Canvis en la pensió de jubilació i en altres aspectes del nostre futur (I).

            1.-La Llei estatal 27/2011, d’1 d’agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social és un text relativament breu (si no comptem les disposicions addicionals i finals), però que introdueix importants canvis en les condicions d’aquesta prestació. De fet, ja ens havíem referit alguna vegada al debat suscitat amb ocasió de l’elaboració del text.

 

            Curiosament, la reforma del sistema parteix  d’un fet positiu reflectit a l’Exposició de Motius: Espanya és el segon país del món amb major pervivència de la població. És a dir, no només es viu més sinó que, a més, són molts més els que arriben lluny.

 

 

            2.- L’art. 4 és el precepte estrella de la Llei. Aquest article preveu que tindran dret a la pensió de jubilació, a la seva modalitat contributiva, les persones incloses al règim general que reuneixin les següents condicions:

 

            -Haver acomplert 67 anys d’edat o 65 quan s’acreditin 38 anys i 6 mesos de cotització.

 

            -Tenir cobert un període mínim de cotització de 15 anys, dels quals almenys 2 han d’estar compresos dins dels quinze anys immediatament anteriors al moment de causar el dret.

 

            Aquests nous requisits temporals s’aplicaran de forma gradual, en un procés que s’inicia l’any 2013 i conclourà el 2027.

 

            A més, s’estableixen noves regles actuarials per al càlcul de la base reguladora de la pensió de jubilació. Cal recordar que aquesta base reguladora és la que determina després la quantia de la pensió de jubilació (la pensió és un percentatge de la base reguladora) .

 

            La jubilació anticipada, ja sigui per causes no imputables al treballador o la que neixi de la seva voluntat, se segueix admetent, però s’endureixen els seus requisits (d’entrada, calen 61 anys en el primer cas i 63 en el segon).

 

 

            3.-Els aspectes de més impacte per al Dret laboral i de la Seguretat Social els deixarem en mans del nostre laboralista de capçalera, el professor Eduardo Rojo, que ha dedicat diversos articles sobre el tema al seu bloc i a publicacions especialitzades.

 

            No obstant, hi ha algunes qüestions de Dret Públic més general que tractarem demà.

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Organització administrativa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.