Regulació completa de la seguretat privada (I)

1.- El BOE de 18 de febrer publicà diverses ordres per a la regulació de la seguretat privada. Són el complement concret de la Llei 23/1992 i del posterior Reglament, aprovat per RD 2364/1994, de 9 de desembre.

La primera norma és l’Ordre INT /314/2011, sobre empreses de seguretat privada. L’objectiu principal de la norma és l’actualització i adopció de les Normes Europees EN de seguretat física, però aprofita per reordenar el sistema d’autorització d’aquestes empreses.

L’autorització la segueix atorgant el Director General de la Policia i de la Guàrdia Civil (o l’ òrgan competent de la Comunitat Autònoma, si en té la competència).  Cal previ informe preceptiu del Cos de la Guàrdia Civil sobre idoneïtat dels armers, així com una inspecció administrativa de les instal·lacions.

2.- La norma citada estableix els requisits dels sistemes de seguretat, físic i electrònic, de les seus d’empreses de seguretat i de les seves delegacions. A més, hi ha requisits específics per als armers, per a les empreses de dipòsit, per a les cambres cuirassades, per als dipòsits d’explosius, per a vehicles de transport de fons (i valors i objectes valuosos o perillosos), per a vehicles de transport d’explosius i per a cartutxeria metàl·lica.

3.-Per últim, es recorda el deure de col·laboració de les empreses amb les Forces i Cossos de Seguretat. A més,  es regula el Llibre-Registre (cal recordar que  la seva finalitat és recollir els assentaments en el moment d’entrega, dipòsit o recollida de cada arma).

L’ordre també regula els models de contracte que signen aquestes empreses, així com la seva comunicació a la Direcció General de la Policia i de la Guàrdia Civil.

A més, hi ha disposicions específiques sobre comunicació d’altes i baixes de personal, vigilància i protecció d’objectes valuosos i perillosos, del seu transport i de l’homologació i característiques dels sistemes de seguretat.

.- Orden INT/314/2011, de 1 de febrero, sobre empresas de seguridad privada.

http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2011-3168

.- Orden INT/315/2011, de 1 de febrero, por la que se regulan las Comisiones Mixtas de Coordinación de la Seguridad Privada.

http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2011-3169

.- Orden INT/316/2011, de 1 de febrero, sobre funcionamiento de los sistemas de alarma en el ámbito de la seguridad privada.

http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2011-3170

.- Orden INT/317/2011, de 1 de febrero, sobre medidas de seguridad privada.

http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2011-3171

.-Orden INT/318/2011, de 1 de febrero, sobre personal de seguridad privada.

http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2011-3172

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Seguretat pública i privada i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.