Crònica de jurisprudència XXI: la dilatada discrecionalitat del permís de renovació d’explotació de les centrals nuclears. Sentència de l’Audiència Nacional relativa al tancament de la central de Santa María de Garoña.(I)

            1.-La Sentència de 30 de juny del 2011, de l’Audiència Nacional, ha estat ja criticada pel professor Andrés Boix, al seu incisiu bloc (una deu de debat permanent). Examinarem en aquest article els forçats arguments que exposa l’Audiència Nacional per a transformar un tipus d’autorització fins ara pacíficament reglada en un permís que combina elements reglats i discrecionals.

 

 

            2.-En efecte, una part dels recurrents considera que les autoritzacions d’explotació i de pròrroga d’explotació d’instal·lacions nuclears tenen caràcter reglat. De fet, al procediment es preveu simplement el caràcter vinculant de l’informe del Consell de Seguretat Nuclear en matèria de seguretat de la instal·lació, protecció radiològica i protecció física. Invoquen també el criteri liberalitzador de l’art. 2.1 de la Llei 54/1997, del Sector Elèctric (LSE), que reconeix la lliure iniciativa empresarial per a l’exercici d’activitats destinades al subministrament d’energia elèctrica. Fins i tot, l’article 21.1 de la mateixa Llei ja disposa directament que l’atorgament de l’autorització administrativa per a la construcció, l’explotació, la modificació substancial i el tancament de cada instal·lació de producció d’energia elèctrica”tendrá carácter reglado y se regirá por los principios de objetividad, transparencia y no discriminación”.

Central nuclear de Santa María de Garoña.

 

 Font: Ecologíaverde.org

 

            3.-L’Audiència inicia la seva argumentació apuntant que la Disposició Addicional 10ª de la LSE ja refreda una mica els ànims perquè avisa que “las instalaciones de producción de energía eléctrica a las que sea de aplicación la legislación especial en materia de energía nuclear se regirán por la misma, además de por lo dispuesto en la presente Ley”.  A partir d’aquí, si el públic té la paciència d’esperar el cap de setmana, apareixerà als paràgrafs següents el conillet de la discrecionalitat en el permís de renovació d’explotació de les centrals nuclears.  

Aquesta entrada ha esta publicada en Crònica de jurisprudència, Energia, Procediment administratiu. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.