Impugnació administrativa prèvia dels defectes de fons dels plans urbanístics?

            1.-El primer paràgraf de l’art. 107.3 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú recorda la regla tradicional al Dret espanyol segons la qual “contra las disposiciones administrativas de carácter general no cabrá recurso en vía administrativa”.

 

            En alguna ocasió ens hem referit  a la interpretació d’aquest article que ha fet el Tribunal Suprem en matèria de recursos contra plans urbanístics. En concret, la regla de que, per a la impugnació dels defectes materials del Pla urbanístic, caldrà interposar directament recurs contenciós-administratiu.

 

 

            2.-L’advocat Adrià Rovira Gargallo, al butlletí de Manubens&Asociados, Abogados, de juny-juliol d’aquest any, informa de que el 17 de juny del 2011 es publicava al Butllletí Oficial del Congrés dels Diputats una porposició de Llei presntada pel Grup parlamentari Convergència i Unió per a modificar l’article precitat.

 

            Es vol afegir a l’article precitat un incís que exclogui de la impugnació contencioso-administrativa directa “los recursos administrativos previos a la vía contencioso-administrativa que la legislación sobre ordenación territorial y urbanística pueda establecer contra los instrumentos de ordenación territorial y urbanística”.  

 

 

            3.-Segons aquesta iniciativa legislativa, per tant, el règim de recurs administratiu previ seria una opció del legislador autonòmic, encara que només admissible per a instruments d’ordenació territorial i urbanística. En general, sembla que advocats i jutges aplaudirien aquesta possibilitat, ja que s’evita la judicialització immediata d’un conflicte sovint molt tècnic que, sense perjudici de la justícia material, podria ser resolt per la mateixa Administració.

 

              Una última reflexió: l’adopció de la reforma podria suggerir algunes modulacions en el vell debat sobre la distinció entre norma i acte administratiu.

Aquesta entrada ha esta publicada en Contenciós-administratiu, Dret Urbanístic i Edificació, Procediment administratiu. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.