Fons personal Josep Pedreira / Escañuela, Ana

L’any 2014 els hereus de l’editor i escriptor Josep Pedreira Fernández (Barcelona, 1917-2003) van fer donació del seu fons personal a la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta donació es va dur a terme gràcies a la mediació de la Càtedra Jordi Arbonès, que el va dipositar a la Biblioteca d’Humanitats. Durant els darrers mesos, i gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca i el Departament de Filologia Catalana, s’ha procedit a la catalogació i la classificació de la documentació. També s’ha creat la web del Fons personal de Josep Pedreira i hores d’ara, ja es pot consultar la totalitat de la documentació.

Nascut al si d’una família gallega, Pedreira va créixer al barri de Sants de Barcelona. Durant la seva joventut va estudiar comerç i lletres, però l’esclat de la guerra civil espanyola el va portar a lluitar al front republicà. Als anys de la postguerra va formar part del Front Nacional de Catalunya i va treballar amb l’editor Josep Janés (qui va produir algunes col·leccions molt valuoses durant aquest període, com per exemple la col·lecció La Rosa de Piedra amb els gravats de Mallol Suazo, Calsina o Palet). L’any 1949 es va convertir en el creador de la col·lecció de poesia catalana Els Llibres de l’Óssa Menor, en la qual es van publicar 52 títols dels principals poetes d’aquell moment (Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Joan Oliver, Carles Riba o Joan Vinyoli). Pedreira va dirigir aquesta col·lecció fins a l’any 1966, en què va passar a formar part del catàleg d’Edicions Proa. També va crear la col·lecció Les Quatre Estacions, de poesia i assaig, amb obres de Gabriel Ferrater, Marià Manent, Josep Palau i Fabre o Francesc Parcerisas.

48.01 pedreiraweb

La part més important del fons és la documentació professional, sobretot la referent a la col·lecció Els Llibres de l’Óssa Menor i als autors que hi van publicar, a més de documents que reflecteixen les seves relacions amb altres editorials. En aquesta secció també hi trobem documentació relativa a conferències i congressos en els quals Pedreira va participar. Així mateix, es conserva un valuós arxiu de premsa sobre els llibres i els poetes publicats.

Pedreira va mantenir correspondència amb tots els autors que va editar i que representen una important font d’informació per als investigadors. Hi trobem cartes escrites o enviades per personatges tan destacats com Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Carles Riba, Joan Vinyoli, Francesc Parcerisas. Aquesta part del fons és una de les més importants, ja que representa més de la meitat del total de documentació que forma el fons.

La tasca de Josep Pedreira com a editor és fonamental en la difusió de la literatura catalana de mitjans del segle XX, però la seva activitat com a escriptor també va ser notable, tot i que és una faceta menys coneguda del personatge. Va escriure els llibres Soldats catalans a la Roja i Negra (1936-1939) sobre les seves experiències al front, Els set colors de l’arc o El llibre dels invents. Pel que fa a la seva producció poètica, en destaquen El llibre dels verns o 4 de 7 paraules i figures contra el silenci.

La part del fons dedicada a la seva vessant com a escriptor consta, principalment, de manuscrits i mecanoscrits de prosa i de poesia, molts d’aquests amb anotacions manuscrites del mateix Pedreira, que feia per completar, afegir i reordenar les obres en què treballava.

Josep Pedreira va col·laborar amb diversos mitjans de comunicació, publicant-hi sobretot, articles de premsa majoritàriament sobre temes culturals. Entre aquests hi trobem petites joies com Páginas heroicas que han escrito los soldados anónimos con la sangre ardiente de sus venas, que es va publicar al diari Solidaridad Obrera l’any 1938.

A l’apartat de reconeixement i crítica de Josep Pedreira hi trobarem entrevistes, articles sobre la seva persona i la seva vida professional, així com documentació relativa a premis, nomenaments i homenatges.

Pel que fa a la documentació personal, entre altres curiositats, podem trobar la invitació al casament de Miquel Martí i Pol amb Dolors Feixas l’any 1956, així com tot tipus d’invitacions a actes culturals (Jocs Florals, concursos literaris, exposicions, etc.).

El Fons Pedreira reuneix part de la documentació personal i professional de Josep Pedreira entre l’any 1917 i el 2003. La documentació aplega un total de 2.563 documents, dels quals 1.479 són cartes.
Podeu consultar el fons a través de l’adreça següent: https://www.bib.uab.cat/human/fonspersonals/pedreira/

Ana Escañuela
Biblioteca d’Humanitats

Deixa un comentari