Exposicions 2016 a les biblioteques de la UAB (Maig-Agost) / Guerrero, Rosa

Si voleu conèixer les temàtiques de les exposicions muntades a les biblioteques de la UAB durant el segon quadrimestre del 2016 no us perdeu les següents ressenyes. Aquesta vegada, l’alimentació ha tingut un paper preponderant amb la commemoració de l’Any Internacional dels Llegums així com de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica. També es van destacar els 25 anys del Quit al peu de la recerca i la producció científica, el paper que tenen els mitjans de comunicació en la opinió pública sobre els moviments migratoris i, per suposat, els homenatges a destacats personatges del món de l’art i la cultura.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

2016 Any Internacional dels Llegums
Maig 2016
http://ddd.uab.cat/record/151196

Llegums3Una exposició muntada a la Biblioteca per la Unitat de Fisiologia Vegetal de la Facultat de Biociències per tal de commemorar la proclamació, per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, del 2016 Any Internacional dels Llegums.

Llegums2Durant el temps d’exposició vam poder observar diferents tipus de llavors i plantes, mètodes de germinació i cultius, així com el desenvolupament de les mostres exposades. Diversos cartells i una col·lecció de monografies van contribuir a ressaltar les propietats dels llegums, algunes investigacions sobre aquests aliments i un recull de receptes d’arreu del món.
Més info a: http://www.fao.org/pulses-2016/es/

A més, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha fet diversos muntatges per afavorir la divulgació de bibliografia específica. En aquest període destaquem els següents:

Científics ficticis al món dels còmics
Exposició presencial
Maig 2016

CientificsFicticisLa història de la literatura està plena de científics ficticis. I una bona pila d’ells han sorgit del món del còmic. L’enginyer Tony Stark, més conegut com Iron Man; el doctor i geni científic Bruce Banner, convertit en l’increïble Hulk; o el doctor Jonathan Osterman, a qui potser hauríem de dir-li Doctor Manhattan? Aquesta exposició presencial va consistir en una selecció d’obres gràfiques i de pel·lícules que han convertit  tots aquests científics en icones de la nostra cultura.

 

«Cièncialats» per passar un bon estiuCiencialats
Exposició presencial i virtual
Juny-juliol 2016
http://pagines.uab.cat/cienciaxllegir/

Un original carret de gelats ubicat al hall de la biblioteca va oferir durant els mesos d’estiu diferents «cièncialats»: un recull de les millors obres de reconeguts investigadors i divulgadors per gaudir d’un estiu refrescant. D’altra banda, a les vitrines, es van ressaltar 12 d’aquests autors per tal d’oferir a cop d’ull un ampli ventall d’atractius suggeriments.

 

BIBLIOTECA de VETERINÀRIA

 

SetmanaBioSetmana Bio per l’alimentació ecològica
Exposició presencial i virtual
Del 5 al 31 de maig 2016
http://pagines.uab.cat/setmanabio2016

Coincidint amb la Setmana Bio per l’alimentació ecològica que organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya del 20 al 29 de maig, la Biblioteca de Veterinària va muntar una exposició bibliogràfica amb documents, infografies i recursos sobre aquest tema.

Més info  a: http://pae.gencat.cat/ca/setmana-bio/

 

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS

 
25anysrecerca5Quit: 25 anys fent recerca
Exposició presencial i virtual
Maig-juliol 2016
http://www.bib.uab.cat/socials/exposicions/25anysquit/

25anysrecerca4El Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (Quit) ha complert 25 anys, coincidint amb els també cinc lustres de la Biblioteca de Ciències Socials. Aquesta exposició conjunta, tan presencial com reflectida en una interessant pàgina web,  vol commemorar aquesta efemèride i mostrar les línies de recerca, la producció científica així com els seminaris, jornades i actes realitzats per el Quit.

L’exposició presencial va  posar a disposició dels usuaris una selecció dels documents editats en suport paper, així com una mostra de documents electrònics accessibles mitjançant codis QR. També vam poder veure un audiovisual que  ha comptat amb la gentilesa de Joan Miquel Verd i Pericàs, actual director del Centre des de l’any 2013 i de Fausto Miguélez Lobo, fundador i director en el període 1991-2013, on expliquen detalladament el passat, el present i el futur del Quit.

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL

Immigració i emigració en els mitjans
Exposició presencial
Juny 2016
http://blogs.uab.cat/comunicacio/2016/06/07/immigracio-i-emigracio-en-els-mitjans/

EmigracioInmigraciol

Els mitjans de comunicació de masses creen consciència de la realitat a partir de la mediació simbòlica: els reportatges, les fotografies, les imatges de les notícies, els debats que sentim a la ràdio o a la televisió construeixen el coneixement social i polític i també influeixen en les opinions del públic.

