Rueda de prensa en el Consejo Comarcal del Vallés Occidental sobre las aportaciones derivadas del “Dictamen sobre el règim legal dels habitatges buits i les mesures que poden prendre les administracions locals.”

1.-El dictamen té tres parts. Una primera, de caràcter introductori, on s’examina el concepte d’habitatge buit i s’exposa la legislació aplicable.

El volum de pisos desocupats es mou, a Espanya, entre el 12 i el 15%, encara que s’observen algunes dificultats de mesura. Deixant de banda un corrent previ rellevant, gran part d’aquests habitatges pertanyen a les entitats bancàries, que els posseeixen després de processos de desnonament hipotecari. L’habitatge buit origina diverses disfuncions i anomalies i, davant d’això, l’opció creixent en la legislació de les comunitats autònomes han consistit en incorporar a la normativa l’obligació dels propietaris de mantenir l’habitatge ocupat. No obstant, la concreció d’aquesta obligació –que és perfectament admissible- ha originat alguns problemes de compatibilitat amb la configuració constitucional del dret de propietat privada.

*

2.-Una segona part exposa els diferents supòsits plantejats per una legislació molt complexa, a la qual s’acumulen les situacions i no sempre és fàcil trobar coherència a les respostes: residències buides, execució hipotecària, sobreendeutament, etc. Hem confegit un quadre que pot ser útil de cara a interpretar la dispersa normativa.

El quadre mencionat descriu fonamentalment tres situacions patològiques:

Habitatge buit (almenys, durant un període de dos anys).

Execució hipotecària (amb una regulació específica en cas de que no s’habin realitzat les obres d’adequació exigides per la normativa vigent). En algun cas, s’equipara aquesta situació amb l’impagament de les rendes de lloguer.

Desahucio.Fuente: XXX

Sobreendeutament.

**

3.-Finalment, una tercera part aprofundeix en els instruments previstos al quadre operatiu: inspeccions, requeriments, multa coercitiva i sancions administratives, expropiacions, convenis, etc.

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.