Corriments tectònics derivats de la reforma constitucional en tramitació

 

            1.-Ja van apareixent les primeres reflexions sobre la reforma constitucional en discussió. Des del punt de vista legal, el matí comença amb les boires d’inconstitucionalitat  derivades del procediment triat  (Francesc de Carreras). En el mateix lloc s’anota que l’ordenament ja tenia prou eines per a aconseguir els mateixos objectius, tal com hem examinat aquests dies.

 

 

 

            2.-Des de la banda dels economistes, les postures semblen més favorables (Oliver Alonso), però desconfien del termini –massa llarg- per a la definitiva posta en marxa del mecanisme o bé proposen fins i tot la possibilitat d’incloure alguna regla d’estalvi obligatori o “matalàs constitucional” en èpoques de superàvit (Sala i Martín).

 

.

 

            Políticament, flotarà en l’ambient durant un temps la crítica a la “manca de participació” o a la inaudita velocitat processal. Començarem a entendre –ara, gràficament- les amplíssimes i creixents implicacions de la signatura dels Tractats Europeus i d’una política monetària comuna.

 

 

            3.-Moltes més vegades de les que creiem, és el Dret el que crea la moral (i no a l’inrevés). Confiem cegament en la consciència ètica expressada en les pàgines dels butlletins oficials. “Si està promulgat, deu ser correcte”. Potser no acomplim l’ordre, potser no hi pensem,  però una part del nostre judici de la conducta ja ha estat delegat a la norma.

 

.

 

            En aquest sentit, crec que el substrat de la reforma constitucional ja l’ha assenayalat  Arcadi Espada: no estirar més el braç que la màniga és un saludable recordatori moral. Afegeixo: és un canvi en el patró de conducta preeminent en el capitalisme. Als darrers anys, s’havia esvaït el Sr. Esteve i la seva bata blava darrera el taulell (treballador, estalviador, fins i tot gasiu). Hem conegut l’exaltació de l’empresa i del consumidor regats amb crèdit fàcil (gaudeix avui i ja pagaràs demà passat: la televisió de plasma, l’automòbil, l’habitatge, la caiguda de les taxes d’autofinançament empresarial…).  La proclamació constitucional de les noves virtuts tindrà efectes en el subconscient públic i privat.

 

 

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada ha esta publicada en Crisi econòmica, Dret Tributari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Corriments tectònics derivats de la reforma constitucional en tramitació

  1. Ismael Gutiérrez diu:

    L’apunt del senyor Espada és molt important. Potser li estem donant moltes voltes al procés triat per la reforma, o la natura ideològica de la mateixa, o la seva pertinència.

    Però quin missatge més important a nivell de moral pot suposar aquesta reforma, si arrela al subconscient col·lectiu d’aquest país, tan partidari de viure per damunt de les seves possibilitats..

  2. Joan Amenós Álamo diu:

    Benvolgut Ismael: estic d’acord amb tu, però la llàstima és que ens han escamotejat el debat.
    Més pedagògic encara hauria estat debatre això de manera més pausada i fora del mes d’agost. Aquest defecte serà un corcó en la fusta de l’esperit de la reforma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *