Economia sostenible, legislació insostenible.

1.-Després d’un tortuós iter d’elaboració, el dissabte va ser publicada la Llei 2/2011, de 4 de març, d’Economia Sostenible (en endavant, LES).

La noció de sostenibilitat va néixer a l’Informe elaborat el 1987 en el si de les Nacions Unides per una Comissió presidida per Go Hartlem BRUNDTLAND. Encara que és un concepte amb alguns punts foscos, el cert és que té un origen seriós i s’ha convertit en un dels mantras de la societat de començaments del segle XXI.

El Law Drafting o estudi científic de la tècnica legislativa es consolida al món acadèmic anglosaxó a la segona meitat del segle passat. Entre nosaltres, ha donat lloc a treballs rellevants, com els de la professora MONTORO CHINER sobre avaluació de la racionalitat i eficiència de les normes jurídiques.

Tots dos conceptes mereixien un millor programa legislatiu…

2.- En efecte, la LES és un guisofi indigerible que comença amb un sorprenent capítol dedicat a la millora de la qualitat de la regulació. En ell, s’expressa una sèrie de principis que el mateix articulat s’encarregarà de violar per primer cop. Per exemple, els de “seguretat jurídica”, “simplicitat”, “coherència”, “estabilitat i predictibilitat”,”entorn de certesa”,”clara definició dels objectius de la regulació”,”marco normativo sencillo, claro y poco disperso” (paradoxal l’adverbi “poc”), bla, bla, bla… Hi ha autèntiques perles de redacció,com la de l’art. 5.2, que no val la pena ni transcriure.

3.- El festival comença tot seguit. En primer lloc, una configuració completa dels Organismes Reguladors. Després, algunes regles sobre Mercats financers (Govern Corporatiu, supervisió financera, fons de pensions i assegurances). No podia faltar la sostenibilitat pressupostària de les Administracions, amb algunes referències específiques als ens locals (art. 36).

La reforma de la legislació de contractació pública és de les més caòtiques, amb dos articles (37 i 38), una referència a la Disposició Addicional vintena (sobre l’IVA), una altra a la transitòria setena, una altra a la disposició final cinquanta-cinquena i el roc a la faixa de la final trenta-dosena, que amenaça amb un Text Refòs en matèria de contractació pública.

Continuem. Trobem alguna referència políticament correcta a la responsabilitat social de les empreses, un retoc al silenci positiu i a les llicències locals, diverses modificacions tributàries (fins i tot de la normativa del cadastre, tan tranquil que vivia), importantíssims canvis a la regulació de les telecomunicacions…

L’activitat investigadora i la seva protecció a través de la propietat intel·lectual i industrial també queden afectades. Hi ha una especial consideració, per cert, de la investigació i transferència del coneixement nascudes al marc universitari.

Aprofitant que la sostenibilitat és assumida urbi et orbe,  no podia faltar una mica de crèdit a l’exportació. Just després, quatre regles programàtiques sobre formació professional.

El medi ambient stricto sensu també te la seva madriguera. Deu articles per al model energètic, cinc per a reducció d’emissions i un bon grapat per a la mobilitat sostenible (amb una certa inspiració, per cert, en l’actual normativa catalana). Sobre aquest últim punt, es preveu una Llei futura. Una mica, també, per a  rehabilitació i habitatge (en medi urbà, ja que aquí la sostenibilitat s’autolimita).

La LES  remata la faena amb 20 disposicions addicionals, nou transitòries, una derogatòria i 60 (!) finals (més de la meitat de la Llei són disposicions finals). Aquí apareixen regles rellevants, que van des de la coneguda com “Llei Sinde” –que ja neix morta-, modificacions en un altre lloc de la còpia privada, importants canvis tributaris, algunes solucions que podien anar per reglament, normes sobre assegurances, Registre mercantil, sanitat vegetal i experiments amb animals vertebrats…

https://www.boe.es/boe/dias/2011/03/05/pdfs/BOE-A-2011-4117.pdf

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.