Fons Martí Gelabertó de mapes antics

L’historiador Martí Gelabertó ha cedit una destacada col·lecció de materials cartogràfics a la Cartoteca General de la UAB. Consta de 180 mapes i plànols del segle XVII i XVIII. Molts d’ells van ser dibuixats amb ocasió dels conflictes bèl·lics que van assolar Catalunya entre 1640 i 1714.

La UAB ha signat un acord amb l’historiador Martí Gelabertó per incorporar la seva col·lecció de 180 mapes i plànols de la Catalunya dels segles XVII i XVIII a la Cartoteca General de la Universitat.

L’acord ha estat signat per Gelabertó i pel rector de la UAB, Ferran Sancho, en un acte que ha comptat també amb la presència de Xavier Ribes, comissionat del rector per a la Societat de la Informació; Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres; Joan Gómez Escofet, director del Servei de Biblioteques; Pau Alegre, coordinador de la Cartoteca General; Núria Gallart i Margarita Freixas, cap i coordinadora, respectivament, de la Biblioteca d’Humanitats; Ignasi Fernández Terricabras, excoordinador de la Biblioteca d’Humanitats; i Albert Pèlachs, secretari acadèmic del Departament de Geografia.

mapes,0La Col·lecció Martí Gelabertó de mapes històrics consta fonamentalment de mapes i plànols dels segles XVII i XVIII de Catalunya, tant de tot el Principat com de determinades ciutats. També de plantes de fortaleses militars i de vistes de ciutats de l’època, perquè molts van ser dibuixats amb ocasió dels conflictes bèl·lics que van assolar Catalunya entre 1640 i 1714. Constitueixen una eina de gran valor no només per a l’estudi de la història de la cartografia sinó per a d’altres especialitats en les quals el Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB ha destacat, com ara la història de la guerra o l’estudi de la percepció del territori en època moderna. La Col·lecció, a més, serà digitalitzada properament.

Centre de recerca històrica

La Col·lecció Martí Gelabertó passarà a enriquir el fons de la Cartoteca General de la UAB (situada a la Biblioteca d’Humanitats), que té el seu origen en el treball del Departament de Geografia des de l’any 1973 i la seva missió és preservar, difondre i facilitar l’ús a estudiants i investigadors de documentació cartogràfica en qualsevol suport. La Col·lecció Gelabertó permetrà que la Cartoteca, a més de ser un centre especialitzat en les darreres tècniques cartogràfiques com sempre ha estat, esdevingui també un centre d’investigació històrica.

Martí Gelabertó Vilagran, doctor en història per la UAB, ha estat professor de la Universitat Marc Bloch d’Estraburg i de la Universitat del Franc-Comtat de Besançon, així com investigador adscrit a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París. Les seves principals investigacions fan referència a la religiositat dels diferents grups socials a la Catalunya dels segles XVI i XVII Sobre aquest temes ha publicat diversos articles en revistes especialitzades i obres com La palabra del predicador. Contrarreforma y superstición en Cataluña (siglos XVII-XVIII) (Lleida, 2005).

Notícia extreta de UAB Sala de premsa

Deixa un comentari