Xarxes alimentàries locals en temps de Covid-19

El pròxim dijous 15 d’octubre, a les 12h es celebrarà un debat virtual sobre ‘Xarxes alimentàries locals en temps de Covid-19‘ que comptarà amb els següents ponents:

Pati Homs (L’Aresta cooperativa agroecològica), que explicarà un informe que acaben de publicar sobre com han reaccionat els circuits alimentaris alternatius durant el confinament. Podeu llegir-lo AQUÍ.

Gustavo Duch (Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas), que explicarà un projecte de banc d’aliments alternatiu. Informació sobre l’Alterbanc AQUÍ.

En breu la UAB farà circular l’enllaç per a connectar-s’hi, que es podrà aconseguir també a través d’aquest web: https://www.uab.cat/web/coneix-la-uab/itineraris/responsabilitat-social-universitaria-1345791623789.html

És la contribució de l’ARAG-UAB a la Setmana de l’Alimentació Saludable organitzada pel Campus Saludable i Sostenible de la UAB.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Transformar l’alimentació al Campus

Encetem el curs 2019-2020 amb una mini-jornada de reflexió sobre l’alimentació al Campus de la UAB, per a la que hem convidat diverses persones d’altres universitats que estan duent a terme projectes molt interessants i que poden ser inspiradors per a la nostra universitat.

Dia: Dimarts 3 de desembre de 2019

Hora: de 12h a 14h

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia.

Assistència lliure.

Ponents:

  • José Luis Cruz Macein (Departamento de Investigación Aplicada del IMIDRA – Projecte “Red Natura 2000, alimentando el CAMPUS”- Membre del “Grupo Operativo para fomentar la transición hacia la sostenibilidad de comedores universitarios madrileños”).
  • Diego Gómez Gómez (Centre de Cooperació al Desenvolupament, Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació, Universitat Politècnica de València. Membre de la Comissió de Consum Responsable de la UPV i impulsor del Mercat Agroecològic de la UPV).
  • Mariona Espinet (GRESCA-UAB & Red de Universidades Cultivadas).

+ Un representant del grup ARAG-UAB explicarà breument el projecte de “Generació d’un procés interdisciplinari de reflexió, docència i debat sobre Sobirania Alimentària al Campus de la UAB”.

La sessió està inspirada en un article publicat a la Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas titulat “La universidad, mucho por labrar y por cosechar”

Aquesta jornada está emmarcada en el projecte “Alimentar la ciutat: una visió interdisciplinària del sistema alimentari”, un projecte docent transversal dut a terme per professorat i alumnat de diferents assignatures del Campus.

Podeu descarregar el cartell AQUÍ: Jornada Alimentació Campus 3 desembre_Cartell

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Agroecologia vs Transgènics

El pròxim dijous 30 de maig es farà una sessió de debat sobre ‘Agroecologia vs Transgènics‘, en el marc de la Setmana de la Ciència Crítica. En la sessió es debatrà en quina mesura les tecnologies d’enginyeria genètica són compatibles amb el model agroecològic, a partir dels resultats del projecte Agri-Cultures (Genok, Noruega).

L’acte es farà de 13h-15h, està organitzat per l’Assemblea de Ciències i Biociències, amb el suport de l’ARAG-UAB i del projecte Agri-Cultures (que aportarà un pica-pica vegà i agroecològic). Assistència lliure. Us hi esperem!

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Sessió-debat: Alimentar la ciutat

El proper dijous 11 d’abril hi haurà una sessió de debat sobre ‘Alimentar la ciutat: Una visió interdisciplinària del sistema alimentari’. És un acte obert a tota la comunitat universitària.

El programa és el següent (més avall el trobareu detallat):


12:30h – Presentació de la sessió

12:40h – Presentació el pack didàctic ‘Alimentar Barcelona

12:50h – Presentacions d’estudiants

13:30h – Intervenció de persones convidades

14:00h – Debat general

14:30h – Cloenda


L’assistència és lliure i no cal inscriure’s. Si algú vol un certificat d’assistència podrà demanar-lo a les persones organitzadores o a: joseplluis.espluga@uab.cat

Programa detallat:


12:30h – Presentació de la sessió

Es presentarà el funcionament grup de debat ARAG (Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalitzció), amb una trajectòria de més de 10 anys al campus, amb particular atenció als projectes sobre Sobirania Alimentària desenvolupats en col·laboració amb la FAS (Fundació Autònoma Solidària) durant els últims cursos.

12:40h – Presentació el pack didàcticAlimentar Barcelona

El pack didàctic ‘Alimentar Barcelona’, dissenyat el curs anterior, aquest curs s’ha dut a terme en diferents assignatures del Campus. La sessió actual és un dels punts de trobada i de posada en comú dels resultats obtinguts, amb la voluntat de fer-los públics i difondre’ls entre la comunitat universitària.