Aquesta exposició mostra una part dels estudis que posen de manifest la imatge que sobre la immigració projecten els mitjans. Eines perquè l’estudiant i periodista pugui evitar els sorolls interculturals i fer un periodisme real, pluralista i representatiu de la diversitat. Podeu demanar el llistat de documents exposats a través del servei Pregunt@.

 

 La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca ha col·laborat també amb la cessió dels seus fons documentals al muntatge de la següent exposició, mentre que la pàgina web ha estat dissenyada per la Biblioteca d’Humanitats:

Comixxx: El despertar d’una generació censurada
Exposició presencial i virtual
Maig-juliol 2016
http://blogs.uab.cat/comunicacio/2016/05/25/exposicio-comixxx-el-despertar-duna-generacio-censurada/
http://pagines.uab.cat/comixx/

ComixxDurant la transició democràtica, el Comix o còmic underground es convertiria en el testimoni extraoficial de la realitat social i de la joventut del moment. Els alumnes del màster d’Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB van idear i comissariar  aquesta exposició, una aproximació a la historia d’aquells còmics que, durant els darrers anys del franquisme i la transició, es van distribuir al marge de les grans editorials per expressar i difondre les seves idees contràries al sistema. La mostra presencial la vam poder veure del 25 de maig al 21 de juliol a la Sala d’Exposicions  de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

 

BIBLIOTECA D’HUMANITATS

Joan Serra, moments de dansa
Exposició presencial  i virtual
Maig 2016
http://pagines.uab.cat/joanserra/

JoanSerra

Exposició fotogràfica en homenatge a Joan Serra i Vilamitjana (1947-2013), coreògraf i antic professor del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal.

La mostra recull una petita part de la seva tasca pedagògica, en aquest cas realitzada a l’escola Teresa Altet de Rubí.

 

Homenatge a Montserrat  Roig i Maria Mercè Marçal
Exposició presencial
Juny-juliol 2016

Roig-Marcal1Exposició bibliogràfica en homenatge a Montserrat Roig i Maria Mercè Marçal, dues dones compromeses.

La mostra va ser un recull de les seves obres i fotografies, amb la intenció de manifestar l’evolució d’aquests dos símbols de la literatura catalana en un època d’activa lluita per la llibertat política, cultural i feminista.

 

Língua Portuguesa: Um Oceano de Culturas
Exposició presencial
Maig 2016
http://blogs.uab.cat/bhfilologia/2016/05/04/dia-de-la-llengua-portuguesa/

LinguaPortuguesaPer celebrar el Dia de la Llengua Portuguesa i de la Cultura a la Comunitat dels Països de Llengua Portuguesa (5 de maig), l’Instituto Camões de Barcelona en col·laboració amb la BH de la UAB va presentar una mostra d’obres de diferents autors d’expressió portuguesa: José Saramago, Mia Couto, Fernando Pessoa, José Craveirinha, Pepetela i Luandino Vieira, entre d’altres.

En homenatge a tots aquests autors, que amb la seva obra han contribuït a ampliar el projecte de la interculturalitat lusòfona, la BH va organitzar  alhora l’exposició «Língua Portuguesa: Um Oceano de Culturas».

 

21JornadesOccitanes2Literatura i música occitana
Exposició presencial
Maig-agost 2016
http://blogs.uab.cat/bhfilologia/2016/06/09/literatura-i-musica/

Amb motiu de les 21es Jornades Occitanes que organitza anualment l’Institut d’Estudis Medievals de la UAB, la Biblioteca d’Humanitats va oferir una mostra bibliogràfica sobre «Literatura i música» a la Sala de Revistes.

A més, la Biblioteca d’Humanitats col·labora activament amb alumnes de diversos àmbits cedint llibres i espais per tal d’ajudar-los en el muntatge i difusió de diverses exposicions. En aquest quadrimestre destaquem la següent:

PensamentsPensaments, emocions, experiències, històries…
Exposició presencial
Maig-juny 2016
http://blogs.uab.cat/bheducacio/2016/05/27/pensaments-emocions-experiencies-histories-exposicio-a-la-biblioteca-dhumanitats

Els estudiants del grau d’Educació infantil van muntar aquesta exposició per a l’assignatura de Llenguatges audiovisuals i expressió artística. La mostra, inspirada en el fotollibre «Barcelona, blanc i negre, 1964» del fotògraf  Xavier Miserachs (Barcelona, 1937-1998) va incloure diversos documents basats en fotografies que trobareu al catàleg de les biblioteques de la UAB.

 

IV Concurs de Fotografia Matemàtica
Exposició presencial i virtual
Juny 2016
http://jornades.uab.cat/uabfotomat/FotosMates

A la planta baixa de la biblioteca vam poder gaudir de l’exposició de les fotografies guanyadores del  Concurs de Fotografia Matemàtica que cada any organitza el Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals. La BH va realitzar la pàgina web on podem veure un recull d’aquestes obres d’art.

 

Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Servei de Biblioteques UAB

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.