Pròrroga pressupostària i elaboració de nous pressupostos a la Generalitat de Catalunya (I)

1.-L’art. 134.4 de la Constitució Espanyola estableix la pròrroga automàtica dels Pressupostos Generals de l’Estat de l’exercici anterior  si no han estat aprovats abans del primer dia de l’exercici econòmic corresponent. Les legislacions disposen aquesta fórmula de la pròrroga per a cadascuna de les Administracions Públiques. Així, per a Catalunya, aquest efecte es preveu a la LOFCA i a la Llei de Finances Públiques de Catalunya.

2.-Recentment, ha estat promulgat el Decret 109/2011, d’11 de gener, pel qual s’estableixen els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2010 mentre no siguin vigents els del 2011. Es tracta d’un Decret de contingut “clàssic”, però dos aspectes han cridat l’atenció.

3.-En primer lloc, la limitació de disposició, que regeix per a una part considerable dels crèdits, i que se situa en el 30% dels crèdits prorrogats. Això té diverses excepcions i afecta l’Administració Local o les Universitats. Així, la disposició arriba al 60% dels crèdits prorrogats en alguns altres casos. Per exemple:

-Transferències a corporacions locals per a finançar centres educatius.

-Concerts educatius.

-Finançament ordinari de les universitats.

-Concerts sanitaris.

De tota manera, és cert que existeixen crèdits per a despeses corrents sense limitació  (en concret, capítols 3,5 i 9) i que les restriccions de disposició poden ser modificades de forma singular pel Govern (art. 10).

També han fet enrenou les mesures específiques en matèria de despeses de personal, que examinarem demà.

Enllaç al Decret: https://www.gencat.cat/diari/5795/11011223.htm

Enllaç a l’Ordre: https://www.gencat.cat/diari/5811/11032026.htm

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Crisi econòmica, Dret Tributari i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.