentari; perquè es vol que la ciutadania experimenti un canvi emocional en la percepció del malbaratament alimentari, que copsi a partir d’aquest canvi emocional que el malbaratament d’aliments és un problema econòmic, social i ambiental que afecta a tota la societat i que cal la participació de tothom per a eradicar aquest problema; perquè les persones tindran l’oportunitat d’entrar en contacte amb els moviments més representatius del treball en favor de l’aprofitament dels aliments.

Els cuiners de la Fundació Alicia, amb l’ajut de voluntaris cuinaran 800 kg. d’aliments, bàsicament fruites i verdures, que tot i ser aptes pel consum humà no es comercialitzen. L’esdeveniment espera unes 4.000 persones i comptarà amb uns 150 voluntaris que al llarg de 3 dies ajuaran a portar-ho a terme. A partir de les 5 del matí del dia 22 de novembre, un equip de cuiners de la Fundació Alicia posarà en marxa la cuina per a elaborar aquest gran dinar multitudinari i solidari.

L’acte l’organitza la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), juntament amb entitats que la formen (com ara la UAB), empreses i organitzacions no governamentals. El dinar es farà a la Plaça dels Angels de Barcelona, de les 12 h. a les 16 hores.

La UAB, capdavantera en la lluita contra el malbaratament alimentari
La UAB ha estat una institució pionera en denunciar el malbaratament alimentari al món. És la universitat que lidera la recerca i innovació en tecnologia dels aliments. Fa recerca alimentària des dels seus departaments i instituts de recerca. Compta al seu campus amb la Planta de Tecnologia dels Aliments. Forma els tecnòlegs dels aliments i els higienistes. Va ser la primera universitat de l’Estat espanyol en oferir els estudis de Ciència i Tecnologia dels Aliments.

A més, la UAB ha desenvolupat una metodologia per estimar el malbaratament alimentari a Catalunya a partir de les caracteritzacions de les deixalles domèstiques. Ha publicat diferents guies i informes per reduir el malbaratament alimentari en el sector de la hostaleria, el comerç i les llars, conjuntament amb la Fundació Alícia i també amb l’Agència de Residus de Catalunya. També ha publicat una guia per afavorir les bones pràctiques en la donació de menjar.

GUIA DE LA UAB SOBRE MALBARATAMENT ALIMENTARI:
-En col·laboració amb l’Agència Catalana de Residus i la Fundació Alícia:
Aprofitem el menjar!. Una guia per a la reducció del malbaratament alimentari en els sector de la restauració, hostaleria i el càtering

PROGRAMA D’ACTIVITATS QUE TINDRAN LLOC A L’ESCENARI:

12h – BLOC 1: Aprofitem els aliments al camp i a la indústria alimentària
Dinamitzat per Lídia Heredia

Debat amb representants del sector de la producció alimentària per parlar de l’aprofitament alimentari en la producció i la indústria alimentària. Amb David Esteller (Responsable Projecte AECOC contra el Malbaratament) i Joana Agudo Bataller (Consellera del Comité Econòmic i Social Europeu).
Tast de productes elaborats amb excedents agrícoles. Amb la col·laboració d’Espigoladors.
Entrevista a projectes locals que treballen amb aprofitament d’aliments recuperats a l’agricultura. Mireia Barba (Espigoladors).
Intervenció dels voluntaris de l’espigolada i discosopa de preparació del Gran Dinar.

13h – BLOC 2: Aprofitem els aliments a l’hora de vendre i comprar. Comerç, restauració i distribució
Dinamitzat per Diletta Parente

Debat sobre el malbaratament en la distribució i comerç amb organitzacions que treballen el problema de l’accés a l’alimentació a nivell global. Amb Intermón-Oxfam.
Entrevistes a experiències locals de comerç i distribució que redueixen el malbaratament alimentari. Amb Mercabarna i Caprabo.
Entrevista a l’equip de cuina del Gran Dinar (Fundació Alícia).
Quiz sobre cuina sostenible.
Showcooking a càrrec de la cuinera Ada Parellada.
El bloc inclou la presentació de la campanya “Som Gent de Profit” a càrrec de l’Agència de Residus, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Actuació musical a càrrec del Grup de joves de Xamfrà, Centre de música i escena del Raval per la inclusió social.

14:50 – BLOC 3: Aprofitem els aliments a casa i a través de projectes solidaris.
Debat sobre reducció del malbaratament amb projectes de canalització d’aliments amb finalitat solidària. Amb Jesús Marín (Nutrició Sense Fronteres), Eduard Arruga (President del Banc dels Aliments).
Taller d’aprofitament a càrrec de l’Ajuntament de Reus.

Entrevista a Esther Vivas, activista en projectes socials i de polítiques agrícoles i el Plat de Gràcia, projecte local d’aprofitament d’excedents.
Per què malbaratem? Obrirem bosses d’escombraries domèstiques per analitzar quins aliments malbaratem a casa i com podríem evitar-ho. A càrrec de Paco Muñoz (UAB) i Anna Tardà (L’OCUC).

16h: Clausura de l’acte. A càrrec de Gaby Susanna (Presidenta de la PAA) i Manel Sabés (Vicerector de la UAB).

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.