El darrer 21 d’abril el grup AHCISP organitzà presentació del documental Pioneras / Aitzindariak, realitzat per AFIT (Antropología Feminista Ikerketa Taldea), que recull la memòria de l’inici a l’Estat espanyol de l’antropologia feminista, en paral·lel amb la mateixa disciplina antropològica, a través de les veus de tres antropòlogues referents: Teresa Del Valle, Dolores Juliano i Verena Stolcke. La presentació del documental, comptà amb la presència de Verena Stolcke, Catedràtica Emèrita d’Antropologia Social, i membre del nostre grup.

El passat 10 de març del 2022, a l’espai de l’UAB Open Lab – Sala de Revistes d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona, tingué lloc la presentació del projecte Mapes Culturals en Un Món Global, web amb els resultats del projecte Fronteres Culturals en un Món Global (HAR2017-86776-P) del grup de recerca AHCISP. Intervingueren: Montserrat Clua, Josep LLuis Mateo, Montserrat Ventura, Igor Bogdanovic i Alice van den BogaertMapes Culturals en un Món Global

El passat 22 de febrer 2022 es van presentar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB les càpsules formatives elaborades en el marc del projecte “Comissions de la veritat i enfocament diferencial indígena a l’Amèrica Llatina: El cas Arhuac en perspectiva” (R-ICIP-007-2020). Hi van intervenir E.R. Naranjo, E. Oliver, M. Martínez Mauri i M. Ventura

El 27, 28 i 29 de gener de 2022 tindrà lloc el II Congrés Català d’Antropologia a Girona. El grup AHCISP hi serà present amb la organització del simposi “ANTROPOLOGIA I POBLES INDÍGENES A L’AMÈRICA LLATINA D’AVUI” coordinat per Mònica Martínez Mauri (Universitat de Barcelona) i Montserrat Ventura i Oller (Universitat Autònoma de Barcelona).
L’objectiu d’aquest simposi es reunir aportacions que reflexionin sobre la pertinença de seguir pensant en i amb els pobles indígenes de l’Amèrica Llatina com a categoria analítica de l’antropologia. Es tracta de crear un espai de trobada obert a recerques etnogràfiques que il·lustrin el ser indígena tenint en compte els actuals contextos polítics, econòmics i socials. Contextos marcats per fets tan diversos com la gestió de l’actual pandèmia; l’arribada de les noves tecnologies de la informació i la comunicació; l’aplicació de polítiques multiculturals; la proliferació de sectes i la intersecció de diverses visions del món; les migracions; la formulació de projectes de desenvolupament; l’expansió del narcotràfic, la militarització i la violència; els processos de patrimonialització tant dels seus espais com dels seus coneixements; la promoció d’activitats turístiques i els intents neoliberals d’usurpació dels seus territoris i recursos naturals. En definitiva, contextos en els quals l’etnicitat, entesa com a subjectivitat col·lectiva entre la intersecció de la identitat i la cultura, es troba en continua transformació.
El termini per l’enviament de propostes de comunicacions acaba el proper 30 de juliol.
Per més informació: https://coca.antropologia.cat/

Aquest dilluns 12 d’abril va tenir lloc el seminari sobre antropologia del turisme en relació a les fronteres culturals en un món global organitzat per Claudio Milano. En la trobada van participar: Ángeles A. López Santillán (Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social, México) amb una ponència titulada “La producción turística en México como un desafío antropológico”, Roque Pinto da Silva Santos (Universidade Estadual de Santa Cruz, Brasil) amb la ponència “Situando la antropología del turismo en Brasil: aspectos históricos y etnográficos” i Elena Sánchez (UAB), ponència “El sujeto subalternizado en el marco del desarrollo turístico de Esmeralda, Ecuador”.

El pasado 1 de marzo se estrenó la exposición ‘Territorios de vida en el filo. Comunales Pastoriles de las Montañas Mediterráneas en el siglo XXI’ acompañada de casi una centena de fotografías, vídeos y textos, en el Museo Virtual de Ecología Humana.

