Fons Miquel Tomàs \ Florensa, Anna ; Monge, Montserrat

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha integrat un nou fons personal a la col·lecció del Servei de Biblioteques de la UAB, accessible a més a través del Dipòsit Digital de Documents de la UAB. Es tracta de la documentació del físic català Miquel Tomàs Ondiviela (1936-2011).

Format a Barcelona i a Paris, Tomàs va treballar al Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) (1964-1967), al Grupo Experimental de Altas Energías de la Junta de Energía Nuclear, a Madrid (1967-1971), i a la Universitat Autònoma de Barcelona, fins el 1975, on promogué la creació del seu Centre de Càlcul el qual dirigí en una primera etapa.

El fons conté anotacions per a cursos i separates de treballs científics, però en destacaríem la correspondència i la documentació relacionada amb la primera etapa d’Espanya al CERN (1961-1969) perquè proporciona evidències sobre els esdeveniments que van derivar amb la sortida d’Espanya d’aquesta organització.

De fet, la documentació està àmpliament estudiada en l’article: “Espanya en el CERN (1961-1969), o el fracaso de la física autárquica” del professor Xavier Roqué (Departament de Filosofia de la UAB, Àrea d’Història de la Ciència), i juntament amb la documentació inclosa als fons de Pedro Pascual i Antoni Lloret va servir per a organitzar l’exposició “La primera etapa d’Espanya al CERN en els documents del DDD“. Una curiositat: al cartell promocional d’aquesta exposició hi apareix una imatge de les partícules de l’accelerador del CERN inclosa en el fons Tomàs, i que podeu veure aquí.

Amb tota aquesta documentació, el DDD es converteix en una bona font per estudiar la política científica dels anys 60 en l’àmbit de la física.

Anna Florensa i Montserrat Monge
Biblioteca de Ciència i Tecnologia

 

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.