12:50h – Presentacions d’estudiants

Estudiants de diferents graus del Campus ens mostraran les seves reflexions sobre el sistema agroalimentari de la ciutat i quines implicacions tenen els diferents models alimentaris observats durant les sortides del pack didàctic ‘Alimentar Barcelona‘. Hi participaran grups d’alumnes de Sociologia, Geografia, Ciències Ambientals, Ciències de l’Educació, Veterinària, i del Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global de la UAB.

13:30h – Intervenció de persones convidades

A partir de les exposicions i reflexions dels/les estudiants, tres persones convidades per la seva expertesa en temes alimentaris faran sengles rèpliques i propiciaran el debat.

  • Marina Di Masso: Investigadora de la Càtedra d’Agroecologia de la UVic.
  • Marina Barroso: Tècnica de l’Ajuntament de Barcelona
  • Una persona vinculada al moviment alimentari cooperatiu

14:00h – Debat general

S’obrirà el debat a tot el públic assistent, format per professorat i alumnat de la UAB i altres col·lectius de la comunitat universitària que hi puguin estar interessats. Es preveu l’assistència de professorat i alumnat de múltiples procedències disciplinars. En tot cas, és un acte obert a totes les persones que hi puguin estar interessades.

14:30h – Cloenda

Publicat dins de General | 1 comentari

Conferència i debat sobre Sobirania Alimentària a Catalunya

El proper dimarts 5 de març es presentaran els recents informes sobre Sobirania Alimentària a Catalunya. Una bona oportunitat per a conèixer l’estat de la qüestió més recent i actualitzat sobre aquesta temàtica, així com per a debatre sobre les seves implicacions socials, polítiques, econòmiques, ambientals, etc.

A càrrec de Gonzalo Gamboa (ICTA-UAB) i de Joaquim Muntané (Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas).

Data: Dimarts 5 de març de 2019, a les 15h

Lloc: V1/201 (Seminari 11) de la Facultat de Veterinària

Assistència lliure. Us hi esperem!

Podeu consultar aquí les versions íntegres dels dos informes:

a) Indicadors de Sobirania Alimentària a Catalunya.

b) Anuari de la Sobirania Alimentària a Catalunya (2017-2018).

Descarregueu el cartell en PDF: Presentació Informes SbA a Catalunya

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Acte de presentació del ‘Pack didàctic’ i la ‘Biblioteca digital’ sobre Sobirania Alimentària

El dimarts 13 de març es farà l’acte de presentació i debat del pack didàctic ‘Alimentar Barcelona’ i de la ‘Biblioteca digital de Sobirania Alimentària’. L’acte el presentarà el professor Xavier Such, i comptarà amb un debat obert entre tot el professorat i alumnat que hi han participat. Es tracta d’un projecte finançat per la Fundació Autònoma Solidària, que s’ha dut a terme entre 2016 i 2018, amb la finalitat d‘elaborar materials didàctics sobre ‘Sobirania alimentària’ i fer-ne difusió entre diferents Facultats del Campus.

El projecte té dues vessants:

1) D’una banda, s’ha generat una biblioteca digital a manera de repositori virtual de materials sobre ‘Sobirania alimentària’, obtinguts de fonts externes i també d’iniciatives que diversos professors han desenvolupat per a les seves pròpies classes.

2) D’altra banda, s’ha elaborat el pack didàctic ‘Alimentar Barcelona’, que ofereix recursos i descriu amb detall com realitzar una visita guiada amb alumnes per diferents espais de la ciutat de Barcelona per analitzar críticament com s’alimenta la ciutat.

En la prova pilot hi van participar alumnes de 6 graus universitaris diferents de la UAB (sociologia, periodisme, ciències de l’educació, ciències ambientals, humanitats i veterinària). A partir de l’excursió, cada grup de alumnes va fer un treball de curs avaluable en les seves respectives assignatures, i amb posterioritat es va celebrar una sessió d’intercanvi en què van poder presentar els seus resultats i debatre’ls conjuntament.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Conferència sobre ‘Agroecologia Escolar’

Les institucions educatives de tots nivells (primària, secundària, universitat, etc.) presenten un gran potencial per a desenvolupar iniciatives agroecològiques en un marc de sobirania alimentària. Actualment hi ha una veritable efersvescència de projectes pedagògics que inclouen dimensions productives (l’hort escolar ecològic), dimensions transformadores (tallers de cuina escolars) i dimensions de consum (el menjador escolar ecològic), tot generant un nou escenari pedagògic amb una molt interessant perspectiva de transformació social.

Per tal de debatre sobre aquestes qüestions, el pròxim dimarts 27 de febrer tindrem la presentació del llibre ‘Agroecologia Escolar‘, a càrrec dels seus autors: German Llerena (educador ambiental de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Sant Cugat) & Mariona Espinet (professora de Didàctica de les Ciències Experimentals de la UAB). Tots dos són investigadors del Grup de Recerca en Educació per a la Sostenibilitat, Escola i Comunitat (GRESC@) de la UAB.

