El servei postal com a servei econòmic d’interès general prestat en règim de lliure competència.

1.- En els darrers temps hem viscut  diversos canvis materials i jurídics en els serveis postals. La definitiva transformació ha vingut amb la nova Llei 43/2010, de 20 de desembre, “del servicio postal universal, de los derechos de los usuarios y del mercado postal”, publicada al BOE de 31 de desembre:

PDF (BOE-A-2010-20139 – 42 págs. – 642 KB)

2.-L’article 1.1. concreta que l’objecte de la Llei és la “regulación de los servicios postales con el fin de garantizar la prestación del servicio postal universal, de satisfacer las necesidades de comunicación postal dentro de España  y de España con el extranjero, y de asegurar la libre competencia en el sector en condiciones adecuadas de calidad, eficacia, eficiencia y pleno respeto de los derechos de los usuarios y de los operadores postales y sus trabajadores”.

L’art. 2 proclama que “los servicios postales son servicios económicos de interés general que se prestan en régimen de libre competencia”. A partir d’aquí, s’instaura un doble règim:

-Serveis prestats en règim de lliure competència prèvia declaració responsable.

-Servei postal universal encomanat a concrets operadors. En primer lloc, a la “Sociedad Estatal Correos y Telégrafos, Sociedad Anónima” (designat per la disposició addicional primera). En segon lloc, als interessats que obtinguin l’autorització administrativa singular regulada als arts.42 i ss.

3.-Atenció!La Llei incorpora tres disposicions addicionals que no tenen res a veure amb l’objecte indicat al seu títol:

-Establiment d’un compte específic de compensació (Estat-entitats assenayalades)  en les societats concessionàries d’autopistes de peatge dependents de l’Estat (D.Add. vuitena).

-Modificació d’un termini previst a la Llei 48/2003, de 26 de novembre, de règim econòmic i de prestació de serveis als ports d’interès general (D.Add. novena).

-Autorització per a la realització de rebliments al domini públic portuari del Port de Bilbao (D.Add.desena).

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Liberalització de serveis, Serveis públics i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *