Exposicions gener-abril 2019 a les Biblioteques de la UAB\ Fernández García, Aida

Us presentem el recull de les exposicions que s’han organitzat a les biblioteques durant primer el quadrimestre del 2019 UAB, on trobareu una temàtica molt variada. Hem tingut l’oportunitat de conèixer la història del Circ Raluy, de passejar-nos per descobrir els avenços de la Física als anys 60, de veure patrimoni paleontològic de Catalunya, així com, aprendre més sobre cinema i reivindicar el paper de les dones a la ciència i al món laboral en general. Hem contemplat la lluna de més a prop, hem après sobre la tuberculosi bovina i ara tenim més coneixement sobre els conflictes del Pròxim Orient gràcies a les obres de molts periodistes. Durant abril, podrem conèixer més en detall què fan els nostres companys dels serveis cientificotècnics i endinsar-nos en el món de l’arqueologia. I sabeu que? La professió bibliotecària està de moda i les nostres biblioteques són les protagonistes d’aquesta exposició que no us podeu perdre.

GENER

 1. L’estètica del circ/ Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
  Exposició presencial
  Gener– Març 2019

Aquesta exposició va presentar una mostra de fotografies realitzades per l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola Ripollet (AFOCER) on van recollir la història del Circ Raluy, dins i fora de l’escenari.

 1. La primera etapa d’Espanya al CERN/ Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Exposició presencial
Gener 2019

Exposició realitzada per la BCT i que té com a fil conductor l’article España en el CERN (1961-1969), o el fracaso de la física autárquica del professor Xavier Roqué del Departament de Filosofia de la UAB, de l’Àrea d’Història de la Ciència. L’exposició reflecteix l’enfrontament dels anys 60 entre els interessos polítics i econòmics que apostaven pel desenvolupament de l’energia nuclear, i els interessos científics, que reclamaven la inversió en física teòrica.

Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/201033

FEBRER

 1. Millons d’anys d’història a escena / Biblioteca de Ciencia i Tecnologia

Exposició presencial
Febrer – Març 2019

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont va organitzar aquesta exposició on es van poder veure rèpliques de peces arqueològiques que són una mostra del patrimoni paleontològic de Catalunya.

Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/202009

 1. Bioimatges / Biblioteca de Ciencia i Tecnologia

Exposició presencial
Febrer 2019

Durant el més de febrer, el Col·legi de Biòlegs de Catalunya (CBC) va organitzar un concurs biennal de fotografia biològica. A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, es van poder contemplar el 33 primers premis de les primeres sis edicions.

Aquest concurs té un objectiu principal i és la divulgació científica i biològica, mostrant com el món educatiu percep el món biològic en el que vivim.

Bioimatges està obert a tots els alumnes de primària, secundària i batxillerat, al professorat, a la ciutadania en general i als professionals de la Biologia. Sent un dels seus objectius veure la potencialitat del món educatiu a l’hora de reflectir el món viu tant a nivell ecològic, paisatgístic, orgànic o cel·lular.

Amb aquesta mostra es pretén, a més, acomplir l’altre gran objectiu de Bioimatges: fer divulgació científica i biològica, mostrant com el món educatiu percep el món biològic en el que vivim.

Fotografies al hall de la BCT: ddd.uab.cat/record/202226

 1. Arquitectures imaginàries: l’arquitectura al cinema / Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Exposició presencial i virtual
Febrer 2019

Aquesta exposició va voler mostrar tota la feina que hi ha darrere de la producció de les pel·lícules que en molts casos requereixen crear mons màgics i irreals on els equips de treball de disseny de producció i de direcció artística treballen per traslladar a la pantalla aquests mons de fantasia.

MARÇ

 1. La taula periòdica de les científiques / Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Exposició presencial i virtual
Març 2019

La Teresa Valdés-Solís, enginyera química i investigadora de l’Institut Nacional del Carbó (CSIC), va decidir crear la seva pròpia taula periòdica de les científiques que conté 122 dones de ciència, 28 d’elles espanyoles per contribuir a millorar la visibilitat de les dones en la ciència.

