Subvencions: modificacions normatives i evolució

1.-Entre les modificacions que incorpora la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat –aquest any, per cert, força contingudes- destaca la reforma de tres articles de la vigent Llei 38/2003, General de Subvencions (vegeu la nostra referència a “Recentíssimes normes”: http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2010-19703).

Les modificacions són molt reduïdes i es resumeixen així:

-Ampliació dels motius de prohibició de l’atribució de la condició de beneficiari o entitat col·laboradora (art. 13)

-Concrecions que amplien les potestats de l’Administració en el procediment de control financer sobre beneficiaris i entitats col·laboradores (art. 49). Per exemple, deure de compareixença–en el curs de la inspecció- de l’administrat en el seu domicili o on les oficines públiques destinades a l’efecte.

Igualment, es preveu la validesa de les actuacions realitzades en el domicili precedent de l’entitat col·laboradora o dels beneficiaris, abans de que comuniquin el nou domicili a la Intervenció General de l’Administració de l’Estat.

2.-Interessant precisió s’observa al nou art. 31, relatiu a les despeses subvencionables. Es concreta ara que només se subvencionaran les despeses que “resulten estrictamente necesarias”.

3.-D’altra banda, s’observa en general en matèria de subvencions que el Govern està fent un ús efectiu de la possibilitat que li atorga la Llei –amb caràcter excepcional- de concedir subvencions de forma directa i sense concurrència competitiva. Així, al BOE de 24 de desembre apareixen tres Reials Decrets de concessió directa de subvencions: una a un Consorci, una altra a una entitat local i una tercera –de gran interès jurídic- a una fundació privada. En efecte, la subvenció a aquesta entitat privada es configura com una contribució indirecta de l’Estat espanyol a les despeses d’una organització internacional (Real Decreto 1734/2010, de 23 de diciembre, por el que se regula la concesión directa de subvención a la Fundación ONUART: http://www.boe.es/boe/dias/2010/12/24/pdfs/BOE-A-2010-19758.pdf)

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Foment i subvencions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.