Exposicions 2016 a les biblioteques de la UAB (Gener-Abril) / Guerrero, Rosa

Les exposicions del primer quadrimestre d’aquest any 2016 han tingut un marcat caire retrospectiu, tant de fets amb una repercussió històrica com de desenvolupaments científics cabdals. Sense sortir d’aquest àmbit commemoratiu, s’han celebrat els quatre segles de la mort de Shakespeare i els 90 anys de la revista The New Yorker. També han tingut una presència destacada les mostres dedicades a fons bibliogràfics generosament donats per persones d’una activitat cultural rellevant.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Dones remarcables – Dones de ciència DonesCiencia3
Febrer-març 2016
https://ddd.uab.cat/record/147269?ln=ca

Des de l’11 de febrer (Dia internacional de les dones i nenes en la ciència) fins al 8 de març (Dia internacional de la dona) la BCT va acollir  aquesta exposició, tot un homenatge a la contribució de les dones a la ciència. A les vitrines de la Biblioteca es van mostrar i descriure els assoliments realitzats per 16 científiques de reconegut prestigi, seleccionades entre les 43 dones de disciplines variades retratades en el joc de cartes Women in Science, creat pels canadencs Anouk Charles i Benoît Fries. Sense dubte, tot un referent per a les noves generacions de noies interessades per les STEM.

 

Del quanta a l’ordinador quàntic
Març-abril 2016
https://ddd.uab.cat/record/148520?ln=ca

Quanta3Organitzada per la Biblioteca de Ciència i Tecnologia juntament amb el Grup d’Informació Quàntica (GIQ) de la UAB, l’exposició presenta esquemàticament l’evolució de la mecànica quàntica, des dels seus orígens als inicis del segle XX fins a l’actualitat. També ens mostra l’impacte que aquests descobriments han tingut tant en la concepció del món com a la nostra vida quotidiana, així com el que tindran en un futur proper.Quanta1

La mostra es va ampliar al hall de la biblioteca amb una selecció d’obres divulgatives que expliquen la física quàntica de forma entenedora. Podeu consultar la llista al catàleg clicant sobre l’enllaç.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS

30 anys d’Espanya a la Unió Europea
Exposició presencial i virtual
Gener-febrer 2016
https://ddd.uab.cat/record/145994?ln=ca

30anysUE1Amb motiu del 30è aniversari de l’ingrés d’Espanya a la Unió Europea (UE), la Biblioteca de Ciències Socials i el Centre de Documentació Europea (CDE) van publicar una pàgina web que recull una extensa bibliografia i una tria de recursos sobre Espanya en les institucions comunitàries.

També vam gaudir d’una exposició presencial a la planta 0 d’aquesta biblioteca, que va mostrar una al·legoria artística sobre el projecte europeu, una selecció bibliogràfica i una presentació en power point.

 

A 50 anys de «la Caputxinada»Caputxinada1
Exposició virtual i presencial
Març-abril 2016
https://ddd.uab.cat/record/147693?ln=ca

Una exposició de base bibliogràfica feta per commemorar la lluita del moviment universitari contra la dictadura franquista. La mostra va aplegar documents procedents del CRAI  Biblioteca Pavelló de la República (Universitat  de Barcelona), del Centre Documental de la Comunicació (CEDOC), de la Biblioteca de la Comunicació i Hemeroteca General, i altres documents del Servei de Biblioteques de la UAB.

Un fons sonor va acompanyar la projecció d’un audiovisual que recitava el poema de Salvador Espriu «Inici de càntic en el temple», del 1965, i que va ser vinculat als fets de «la Caputxinada».

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL

Fons bibliogràfic E. Daniel Jones
Exposició presencial DaniJones1
Febrer 2016
https://blogs.uab.cat/comunicacio/2016/01/25/inauguracio-de-lexposicio-del-fons-bibliografic-daniel-jones/

Inaugurada l’1 de febrer en un acte públic celebrat a la planta baixa de la BCHG, aquesta exposició és una mostra del llegat de la família de Daniel Jones (1950-2007), estudiant i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB durant cinc lustres.

El fons complet inclou 5.400 llibres i títols de revistes procedents de la col·lecció personal de Daniel Jones, els quals enriqueixen els documents de finals del segle XIX i principis del XX d’aquesta biblioteca.

 

Espionatge: el poder de la informació
Exposició presencial
Març-abril 2016
https://blogs.uab.cat/comunicacio/2016/03/02/espionatge-el-poder-de-la-informacio/

Espionatge1Reportatges d’investigació, llibres de caire històric, novel·les i pel·lícules d’aquest gènere conformen aquesta exposició que té com a objectiu mostrar que l’espionatge no només té a veure amb la «guerra freda» entre grans potències… sinó que els espies els trobem en el passat i en el present i actuen en tots els àmbits de la vida: polític, militar, industrial, científic i fins i tot social. Podeu demanar el llistat de documents exposats a través del servei Pregunt@.