Los sistemas gestionados por comunidades de ganaderos y ganaderas a través de una gobernanza razonada que implica una negociación permanente y la toma de decisiones colectivas, garantizan un uso sostenible y biodiverso de los ecosistemas pastoriles generación tras generación, así como un acceso a los pastos relativamente equitativo para todos sus miembros. Este trabajo es el resultado de diversas investigaciones cuyo cruzamiento para esta exposición he coordinado durante más de 2 años, con más de veinte colaboradores y co-autores en los cuatro países representados (Marruecos, España, Montenegro y Turquía) y que aparecen a través de toda la exposición.
Agradecemos que la compartan lo más ampliamente posible con el objetivo de continuar dando a conocer, dignificar y reconocer públicamente los valores naturales y culturales de los comunales !

Se recomienda no utilizar el móvil sino una pantalla de ordenador para la visualización de la exposición:

Vitrina

Entrada a la exposición

Entrada por países

Marruecos:

España

Montenegro

Turquía

Aquest 22 de juny es van celebrar les primeres jornades virtuals del projecte FROCGLOB. Tot i que en un inici estava previst realitzar-les presencialment a la UAB, la situació provocada per la pandèmia va obligar al grup AHCISP a traslladar-les a l’espai virtual. Les jornades van comptar amb la intervenció de 21 investigadors adscrits al projecte, van ser introduïdes per les dues co-coordinadores del projecte, la Montserrat Ventura i la Montserrat Clua, a més de comptar amb una presentació d’obertura a càrrec de la Verena Stolcke dedicada a reflexionar sobre el “Volkerkunde” i l’origen de les àrees culturals.

El darrer llibre d’Alex Coello de la Rosa i Josep Lluís Mateo Dieste, “In Praise of Historical Anthropology.Perspectives, Methods, and Applications to the Study of Power and Colonialism”, es basa en una convicció fonamental: l’estudi de la societat no es pot emprendre sense considerar el pes de la història, de manera que les separacions acadèmiques entre disciplines haurien de ser superades en benefici del coneixement.

L’antropologia no es pot limitar a situar el seu subjecte en el seu context immediat: el seu subjecte d’estudi es més aviat la societat com a problema històric. El llibre descriu els complexos intents de transcendir aquesta separació, tot presentant perspectives, metodologies i aplicacions directes a l’estudi de les relacions de poder i els sistemes de classificació social, parant especial atenció a la reconstrucció de les situacions colonials. Seguint la màxima exposada per John i Jean Comaroff, aquest llibre ens ajudarà a comprendre que l’antropologia històrica no és la mera fusió de les dues disciplines, l’antropologia i la història, sinó més aviat la consideració de les societats en la seva dimensió històrica, aplicant les eines de les ciències socials i les humanitats en aquesta anàlisi. En aquest sentit, el llibre repassa els complexos intents de tendir un pont entre les separacions disciplinàries i les propostes teòriques procedents de tradicions ben diferents. El text, per tant, obre les perspectives hegemòniques per tal d’incloure les ‘altres antropologies’.

Montserrat Clua ens parla de la distància social: ens haurem d’acostumar a relacionar-nos amb les altres persones aplicant un espai de seguretat? la distància física és també social? Trobareu alguns elements de resposta al blog de la Facultat de Filosofia i Lletres

Aquest dilluns 18 de maig, María Eugenia Domínguez, Professora del Departament d’Antropologia de la Universitat Federal de Santa Catarina (UFSC), Brasil i Investigadora del Núcleo de Estudos Arte, Cultura e Sociedade na América Latina e Caribe (MUSA-PPGAS/UFSC) i de l’Instituto Nacional de Ciência y Tecnologia Brasil Plural (INCT Brasil Plural, Cnpq), ha impartit la conferència “Historia indígena y ritual: caminos para pensar el tiempo y el lugar de los guaraní chaqueños”. La conferenciant, investigadora convidada al AHCISP, ha intervingut al seminari del grup de recerca per mitjans telemàtics. Malauradament, ateses les mesures de confinament decretades arran de la pandèmia per la Covid19, no ens es possible celebrar seminaris presencials fins a nou avís.