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

Data: dimarts 27 de febrer, a les 13 hores.

Podeu descarregar el cartell aquí: Conferencia Agroecologia Escolar- GRESCA-ARAG-Minor DSCG [VF]

Assistència lliure.

Hi haurà llibres a la venda.

Us hi esperem!

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Consideracions socials sobre els cultius transgènics

Conferència:

Consideracions socials sobre els cultius transgènics

Per Amaranta Herrero

Sociòloga i investigadora del GENOK (Noruega). Projecte Agri/Cultures

Data: Dimecres 8 de novembre de 2017, a les 12:30h

Lloc: Seminari B de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

Seminari organitzat per ARAG-UAB (Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització), en col·laboració amb  el Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global (Facultat CCPP i Sociologia). Assistència lliure.

Més informació a: joseplluis.espluga@uab.cat

Descarregar PROGRAMA: Conferència Transgènics – ARAG & Minor DSCG

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Presentació Llibre – Arraigar las instituciones. Propuestas de políticas agroecológicas desde los movimientos sociales

El dijous 11 de gener de 2018, a les 19h, tindrà lloc la presentació a Barcelona d’aquest interessant i imprescindible llibre:

Editat per: Libros en Acción, 2017
Equip editor: Daniel López, Jose Luis Fdez Casadevante (Kois), Nerea Morán i Elisa Oteros

Lloc:
La Ciutat Invisible, Carrer de Riego, 35-37. Sants – Barcelona
Hora: 19h
Data: dijous 11 de gener de 2018

Presentació a càrrec de:

  • Daniel López García (equip editor, membre d’Ecologistes en Acció)
  • Josep Espluga (membre de l’ARAG-UAB i de l’equip coordinador del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica, UAB)
  • Fila 0 amb autors/es de capítols sectorials del text: Verónica Escurriol (perspectives feministes), Carles Soler (mercats locals), Ariadna Pomar (Emergència alimentària) i Marina Di Masso (Dinamització Local Agroecològica)
  • Modera: Fernando “Topo” Saz, Ecologistes en Acció de Barcelona
Publicat dins de General | Deixa un comentari

Seminari ARAG – 29 de novembre 2017

El proper seminari ARAG-UAB tractarà sobre:

‘L’Agricultura Social a Catalunya: Desenvolupament local i ocupació per a col·lectius en risc d’exclusió social’

A càrrec de:

Natàlia Valldeperas (Departament de Geografia UAB)

Antoni Tulla (Departament de Geografia UAB)

Marc Riera (Fundació del Món Rural)

Dimecres 29 de novembre de 2017, a les 12:30h

Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia (B3Bis-121)

A l’acte es presentarà el llibre ‘Agricultura Social a Catalunya‘, una anàlisi i interpretació de les iniciatives d’agricultura social que s’estan desenvolupant actualment a Catalunya. El llibre és producte de dues recerques consecutives financades pel Programa Recercaixa (2011ACUP00023 i 2014ACUP029), realitzades pel grup de recerca en Agricultura Social del Dpt. de Geografia de la UAB, que han permet obtenir dades de primera mà sobre una realitat emergent al nostre país, amb particular força des de la darrera Gran Depressió.

L’Agricultura Social (AS) es defineix com un procés d’inclusió social i empoderament de col·lectius en risc d’exclusió social a través de l’ocupació en activitats agràries, que permeten connectar a l’individu amb la naturalesa, l’origen del producte, el cicle de vida dels organismes vius i amb els beneficis dels processos de manipulació manual.

L’AS és una activitat que afegeix nous significats a la pràctica agrícola més enllà de les qüestions productives, proporcionant-li una funció social concreta amb l’objectiu d’augmentar la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social. Els processos d’inclusió d’aquests col·lectius a través de l’AS es basen en la creació de llocs de treball, d’educació i formació, de teràpia i/o d’acció comunitària, que sovint van acompanyats d’un conjunt de mesures terapèutiques, d’inserció laboral i/o de suport psicològic o sanitari per garantir els beneficis del projecte sobre les persones usuàries.

Es tracta, en definitiva, d’una perspectiva alternativa per a observar i entendre l’agricultura en el nostre context socioeconòmic amb força repercusions per al disseny de polítiques públiques urbanes i territorials.

El llibre ‘Agricultura Social a Catalunya‘ ha estat mereixedor del II Premi d’Assaig de la Fundació del Món Rural, i ha estat editat per Cossetània Edicions.

Entrada lliure. No cal inscripció prèvia. Podeu descarregar el cartell aquí: Conferència Agricultura Social – ARAG & Minor DSCG

L’acte s’ha organitzat en col·laboració amb el Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global de la UAB.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari