Notícia de llibres: com articular el bon govern local

1.-L’Associació Catalana de Municipis (dins la Càtedra Enric Prat de la Riba d’Estudis Jurídics Locals) i la Universitat Autònoma de Barcelona han publicat un llibre amb el suggeridor títol Anàlisi dels elements del bon govern local. Codi del bon govern local.

.

 

L’estudi està dirigit per Ramon-Jordi Moles Plaza i coordinat per Endrius Cocciolo. Precisament, és aquest darrer autor qui signa el primer dels treballs, relatiu als conflictes i registres d’interessos dels membres i directius de les corporacions locals. Es tracta d’una completa reflexió sobre l’ “estatut de la integritat” dels membres i directius de les corporacions locals.  L’autor apunta els canvis organitzatius que seran necessaris per a posar en marxa l’indicat “estatut”.

 

 

2.-Un segon i interessant bloc del treball està constituït per l’aplicació de les regles de bon govern o integritat als diversos sectors de l’activitat local. En concret, funció pública, policia local, Administració electrònica, serveis públics, contractació administrativa, medi ambient, comerç i hisenda. Ara bé, a nivell pràctic, potser interessarà més un complet “Codi del bon govern local” que  apareix al final i que se suggereix que, en el futur, pugui ser aplicable als ens locals de Catalunya. No es tracta d’un llistat de desitjos, sinó d’un articulat amb obligacions concretes per als ens locals (tant a nivell general, com a cadascú dels sectors).

 

 

3.-Tot el llibre està inspirat per una vocació preventiva, més que repressiva. És a dir, en línia amb el que ens mostren els estudis del professor Cocciolo, la solució de la corrupció o de les desviacions respecte a l’interès general, ha de venir més d’una estructura fixa de control previ i menys de les sacsejades del Dret Penal (que haurien de ser la ultima ratio).

Aquesta entrada ha esta publicada en Funció pública, Municipis i règim local. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.