Control parlamentari sobre els organismes reguladors.

*

1.-La principal preocupació de la Llei d’Economia Sostenible (en endavant, LES) a l’àmbit del Dret Públic és, probablement, l’articulació dels “Organismes Reguladors” (categoria dins la que s’inclouen ex lege la Comissió Nacional de l’Energia, la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, la Comissió Nacional del Sector Postal i, encara que amb algun matís, la Comissió Nacional de la Competència).

Com és conegut, es tracta d’un altre intent d’importar una mercaderia nord-americana –les Agències independents- que, com passa amb les iguanes africanes, perd color quan arriba a Europa. És la nostàlgia de la ratificació parlamentària del nomenament presidencial dels alts càrrecs, gravada a la pell del constitucionalisme dels Estats Units.

2.-De fet, la degradació és lògica, ja que aquest espècimen s’adapta malament al nostre clima legal. Així, a diferència dels costums de Washington, el nostre Parlament té un paper més reduït.

En concret, el President i els consellers són nomenats pel Govern, mitjançant Reial Decret, a proposta del titular del Ministeri competent. No obstant, el MINISTRE I EL PRESIDENT I CONSELLERS PROPOSATS han de comparèixer davant la COMISSIÓ CORRESPONENT DEL CONGRÉS DELS DIPUTATS.

L’objecte d’aquesta compareixença és “la capacitat dels candidats”, però en el cas del President s’examinarà també el projecte d’actuació sobre l’organisme i sobre el sector regulat.

3.- A més, es preveu una compareixença anual davant la Comissió corresponent del Congrés dels Diputats.

Igualment, el President ha de comparèixer davant la Comissió corresponent del Congrés o del Senat, a petició de les mateixes.

Per últim, es preveu una compareixença especial cada tres anys (art. 21.4 LES).

Lògicament, el Congrés no intervé en el cessament (en el qual les causes estan taxades i en cap cas s’admet la lliure revocació del nomenament).

*Foto reproduïda sota autorització del seu autor, Paco Piniella, un fotògraf excel·lent que publica un magnífic bloc sobre viatges.

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Organització administrativa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.