Publicada la Llei 37/2011, de 10 d’octubre, de mesures d’agilització processal. (I). Primeres notes.

 

            1.-El BOE va publicar el 10 d’octubre aquesta Llei, justificada en un augment de la litigiositat (d’un 33% del 1999 al 2009). Les noves mesures afecten l’ordre civil, penal i contenciós-administratiu.

 

      En matèria civil, destaca –seguint l’Exposició de motius- l’intent d’alleugerir els judicis de desnonament, ja que “se extiende el sistema del juicio monitorio a los juicios de desahucio por falta de pago, de modo que, en el caso de que el arrendatario no desaloje el inmueble, pague o formule oposición tras el requerimiento, se pase directamente al lanzamiento, cuya fecha se le comunica en el mismo requerimiento, única comunicación procesal necesaria para el buen fin del proceso, aun cuando el demandado tratase de dilatar la ejecución, evitándose asimismo la celebración de vistas innecesarias.”

 

        2.-A l’àmbit penal, les modificacions venen justificades per l’adaptació al nou Codi Penal del 2010. L’aspecte principalment regulat ara és el dret de defensa de les persones jurídiques, la seva intervenció en el judici oral i la seva conformitat i rebel·lia. En general, la Llei articula la presència a les diverses diligències i al judici oral d’un representant de la persona jurídica, com a persona especialment designada per l’entitat i diferent de l’advocat i procurador.

 

 

       3.-La Llei té una vacatio legis de 20 dies. Els processos en tràmit seguiran substanciant-se fins a la sentència d’acord amb la legislació processal anterior.

 Examinarem demà les modificacions produïdes a l’àmbit del contenciós-administratiu.

Aquesta entrada ha esta publicada en Contenciós-administratiu. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.