La premsa presenta les eleccions d鈥檃hir com la fi del bipartidisme a Espanya. Efectivament, la irrupci贸 amb for莽a de Podemos —amb els seus diversos aliats locals— i de Ciudadanos, ha fet que ni el PP ni el PSOE, ni cap altra candidatura per separat, assoleixin la majoria absoluta en el Congr茅s. No solament aix貌, per a poder reunir una majoria absoluta d鈥檈scons de cara a formar govern, caldria certes coalicions que no s贸n gaire plausibles. Tal com ja d猫iem ahir (鈥淕uanyar les eleccions鈥: Un error de concepte), ara tocaria que el Congr茅s exerc铆s com una veritable cambra de representants. O com ha piulat Edward Snowden: 鈥淗istoric. Imagine a world where elections are more than a choice between one or the other. Congratulations, Spain!鈥.

En qualsevol cas, les eleccions d鈥檃hir tornen a mostrar importants desviacions respecte a la proporcionalitat. Com ja vam comentar en relaci贸 amb les eleccions del 2011 (La desproporcionalitat del sistema electoral espanyol), aix貌 es deu sobretot al fet que hi hagi moltes circumscripcions de pocs escons, on la regla de D鈥橦ondt —ni cap altra— no pot fer miracles, de manera que els pocs escons que es reparteixen han de ser assignats entre les candidatures m茅s majorit脿ries. Aix貌 comporta uns errors d鈥檃rrodoniment que s鈥檃cumulen quan se sumen els resultats de les diferents circumscripcions. El resultat de tot plegat 茅s que a nivell de tot l鈥檈stat resulten beneficiats sobretot els partits majoritaris d鈥櫭爉bit estatal, mentre que els m茅s perjudicats acostumen a ser els partits minoritaris tamb茅 d鈥櫭爉bit estatal. Entremig queden els partits mitjans d鈥櫭爉bit estatal i els que s贸n majoritaris en un 脿mbit local.

La taula que segueix d贸na els valors d’aquestes desviacions en les eleccions d’ahir (la taula ha estat refeta posteriorment d’acord amb els resultats definitius oficials). Les columnes Escons, EsconsP i Desviaci贸 donen respectivament el nombre d’escons obtingut a tot l’estat, el que correspondria segons una regla de tres entre vots i escons, i la difer猫ncia entre els dos valors. En principi els valors de EsconsP i Desviaci贸 s贸n fraccionaris, per貌 els hem arrodonit a valors enters.

Com es pot veure, els partits m茅s afavorits s贸n el PP i el PSOE, els quals han rebut respectivament 23 i 14 escons m茅s del que els tocaria per proporcionalitat. El partit m茅s perjudicat 茅s, una vegada m茅s, IU, que ha rebut 2 escons i li’n correspondrien 13. Finalment, C’s tamb茅 destaca pel fet d’estar perjudicat en 8 escons.

Gr脿ficament, la proporcionalitat entre vots i escons voldria dir que els corresponents diagrames de sectors s贸n ben b茅 iguals. En lloc d’aix貌, la figura seg眉ent permet veure diverses difer猫ncies.

EGE2015boe_sectors

Pel que fa a les eleccions al Senat, referim el lector a l’entrada Llistes obertes? No de qualsevol manera!. 鉂