Exposicions 2015 a les biblioteques de la UAB (Maig-Agost) / Guerrero, Rosa

Tanquem el segon quadrimestre de l鈥檃ny amb l鈥檋abitual resum de les exposicions muntades聽 a les biblioteques de la UAB. Trobareu la informaci贸 ampliada i la galeria de fotos als enlla莽os que us adjuntem, aix铆 com a la p脿gina del Dip貌sit Digital de Documents (DDD) de la UAB. No us perdeu el recorregut per aquestes p铆ndoles de ci猫ncia i cultura.

BIBLIOTECA DE CI脠NCIA I TECNOLOGIA

Dia Internacional de la Fascinaci贸 per les Plantes 2015
Exposici贸 presencial i virtual
Maig 2015
https://blogs.uab.cat/bctotestudiants/2015/05/07/dia-internacional-de-la-fascinacio-per-les-plantes-2015/

PlantsDay2El passat 18 de maig es va celebrar el Dia Internacional de la Fascinaci贸 per les Plantes 2015 a escala internacional (Organitzaci贸 Europea per la Ci猫ncia de les Plantes, EPSO). Per commemorar-ho, la Unitat de Fisiologia Vegetal de la Facultat de Bioci猫ncies va muntar a la Biblioteca una exposici贸 on es van poder observar diferents tipus de llavors i de plantes, m猫todes de germinaci贸, cultius in vitro i hidrop貌nics, aix铆 com una col路lecci贸 de monografies i algunes revistes centrades en la investigaci贸 sobre fisiologia vegetal.

La mostra, que va restar a les vitrines durant tot el mes de maig, va permetre veure en directe el desenvolupament d鈥檃lgunes de les plantes exhibides.

 

La ci猫ncia d鈥橝l铆ciaAlicia2
Exposici贸 presencial i virtual
Maig 2015
https://pagines.uab.cat/cienciaxllegir/content/alicia

En commemoraci贸 del 150猫 aniversari de la publicaci贸 d鈥Al铆cia al pa铆s de les meravelles, la BCT va fer al vest铆bul un muntatge ben singular per tal de destacar la rellev脿ncia d鈥檃questa obra liter脿ria. L鈥檈xposici贸 es va centrar en tres eixos:

鈥 Una selecci贸 de llibres per aprofundir en els aspectes matem脿tics d鈥檃questa obra.
鈥 Publicacions sobre matem脿tiques recreatives, problemes i divertiments l貌gics de Lewis Carroll, l鈥檃utor d鈥Al铆cia.
鈥 La influ猫ncia posterior d鈥Al铆cia en les obres d鈥檃ltres autors.

Ci猫ncia pel cam铆
Exposici贸 presencial i virtual
Juny-juliol 2015
https://pagines.uab.cat/cienciaxllegir/

Cienciacami2Aquesta exposici贸, muntada al vest铆bul de la BCT, mostra una selecci贸 del fons bibliogr脿fic de la biblioteca relatiu a aquells llibres de divulgaci贸, d鈥hist貌ria i de ficci贸 cient铆fiques que us poden aportar coneixements i, alhora, entretenir. Des de fa tres estius, coincidint amb el final de curs, s鈥檈scull un tema i s鈥檈scenifica per tal de donar a con猫ixer als usuaris aquests autors, aix铆 com recomanar la lectura dels seus llibres.

L鈥檈xposici贸 presencial remet a la p脿gina web Ci猫ncia per llegir, que amplia el seu contingut de forma permanent. Aquest any, a m茅s, s鈥檋a fet coincidir l鈥檈xposici贸 a la vitrina exterior amb la selecci贸 de 12 investigadors reconeguts pel seu paper com a divulgadors. La seva biografia, obres comentades i m茅s dades sobre la seva traject貌ria professional en el m贸n de la divulgaci贸 cient铆fica es poden consultar a la web esmentada.

 

BIBLIOTECA DE CI脠NCIES SOCIALS

Protecci贸 legal a les v铆ctimes de viol猫ncia de g猫nere
LlibresPresentaci贸 dels llibres:
Protecci贸n de las v铆ctimas de violencia de g茅nero en la Uni贸n Europea
La orden europea de protecci贸n. Su aplicaci贸n a las v铆ctimas de violencia de g茅nero
Exposici贸 presencial i virtual
Maig-juliol 2015
www.bib.uab.cat/socials/exposicions/violenciagenere

Violencia3El dia 28 de maig la Biblioteca de Ci猫ncies Socials va acollir la presentaci贸 d鈥檃questes dues obres. Editats sota la direcci贸 de Teresa Freixes Sanju谩n, catedr脿tica de Dret Constitucional a la Universitat Aut貌noma de Barcelona (UAB), i Laura Roman Mart铆n, professora de Dret a la Universitat Rovira i Virgili (URV), ambd贸s llibres s贸n resultat del projecte europeu Epogender, finan莽at per la Comissi贸 Europea en el marc del programa Daphne III.

Paral路lelament a aquest acte, la BCS va preparar una p脿gina web sobre els dos llibres i la seva tem脿tica i va muntar una exposici贸 presencial que inclou una 脿mplia selecci贸 bibliogr脿fica dels fons de la biblioteca al voltant d鈥檃questa mat猫ria.

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACI脫 I HEMEROTECA GENERAL

Homosexualitat en els mitjans
Exposici贸 presencial
Maig-juny 2015

HomosexualitatAmb motiu del Dia Internacional contra l鈥橦omof貌bia i la Transf貌bia,聽 la BCHB va organitzar una exposici贸 per tal de promoure la reflexi贸 sobre la imatge que els mitjans reflecteixen del col路lectiu LGTB.