 

The New Yorker : l’art de la portada
Exposició presencial
Abril–maig 2016
https://blogs.uab.cat/comunicacio/2016/04/20/exposicio-the-new-yorker-lart-de-la-portada/

NewYorker1NewYorker2La revista novaiorquesa  The New Yorker compleix 90 anys i ja fa 25 que la tenim al Servei de Biblioteques. L’exposició que ha preparat la BCHG s’afegeix a aquesta celebració amb la presentació d’una cinquantena de portades de l’emblemàtica publicació. Tota una galeria d’art on, durant un segle, diferents artistes han utilitzat el seu enginy per criticar, parodiar, denunciar o simplement reflectir la vida de la ciutat. Una oportunitat al vostre abast per gaudir del color i el missatge d’aquestes divertides i caricaturesques portades.  Podeu demanar la llista dels números exposats a través del servei Pregunt@.

 

BIBLIOTECA D’HUMANITATS

Col·lecció Manuel Romero-Fiol
Exposició presencial
Febrer -març 2016
https://blogs.uab.cat/bhmusica/2016/02/10/presentacio-de-la-col%C2%B7leccio-de-musica-romero-fiol/

RomeroFiol1El 22 de febrer d’enguany es va fer l’acte de presentació del llegat de llibres de música de Manuel Romero-Fiol a la Biblioteca d’Humanitats. El fons reuneix bàsicament monografies i manuals de referència sobre repertoris de música clàssica dels segles XIX i XX, amb interès especial en gèneres com l’òpera, el ballet i el teatre musical americà, fins a un total de 883 obres que podeu consultar mitjançant el catàleg del Servei de Biblioteques.

 

Fons personal de Rafael Tasis
Exposició presencialFonsTasis
Març-abril 2016
https://www.bib.uab.cat/human/fonspersonals/tasis/

El fons Rafael Tasis aplega un total de 2.896 documents que cobreixen el període de 1918 a 1966, any de la mort de l’escriptor i crític literari. Va ser cedit pels seus hereus a la Càtedra Jordi Arbonès de la UAB i es conserva a la Biblioteca d’Humanitats des del mes de juny de 2013.

El proppassat mes de març es va muntar aquesta exposició com a colofó de l’ordenació, catalogació i classificació de tot aquest material. Una vitrina es va dedicar a l’obra  de l’autor i a estudis fets sobre ell, mentre que en una altra es va fer una selecció de documents del seu fons personal.

 

JosepPla250 anys de la publicació de «El quadern gris» de Josep Pla
Exposició presencial
Abril 2016
https://blogs.uab.cat/bhfilologia/2016/04/06/el-quadern-gris-i-josep-pla-exposicio-a-la-biblioteca/

Amb motiu dels 50 anys de la publicació de l’obra El quadern gris de Josep Pla, la Biblioteca d’Humanitats va muntar una exposició de diferents edicions d’aquest llibre, així com altres obres escrites per aquest autor i diversos estudis sobre ell.

 

William Shakespeare, 400 aniversari
Exposició presencial i virtual
Abril – maig  2016
https://pagines.uab.cat/shakespeare/

Shakespeare2Amb la col·laboració del Departament de Filologia Anglesa i Germanística, la Biblioteca d’Humanitats  ha muntat aquesta exposició bibliogràfica per commemorar el 400 aniversari de la mort  de William Shakespeare.

La mostra presencial recull les seves principals obres teatrals, en versió original i en diverses edicions traduïdes. A la pàgina web podreu trobar una aproximació a la figura i obra del gran poeta i dramaturg, així com una selecció dels recursos existents al catàleg.

 

A més, la Biblioteca d’Humanitats col·labora activament amb alumnes de diversos àmbits cedint llibres i espais per tal d’ajudar-los en el muntatge i difusió de diverses exposicions. En aquest quadrimestre destaquem la següent:

 

Consexuando1Consexuando. Voyeurismo interdisciplinar (con)sentido
Exposició presencial
Març 2016
https://blogs.uab.cat/bhantropologia/2016/03/02/consexuando-exposicio-a-la-biblioteca/

Una reflexió sobre els aspectes de la sexualitat des de diferents àmbits com el social, el biològic i el psicològic. Realitzada pel grup PILA (alumnes de Grau d’Antropologia de la UAB).

 

Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Servei de Biblioteques UAB

Deixa un comentari