Des de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia van voler organitzar una exposició al voltant d’aquest tema coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.

Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/203126

Web de l’exposició: http://pagines.uab.cat/cienciaxllegir/taula-periodica-cientifiques

 1. Dia mundial de la tuberculosi / Biblioteca Veterinària

Exposició presencial i virtual
Març-Abril 2019

Coincidint amb la commemoració anual del descobriment, el 1882 de la bactèria causant de la tuberculosi bovina, la Biblioteca de Veterinària va programar al març una exposició que es podrà visitar fins al 26 d’abril i que també compta amb un web per veure l’exposició virtual http://pagines.uab.cat/diamundialtuberculosi

 1. Dones treballadores / Biblioteca Universitària Sabadell

Exposició presencial
Març 2019

A l’inici del mes de març es commemora el dia de la dona i per aquest motiu la Biblioteca Universitària Sabadell va organitzar una exposició on es van mostrar un recull dels llibres més representatius relacionats amb la dona i el treball que es troben en aquesta biblioteca.

 1. #MOONtematica / Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Exposició presencial
Març – Maig 2019

Quantes vegades t’has quedat mirant la lluna sense poder deixar de mirar-la? Aquesta màgia és la que ha fet que Joan Ramón Molero hagi retratat la lluna de totes les maneres possibles. El resultat de les seves fotografies és una exposició que es va realitzar a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General al març i es podrà visitar fins a mitjans de maig.

ABRIL

 1. Cròniques del Pròxim Orient / Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Exposició presencial
Abril 2019

Un bon exemple de crònica periodística del Pròxim Orient va ser l’exposició organitzada per la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General que va recollir una mostra d’obres escrites i audiovisuals fetes per periodistes que són un clar exemple dels conflictes que es repeteixen en una de les regions més convulses del planeta.

 1. Serveis cientificotècnics / Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Exposició presencial
Abril 2019

Sabeu que són els serveis cientificotècnics de la UAB? On són? I quina és la seva principal missió?

Tot això i molt més ho podreu descobrir a la exposició que organitza la BCT i on es presenta una mostra d’aparells, estris de laboratori i altres objectes que són els mitjans principals per contribuir a donar suport científic i tecnològic a grups de recerca de la nostra universitat.

Fotografies de l’exposició: ddd.uab.cat/record/203620

 1. Exposició sobre el jaciment neolític de la Draga / Biblioteca d’Humanitats

Exposició presencial
Abril – Juny

Si t’interessa l’arqueologia, vine a visitar l’exposició, que organitza el Museu d’Arqueologia de Catalunya, “La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis” i que trobaràs a la Biblioteca d’Humanitats.
La mostra transporta els visitants al poble neolític de la Draga a través de recursos audiovisuals i realitat virtual fent palès l’extraordinari patrimoni arqueològic conservat (cabanes, penjolls, restes de menjar, estris, ceràmiques de cuina, etc.)

 1. Biblioteques: obsolescència programada? / Biblioteca de Socials

Exposició presencial
Abril – Maig

Vols conèixer com ha evolucionat la professió bibliotecària? La Biblioteca de Socials acull una mostra de fotografies que es podrà visitar fins el 24 de maig de 2019.

L’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer) va se l’encarregada de fer les fotografies que mostren el paper de les biblioteques i els seus bibliotecaris al llarg de la història.

El recorregut per l’exposició permet observar com les biblioteques i els seus bibliotecaris han sabut adaptar-se a les necessitats canviants dels seus usuaris. Bibliotecaris que han canviant de nom, de funcions, bibliotecaris que han passat de processar objectes a gestionar documents multiformats i han passat d’oferir informació des d’un taulell de préstec a oferir recursos i serveis des de diferents plataformes 24/7. Bibliotecaris, professionals de la informació que revindiquen i defensen la seva professió, independent del seu context, el seu rol és manté viu perquè són i seran sempre el pont entre l’usuari i la informació fiable.

Aida Fernández García
Biblioteca de Ciències Socials

 

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.