Llibres, anuncis publicitaris, pel路l铆cules i documentals de tem脿tica gai aix铆 com revistes i portades de publicacions generals que han tractat el tema van conformar l鈥檈xposici贸 i van fer palesa la influ猫ncia dels mitjans de comunicaci贸 i la publicitat sobre com la societat reacciona davant aquest col路lectiu. Podeu consultar aqu铆 la llista dels documents exposats.

 

SeriesculteS猫ries de culte, culte a les s猫ries
Exposici贸 presencial
Juliol-setembre 2015

En els mitjans s’acostuma a dir que un programa 茅s de culte quan, independentment de criteris objectius de qualitat, es seguit amb devoci贸 per un p煤blic m茅s o menys redu茂t. Pot ser una s猫rie de gran qualitat o pot ser fins i tot considerada dolenta per貌, sigui com sigui, no podem deixar de veure-la. S贸n mostres art铆stiques minorit脿ries que desperten el fervor quasi religi贸s d鈥檜ns quants seguidors en principi per貌 que, amb el pas del temps, poden arribar a tenir un p煤blic massiu.

Aquesta exposici贸 de la BCHG recull una selecci贸 subjectiu d鈥檃lgunes s猫ries considerades de culte, aix铆 com d鈥檃ltres que tamb茅 han gaudit d鈥檜na certa popularitat.

Podeu demanar al servei Pregunt@ la llista dels t铆tols exposats i d鈥檃ltres que per manca d鈥檈spai no es van poder exposar.

 

BIBLIOTECA D鈥橦UMANITATS

Occit脿3Arxiu Occit脿, 20 anys d鈥檕ccit脿 a la UAB
Exposici贸 presencial i virtual
Maig 2015
https://grupsderecerca.uab.cat/occita/content/20%C3%A8-aniversari

Occit脿1Durant el mes de maig van tenir lloc les vintenes Jornades Occitanes que organitza l鈥Arxiu Occit脿 (Institut d鈥橢studis Medievals) de la UAB. La Biblioteca d鈥橦umanitats ha col路laborat activament amb l鈥Arxiu durant aquestes dues d猫cades i, per celebrar-ho, es van programar diversos actes commemoratius.

L鈥檈xposici贸 va ser inaugurada amb la lectura de poemes per part de poetes llatinoamericans. Confer猫ncies, col路loquis, concerts de m煤sica occitana i una selecci贸 bibliogr脿fica a les vitrines de l鈥檈ntrada de la BH van completar les jornades dedicades a aquesta tem脿tica. Podeu veure el programa d鈥檃ctes que es van realitzar a la Web de l’Arxiu Occit脿.

Orpheu2

 

100 anys revista liter脿ria Orpheu
Exposici贸 presencial
Maig 2015
https://blogs.uab.cat/bhfilologia/?s=orpheu

El Centro de L铆ngua Portuguesa Cam玫es de Barcelona, en col路laboraci贸 amb la Biblioteca d鈥橦umanitats, va oferir una mostra bibliogr脿fica per conmemorar els 100 anys de la revista liter脿ria Orpheu.

L鈥檈xposici贸, que es va ubicar a la segona planta, s鈥檌naugur脿 el 5 de maig amb la lectura de poemes per part de Sandra Boto del Centro Cam玫es, i va concloure el 19 de maig amb la xerrada 芦La Generaci贸 d鈥橭rpheu禄 a c脿rrec de F脿tima Freitas, professora de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lisboa, especialista en poesia portuguesa del segle XX i autora d鈥檜na antologia po猫tica d鈥橭rpheu.

 

Joan Veny, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes
Exposici贸 presencial
Juny 2015

Veny脪mnium Cultural ha concedit aquest any el 47猫 Premi d鈥橦onor de les Lletres Catalanes al fil貌leg Joan Veny i Clar. Amb aquest motiu, durant el proppassat mes de juny, la Biblioteca d鈥橦umanitats va exposar una selecci贸 de l鈥檕bra del fil貌leg a les vitrines de la planta baixa.

Joan Veny, catedr脿tic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l鈥Institut d鈥橢studis Catalans, t茅 una 脿mplia obra d鈥檌nvestigaci贸 en dialectologia i hist貌ria de la llengua. Col路labora en la redacci贸 de l鈥Atlas linguistique roman (del qual 茅s president) i de l鈥Atlas linguarum Europae. En l鈥櫭爉bit catal脿 dirigeix l鈥Atles ling眉铆stic del domini catal脿, investigaci贸 b脿sica que t茅 ja quatre volums publicats.

 

Consum responsable: un canvi de paradigma
Exposici贸 presencial i virtual
Juny-setembre 2015
https://pagines.uab.cat/consumresponsable

ConsumrespUna exposici贸 per apropar al p煤blic la veu d鈥檈specialistes que volen donar resposta a moltes preguntes sobre el cost ambiental i social del consum actual –majorit脿riament depredador i contaminant– i oferir eines per tal de practicar un consum responsable.

El material exposat es va articular en tres blocs tem脿tics: ambiental, econ貌mic i el consum com a eina del ciutad脿. Tamb茅 s鈥檋i va incloure la mirada filos貌fica d鈥檃utors com Jean Giono o David H. Thoreau, aquest darrer considerat l鈥檌nspirador del moviment que actualment es coneix com a simplicitat volunt脿ria.

ConRes2

 

Rosa Guerrero
Biblioteca de Ci猫ncia i Tecnologia
Servei de Biblioteques UAB

Deixa un comentari