Exposicions 2020 a les biblioteques de la UAB (Gener-Abril) /Fernández García, Aida

Comencem el primer quadimestre del 2020 amb exposicions que vam fer presencials i altres que podeu seguir visitant  de forma virtual. Durant aquests mesos hem tingut l’oportunitat de conèixer amb detall l’obra del fotògraf Humberto Rivas i part de la seva biblioteca privada que la tenim dipositada a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. Vam posar de relleu el paper de les dones en la ciència destacant els seus mérits en l’ámbit científic i laboral. Les matemàtiques van ser un altre dels temes de les nostres exposicions i vam mostrar les seves diverses aplciacions en molts sectors diferents. Això i molt més ho trobaràs en aquest recull d’exposicions organitzades per les biblioteques UAB.

GENER

Ciència-ficció i misteri: Asimov i Bradbury/ Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Enguany es cumpleixen 100 anys del naixements de Isaac Asimov i Ray Bradbury. Escriptors prolífics dels que destaquem la seva vessant novel·lista en el gènere de la ciència-ficció i el misteri.

L’exposició va fer un recorregut per la seva obra bibliogràfica dels autors i de les seves obres més emblemàtiques.

Exposició presencial.

Humberto Rivas particular: una mirada a la seva biblioteca/Biblioteca d’Humanitats

La biblioteca particular del fotògraf argentí Humberto Rivas va ser donada a la Universitat Autònoma de Barcelona per la seva vídua, la pintora María Helguera i es va dipositar a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

L’exposició va mostrar una selecció dels llibres de la seva biblioteca particular i es va compta amb amb l’assessorament per a la selecció del doctor José Antonio Aristizábal, expert en l’obra de Rivas.

Exposició presencial. 

Exposició SotaCampus/ Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Enric Marsol i Laia Rissech sempre han estat aficionats a la i durant molts anys van fotografiar el campus de la UAB capturant detalls, jocs de llum i ombra, pinzellades de color. Davant de l’objectiu de la seva càmera, els edificis de la universitat i el sotabosc que els envolta esdevenen sotaCampus.

Exposició presencial.

FEBRER

Tresor submergit/Sala de revistes d’humanitats

L’exposició mostra part de les troballes fetes per un equip d’arqueologia clàssica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, que són fruït de les excavacions realitzades a un dels pous del municipi romà de lesso d’unes 18 ha, ubicat en el territori de l’actual població de Guissona.

Aquest pou de gairebé 6,5 m., evidencia la gran riquesa hídrica de la Plana de Guissona ja a l’antiguitat, que va afavorir el manteniment del municipi antic fins entrat  el s. VII dC . El pou se situa fora muralla a tocar de la porta nord d’accés a la ciutat i formaria part d’una mena de posta nocturna per als viatgers que arribaven a l’indret una vegada tancat l’accés. Aquest edifici hauria estat actiu entre començament dels s. I dC i finals del s. II.

Exposició presencial i virtual.

Càtedra amb nom de dona/ Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Amb motiu de la celebració el Dia internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència i el Dia Internacional de les Dones, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia va organitzar l’exposició Càtedra amb nom de Dona. L’objectiu de l’exposició va ser contribuir a visibilitzar el paper de les dones en la ciència es reconeguin els mèrits en l’àmbit científic i laboral com a membres de la Universitat.

Exposició presencial i virtual.

Exposició Humberto Rivas. Procés creatiu/ Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Aquesta és una exposició virtual que recull una mostra fotografies i material d’arxiu del fotògraf argentí Humberto Rivas (1937-2009).

“Aquesta és la primera vegada que surten a la llum les maquetes, fulls de contacte, proves i apunts que l’artista va realitzar de les seves obres més cèlebres. Una exposició sense precedents que permet visualitzar el procés creatiu de l’artista. Un artista que justament es va caracteritzar per haver treballar la fotografia anàloga des d’un rigorós coneixement tècnic.”

L’exposició Humberto Rivas. Procés creatiu ha estat comissariada pel doctor José A. Aristizábal i produïda per Cultura en Viu UAB. La part virtual ha estat una iniciativa conjunta de José A. Aristizábal, la Biblioteca d’Humanitats i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

Exposició presencial i virtual.

20 de febrer, Dia mundial de la Justícia Social/ Biblioteca de Ciències Socials

Coincidint amb la celebració del Dia mundial de la Justícia Social, la Biblioteca de Ciències Socials va organitzar una exposició presencial i virtual. L’objectiu de l’exposició va ser donar suport a la tasca de la comunitat internacional encaminada a erradicar la pobresa i promoure l’ocupació plena i el treball decent, la igualtat entre els sexes i l’accés al benestar social i la justícia social per a tots.

Exposició presencial i virtual.

Editar la ciència/ Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Seguint la iniciativa de biblioteques com la d’El Clot-Josep Benet que tenen en marxa el seu projecte Centre d’interès: Petites editorials, grans projectes, la BCT també ha apostat per cedir els aparadors a aquelles editorials petites i poc conegudes que son rigoroses amb l’edició científica, com és el cas de la primera convidada: EILA Editores.

Des d’aquesta editorial ubicada a Madrid, i en col·laboració amb l’Asociación Matritense de Mujeres Universitarias (AMMU), es publica la col·lecció Biografías de mujeres sobre aquelles dones que han estat al llarg de la història un referent en diversos àmbits del coneixement.

Exposició presencial.

MARÇ

Grans dones economistes/ Biblioteca de Ciències Socials

Coincidint amb la inauguració de l’exposició “Grans dones economistes”, creada per la Facultat d’Economia i Empresa i on s’ha volgut fer ressò de les trajectòries acadèmiques de les economistes Joan Robinson, Elinor Ostrom i Esther Duflo, la Biblioteca de Ciències Socials va fer uns mostra de  llibres i articles de revistes escrits per aquestes tres economistes.

Exposició presencial.

Exposició fotogràfica “Violència 0”/ Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

La mostra de fotografies realitzadas per les dones de l’AFOCER (Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet) van voler visibilitzar els diferents tipus de violència envers les dones per contribuir a la seva erradicació i obtenir una igualtat real entre les persones. L’exposició es va complementar amb una selecció de llibres sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació.

Exposició presencial.

Les matemàtiques són arreu/ Biblioteca de Ciència i Tecnologia

La BCT, en col·laboració amb les professores Rosa Camps i Dolors Herbera del Departament de Matemàtiques, va organitzar una exposició coincidint amb la celebració del Dia Pi, que és també a el Dia Internacional de les Matemàtiques.

La mostra va voler reflectir la presència de les matemàtiques als diferents sectors i les seves possibles aplicacions: des de l’automoció, la logística, els jocs o les finances, passant per la immunologia, la producció d’acer o el disseny del teixit de puntes.

Exposició presencial.

 

Aida Fernández García
Biblioteca de Medicina

 

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.