Repensar l’espai: de lloc de pas a aparador fotogràfic \ González, Mònica; Fabregat, Tomàs

Durant la primavera de 2018 es va redissenyar la planta baixa de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General per donar nova vida a una àrea de l’edifici que fins aleshores havia estat poc més que un lloc de pas, tal i com es veu en la foto.

Els canvis  van suposar la retirada de gairebé tots els ordinadors de consulta lliure d’Internet i de la màquina d’autopréstec, la col·locació d’una pantalla informativa, el trasllat al vestíbul dels expositors de novetats ; la millora en l’enllumenat ; la col·locació d’una antena Wifi específica ; i la creació d’una zona de trobada informal, actualment moblada amb sofàs i tauletes baixes. Però, per sobre de tot, la descoberta d’una paret que ens permetria ampliar les possibilitats.

La llarga paret que separa el vestíbul de la Biblioteca i l’Àrea de Relacions Internacionals s’ha convertit en un espai d’exposicions fotogràfiques: els més de nou metres de longitud i els gairebé tres metres d’altura proporcionen una superfície idònia per acollir mostres de fotografia.

Les fotografies de natura “Costa Rica: homenatge a la vida” de Jusep Moreno van inaugurar el nou espai, el maig de 2018. Des de llavors s’han anat succeint les exposicions, cedides per particulars o per associacions, de temàtiques atractives i molt diverses: les biblioteques, el circ, el paper de les dones a la societat, la lluna… Cal destacar la col·laboració amb AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet, que ens ha prestat una sèrie d’exposicions, sempre adaptant-les a les dimensions del nostre espai. El personal de la Biblioteca s’ha encarregat del muntatge i la difusió de cadascuna de les mostres. Actualment s’hi pot degustar una selecció de fotografies presentades al certamen de fotoperiodisme APhotoReporter 2017.

Amb aquest espai hem incrementat la participació de la Biblioteca en l’oferta cultural del campus, però volem anar una mica més enllà i establir una via de cooperació amb la comunitat UAB: exposar-hi, a més de fotografies, treballs de l’alumnat, projectes dels grups de recerca, pòsters presentats a congressos…

Mònica Gonzàlez i Tomàs Fabregat
Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

 

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.